Οι λάτρεις του μωβ μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι το αγαπημένο τους χρώμα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, καθώς μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος απλώς το δημιουργεί.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν βλέπουμε ταυτόχρονα κόκκινα και μπλε μήκη κύματος φωτός, προκαλείται σύγχυση στα μάτια και στον εγκέφαλο, επειδή τα χρώματα αυτά βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του φάσματος του ορατού φωτός.
Για να το αντισταθμίσει αυτό, ο εγκέφαλος κάμπτει το φάσμα σε έναν κύκλο, ενώνοντας το μπλε και το κόκκινο για να φτιάξει το μωβ.
Αν και αυτό το χρώμα είναι «πραγματικό» με την έννοια ότι μπορούμε να το δούμε, προκύπτει από την προσπάθεια του εγκεφάλου να επιλύσει τη σύγχυση μεταξύ δύο αντίθετων μηκών κύματος του φωτός.
Το χρήσιμο ακρωνύμιο ROYGBIV χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, ινδικό και βιολετί.
Αυτά τα «φασματικά» χρώματα συνθέτουν το φάσμα του ορατού φωτός, και το καθένα έχει το δικό του συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός.
Το μωβ δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο, παρόλο που ο όρος «βιολετί» συνδέεται συνήθως με το μοβ χρώμα.