Διημερίδα στην Πάτρα για την παρουσίαση των δράσεων του - Το σχέδιο για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (ΦΔYΚΣ), πραγματοποίησε διημερίδα με θέμα «Παρουσίαση των Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προτάσεις για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου» τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα.
Στη Διημερίδα παρουσιάστηκε το πολύπλευρο έργο και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007-2013, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Στήριξη ΦΔΠΠ» του Πράσινου Ταμείου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΦΔΥΚΣ, κ. Νικόλαος Καραβάς, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, με μία σύντομη εισαγωγή στη θεματική της διημερίδας, ενώ η κα. Γεωργία Καραμπέρου, Δασολόγος, Συντονίστρια του ΦΔΥΚΣ, προχώρησε στη συνοπτική παρουσίαση των Δράσεων του Φορέα, οι οποίες αφορούν κυρίως στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων και στην καταγραφή και αξιολόγηση των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής, στη φύλαξη και την επόπτευσή της, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και του κοινού, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συμμετοχικής διαχειριστικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια, η κα. Βασιλική Ορφανού, Βιολόγος M.Sc., υπάλληλος του ΦΔΥΚΣ, παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τονίζοντας τα σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά και τον μοναδικό συνδυασμό οικοσυστημάτων, στα οποία οφείλεται η εντυπωσιακή βιοποικιλότητα που παρατηρείται στην Προστατευόμενη περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία της περιοχής σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας αλλά και τόπο διαχείμασης και αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών, καθώς και σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους. Ακολούθησε μια σύντομη εισαγωγή στην παρουσίαση των έργων παρακολούθησης οικοτόπων και ειδών χλωρίδας & πανίδας, που υλοποιήθηκαν με σκοπό την καταγραφή και την αξιολόγηση του βαθμού διατήρησής τους στην Προστατευόμενη περιοχή.
Τα έργα αυτά, που πραγματοποιούνται ως ανταπόκριση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το Περιβάλλον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους ειδικούς επιστήμονες που ανέλαβαν να τα υλοποιήσουν.
Η Δρ. Μαρία Τσιαφούλη, ΕΔΙΠ του Τμ. Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε τα αποτελέσματα του προγράμματος καταγραφής και παρακολούθησης των Τύπων Οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος καθώς και του Φυτικού Είδους κοινοτικού ενδιαφέροντος, Centaurea niederi, στα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής. Στο πλαίσιο του έργου αυτού μελετήθηκαν 19 τύποι οικοτόπων, στους οποίους περιλαμβάνονται 3 οικότοποι προτεραιότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και 2 οικότοποι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου.
Ο Δρ. Σϊνος Γκιώκας, Επικ. Καθηγητής του Τμ. Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε το έργο εποπτείας και αξιολόγησης του βαθμού διατήρησης των ειδών Αμφιβίων, Ερπετών και Θηλαστικών Κοινοτικού ενδιαφέροντος που εντοπίζονται στην περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Συνολικά μελετήθηκαν 31 είδη των ομάδων αυτών.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Παπανδρόπουλος, Ορνιθολόγος πεδίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την συστηματική παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας στην Προστατευόμενη Περιοχή, που επιβεβαιώνουν την μεγάλη ορνιθολογική αξία του Εθνικού Πάρκου.
Ο Δρ. Γεώργιος Κατσέλης, Αναπλ.Καθηγητής του Τμ. Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της παρακολούθησης δύο ειδών ψαριών στις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος, και Άραξος, πιο ειδικά του είδους Aphanius fasciatus για το οποίο παρατηρήθηκαν σχετικά υψηλής πυκνότητας πληθυσμοί και καλές προοπτικές διατήρησης καθώς και του είδους Valencia letourneuxi, το οποίο πιθανότατα δεν βρίσκεται στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου.
Το απόγευμα της πρώτης μέρας παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσω χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας η κα. Βασιλική Ορφανού ανέδειξε τη σημασία της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και του εθελοντισμού στην προστασία και διατήρηση του Εθνικού Πάρκου. Ακολούθησε τελετή βράβευσης εθελοντών και συνεργατών που με τη δράση τους στήριξαν το έργο του Φορέα και συνέβαλαν ενεργά και με ενθουσιασμό στην διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της περιοχής.
Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με τη Φύλαξη και Διαχείριση του Εθνικού Πάρκου, καθώς και προτάσεις για τη συνέχιση του σημαντικού έργου του ΦΔΥΚΣ στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, η κα. Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος M.Sc., υπάλληλος του ΦΔΥΚΣ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής από ανθρωπογενείς κυρίως παρεμβάσεις. Η κα. Αρετή Ζαχαροπούλου, Δρ. Περιβαλλοντολόγος αναφέρθηκε στη χρήση τηλεμετρικών σταθμών για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στις Λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου. Στο τέλος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, η κα. Αναστασία Χριστοπούλου, Δρ. Βιολόγος, παρουσίασε το Σχέδιο Διαχείρισης για την Προστατευόμενη Περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με σημαντικό αριθμό και ποικιλία μέτρων προστασίας και δράσεων διαχείρισης για το άμεσο μέλλον.
Ο κ. Καραβάς, Πρόεδρος του ΦΔΥΚΣ, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών με την παρουσίαση προτάσεων που αφορούν στο μέλλον του Εθνικού Πάρκου, στην προστασία, την ανάδειξη και τη βιωσιμότητά του ως μια σπουδαία Προστατευόμενη Περιοχή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 3 του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός».





















