Στο «χαρτί» της οικονομίας ποντάρει η κυβέρνηση, που αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε θα τρέχουν επιμέρους παρεμβάσεις και εντείνεται το …φλερτ της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη, που στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023 είχε συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην «γαλάζια» νίκη.
Βέβαια σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί ποια τελικά μέτρα θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ, καθώς μένει να φανεί πως θα προχωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο θέμα των δασμών (υπενθυμίζεται πως έχει παγώσει τους δασμούς για 90 μέρες σε 75 χώρες). Στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για μία λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής, μια συμφωνία για παράδειγμα μηδενικών δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αυτό που σημειώνεται από την κυβέρνηση είναι πως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες νέες προκλήσεις και πώς μια σειρά από δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν κανονικά.
Από το Μαξίμου συνεχίζουν να επενδύουν σε μια θετική ατζέντα και ανάλογα μηνύματα εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια αλλά και επισκέψεων σε γειτονιές της Αθήνας. Χθες μιλώντας σε κατοίκους στην Αγία Βαρβάρα επεσήμανε χαρακτηριστικά «συνεχίζουμε δυνατά, πάμε τη χώρα μπροστά παρά τις δυσκολίες. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».
Στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να υλοποιούνται επιμέρους παρεμβάσεις και ήδη μια σειρά ανακοινώσεων γίνονται σε δόσεις. Αυτό το μήνα για παράδειγμα μπήκαν σε εφαρμογή οι αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο τομέα και ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ χθες ανακοινώθηκε η χορήγηση επιδόματος κώφωσης σε κωφούς και βαρήκοους 18 έως 65 ετών.
Στο δρόμο προς τη ΔΕΘ νέα μέτρα θα τρέχουν ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Για παράδειγμα από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αφορά 156.000 ένστολους) με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως (το επίδομα θα πάρουν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι).
Μειώσεις φόρων και στεγαστικό ψηλά στην ατζέντα.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να βρει δημοσιονομικό χώρο για να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ ένα πακέτο μειώσεων φόρων, που θα αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη. Το μέτρο που κερδίζει έδαφος είναι να υπάρξουν μειώσεις στα μεσαία φορολογικά κλιμάκια (που αφορούν εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ), ενώ εξετάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως το στεγαστικό πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και για την μεγάλη πλειοψηφία των νέων - και όχι μόνο - η εξεύρεση φθηνής στέγης είναι άπιαστο όνειρο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και μεταξύ άλλων στο τραπέζι είναι και η υλοποίηση ενός καινούργιου προγράμματος επιδότησης ενοικίου, που θα απευθύνεται σε νέους με χαμηλά εισοδήματα.
Ζητούνται «κίνητρα» για τις συλλογικές συμβάσεις.
Τρόπους για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων αναζητά η κυβέρνηση και το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί ένας οδικός χάρτης, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν περίπου το 30% των εργαζόμενων, ενώ πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ευρύτερα στην Ευρώπη (προκειμένου το ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. να πάει από το 57 % που είναι ο μέσος όρος στο 80 %). Να επισημανθεί εδώ πως με βάση τα τελευταία στοιχεία ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε το 2024 στα 1342 ευρώ και στόχος είναι να φτάσει τα 1500 ευρώ το 2027. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό αυτό το μήνα στον ιδιωτικό τομέα πήγε στα 880 ευρώ και από την κυβέρνηση σημειώνουν πως θα φτάσει στα 950 στο τέλος η τετραετίας.
Έρχεται ρύθμιση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Στο πακέτο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τους συνταξιούχους, που είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους «γαλάζιους». Το βασικό σενάριο είναι να επισπευσθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ή να υπάρξει ένα «κούρεμά» της.
Να σημειωθεί εδώ πως όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά βλέπουν τις αυξήσεις στις συντάξεις να μένουν στα χαρτιά, έως ότου αυτή εξαλειφθεί εντελώς. Σταδιακά βέβαια κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που υπολογίζεται πάντως πως ξεπερνούν τις 600.000.
Τέλος θα μπορούσε να συζητηθεί το να δοθεί ένα έκτακτο ποσό τα Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους. Βέβαια στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να «φουντώσει» τώρα η συζήτηση για επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιχειρούν με μία σειρά δηλώσεων να κλείσουν το θέμα. Από εκεί και πέρα βέβαια το ποια λύση θα επιλεγεί, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.