Για να αξιολογήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές ανέλυσαν την περίοδο από 1η Μαΐου 2024 έως 1η Μαΐου 2025.

Οι «ημέρες ακραίας ζέστης» ορίστηκαν ως εκείνες όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε το 90% του μέσου όρου των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία την περίοδο 1991–2020.

67 επεισόδια ακραίας ζέστης

Οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό αυτών των ημερών με έναν υποθετικό κόσμο χωρίς ανθρωπογενή υπερθέρμανση. Τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα: περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσαν τουλάχιστον 30 επιπλέον ημέρες ακραίας ζέστης κατά τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τον υποθετικό κόσμο.

Η μελέτη κατέγραψε 67 επεισόδια ακραίας ζέστης μέσα στον χρόνο που μελέτησε, τα οποία έχουν όλα το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.

Ποια περιοχή επηρεάστηκε περισσότερο

Το νησί Αρούμπα στην Καραϊβική επηρεάστηκε περισσότερο με 187 ημέρες ακραίας ζέστης, 45 περισσότερες από όσες θα αναμένονταν σε έναν κόσμο χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2023, ενώ το 2025 ξεκίνησε με τον θερμότερο Ιανουάριο από τότε που διατηρούνται καταγραφές.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1,3° Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το 2024, ξεπέρασε το όριο του 1,5 βαθμό Κελσίου – το συμβολικό ανώτατο όριο που έχει οριστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την έλλειψη δεδομένων για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία στις φτωχότερες περιοχές.

Ενώ η Ευρώπη κατέγραψε πάνω από 61.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022, υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για άλλες περιοχές. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αποδόθηκαν εσφαλμένα σε καρδιακές ή πνευμονολογικές παθήσεις.

Πηγή: Cnn.gr