Αιωρούμενη εκεί στο διάστημα, η Σελήνη είναι ένα μυστήριο στο οποίο έχουν προσγειωθεί μόνο 12 άνθρωποι
Εξερευνούμε τη Σελήνη από το 1969, και παρά τις δεκαετίες έρευνας του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης, είναι σαφές ότι εξακολουθούμε να γνωρίζουμε σχετικά λίγα γι' αυτήν.
Αιωρούμενη εκεί στο διάστημα, η Σελήνη είναι ένα μυστήριο στο οποίο έχουν προσγειωθεί μόνο 12 άνθρωποι.
Όπως δημοσιεύεται στο Nautre.com, μια ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Arthur Briaud ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένη η Σελήνη, καταρρίπτοντας παλαιότερες πεποιθήσεις για το ουράνιο σώμα.
Αντίθετα, η Σελήνη θεωρείται ότι είναι μια συμπαγής μπάλα που έχει πυκνότητα παρόμοια με του σιδήρου. Χρησιμοποιώντας ακουστικά κύματα που δημιουργούνται από σεισμούς, ο Briaud και η ομάδα είναι σε θέση να αναλύσουν τα υλικά του εσωτερικού της.
Ο Briaud γράφει: «Τα αποτελέσματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την εξέλιξη του μαγνητικού πεδίου της σελήνης χάρη στην απόδειξη της ύπαρξης του εσωτερικού πυρήνα και υποστηρίζουν ένα σενάριο παγκόσμιας ανατροπής του μανδύα, το οποίο προσφέρει ουσιαστικές πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα του βομβαρδισμού της σελήνης κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του ηλιακού συστήματος».
Επιστήμονες από το CNRS, το Université Côte d'Azur, το Αστεροσκοπείο Côte d'Azur, το Sorbonne Université και το Paris Observatory-PSL εμβάθυναν βαθύτερα στον πυρήνα της Σελήνης, σε συνέχεια της έρευνας από την αποστολή Apollo 11 που διεξήγαγε γεωλογικές έρευνες σε αυτόν.
Αρκετές αποστολές χρησιμοποίησαν τη χρήση λέιζερ για να μετρήσουν την απόσταση μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της Σελήνης, υπολογίζοντας ότι ο εξωτερικός πυρήνας υπάρχει πάνω από έναν στερεό εσωτερικό.