Elegance Suites
Elegance Suites
Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Περιβάλλον

Πώς θα γίνει η απομάκρυνση του λύκου από την Πάρνηθα

Πώς θα γίνει η απομάκρυνση του λύκου από την Πάρνηθα Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Οι 2+1 λόγοι που εξοικειώθηκε με τον άνθρωπο
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Τη μεθοδολογία με την οποία θα απομακρυνθεί ο αρσενικός λύκος «Canis Lupus» που είναι «ένοχος» για τις επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας εξηγεί στο CNN Greece ο υπεύθυνος Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Ιάσων Μπαντιός.

Με βάση το πρωτόκολλο που ορίζεται, ο συγκεκριμένος λύκος «πρέπει να απομακρυνθεί, διότι έχει αναπτύξει μία εξοικείωση με τον άνθρωπο που δεν μπορεί να αναστραφεί».

«Στόχος είναι η αναισθητοποίησή του. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε αφού παγιδευτεί με ειδικά διαμορφωμένες και ασφαλείς παγίδες να αναισθητοποιηθεί από κτηνίατρο, είτε εξ αποστάσεως με ειδικό αναισθητικό όπλο» εξηγεί ο κ. Μπαντιός. Στη συνέχεια, ο λύκος θα «συλληφθεί και θα μεταφερθεί σε αιχμαλωσία -κατά πάσα πιθανότητα - στο κέντρο του Αρκτούρου στη Φλώρινα». Υπενθυμίζει, δε, πως αντίστοιχη μεθοδολογία είχε ακολουθεί και στην περίπτωση της Πολίχνης τον Αύγουστου.

Η απόφαση, όμως, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συγκροτηθεί «ομάδα κρούσης» για την απομάκρυνσή του, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Το χρονικό της απόφασης

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαντιός παρατηρήθηκε πως ο συγκεκριμένος λύκος ήδη από τις αρχές του 2026 προσεγγίζει τον άνθρωπο. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2026 επιτέθηκε σε μία ομάδα περιπατητών ανάμεσα στο Κρυονέρι και το Τατόι.

Το καλοκαίρι η Καλλιστώ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μέσω του προγράμματος «Live Wild Wolf, προχώρησαν σε ενεργητική απώθηση στο σημείο που κυκλοφορούσε στην Βαρυμπόμπη. Μετά από αναισθησία που υπεβλήθη, το κλιμάκιο ειδικών, του τοποθέτησε GPS κολάρο και απώθησε το άγριο ζώο με στόχο να αρχίσει να φοβάται ξανά την ανθρώπινη παρουσία.

«Παρότι άλλαξε περιοχή - κινούνταν στο Ολυμπιακό Χωριό - η εξοικείωση με τον άνθρωπο δεν αναστράφηκε και τότε φτάσαμε στο νέο περιστατικό, πάλι με δρομέα» σημειώνει ο κ. Μπαντιός.

Ο λύκος επιτέθηκε ξανά στις 24 Σεπτεμβρίου σε έναν 30χρονο κάτοικο του Κρυονερίου, την ώρα που έκανε βόλτα στο βουνό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

Οι 2+1 λόγοι που οδήγησαν στην εξοικείωση - Υπεύθυνος ο άνθρωπος

Η εξοικείωση των άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και ο λύκος, με τον άνθρωπο οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαντιός, η πρώτη αιτία είναι το γεγονός ότι «οι άνθρωποι αφήνουν πολλές πηγές τροφής, όπως κάδους απορριμμάτων, παράνομες χωματερές, παράνομη απόθεση νεκρών ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες, ακόμη και οικόσιτα ζώα που θάβονται από τους κατοίκους στο δάσος, τα οποία ο λύκος τα ξεθάβει και τα τρώει».

Την ίδια ώρα, «αγκάθι» αποτελεί ο μεγάλος πληθυσμός αδέσποτων που αποτελούν θήραμα για το άγριο ζώο. «Στη Χασιά για παράδειγμα, έχουμε μείωση των αδέσποτων. Ο αριθμός τους μάλιστα μειώνεται βδομάδα τη βδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η τρίτη αιτία πίσω από την αλλαγή της συμπεριφοράς του άγριου ζώου είναι το γεγονός ότι «η Πάρνηθα έχει πολλές μεικτές χρήσεις και μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Οπότε αυτός ο φυσικός φόβος που είχε μειώθηκε και αρχίζει να εξοικειώνεται με την παρουσία μας στο δάσος».

Μείωση 25% του πληθυσμού από το 2023

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ταυτόχρονα, τα στοιχεία που αφορούν συνολικά τον πληθυσμό των λύκων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφεί που διενήργησε η «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενετικής του ΑΠΘ, πλέον στην Πάρνηθα διαβιούν 37 λύκοι. «Σε σχέση με τη μέτρηση του 2023 διαπιστώνεται μείωση της πυκνότητας παρουσίας του λύκου κατά 25%» αναφέρει ο κ. Μπαντιός, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για είδη που μετακινούνται.

Η αντιμετώπιση της συνύπαρξής μας με τον λύκο, κρύβεται σε ένα πολύ σημαντικό τρίπτυχο το οποίο περιγράφει ο υπεύθυνος Τύπου της «Καλλιστώ» στο CNN Greece.

  • Πρόληψη: Οι κάτοικοι, οι Δήμοι και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνούν να μην αφήνουν διαθέσιμες τροφικές πηγές.
  • Στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας: Αυτή έχει την ευθύνη από το νόμο, εάν ένας λύκος παρουσιάσει εξοικείωση με την ανθρώπινη δραστηριότητα και κάνει απώθηση για τροποποίηση της συμπεριφοράς του. Ελλείψει στελέχωσης, όμως, ενημέρωσης και εξοπλισμού, η υλοποίηση αυτών των μέτρων δεν μπορεί να καταστεί εύκολη, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαντιός.
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας: Χρειάζεται οι άνθρωποι που κινούνται σε μία δασική περιοχή και ζουν κοντά σε αυτή να γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν σε σχέση με το λύκο.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας