Πολιτικά

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης σε Βερολίνο και Ρώμη: Τα μηνύματα για ευρωπαϊκή άμυνα και μεταναστευτικό - Σε ποια θέματα υπήρξε συμφωνία

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης σε Βερολίνο και Ρώμη: Τα μηνύματα για ευρωπαϊκή άμυνα και μεταναστευτικό - Σε ποια θέματα υπήρξε συμφωνία Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Στο «μενού» βρέθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή άμυνα

Ένα διήμερο μπαράζ επαφών είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι και χθες στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Στο «μενού» βρέθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι την οικονομία και την ενέργεια, ενώ στη Ιταλία τέθηκε και το θέμα των σιδηροδρόμων και μάλιστα υπήρξε σχετική συμφωνία.

Στο Μαξίμου κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των επαφών αυτών, ενώ για μια σειρά «δύσκολων» θεμάτων η συζήτηση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε σε θέματα πρώτης γραμμής όπως το μεταναστευτικό και η άμυνα αναζητείται ακόμα κοινός ευρωπαϊκός βηματισμός, με τις σχετικές συζητήσεις να έχουν «φουντώσει» σε επίπεδο Ε.Ε. Από την Αθήνα τονίζεται η ανάγκη για «κατανόηση» και μένει να φανεί ποια στάση θα υιοθετήσουν τελικά μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τα κρίσιμα αυτά θέματα.

Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα γίνεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα αναζητά ρόλο. Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με το στόχο της Τουρκίας για την απόκτηση Eurofighter (τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων χωρών: της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου).

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής χωρών μη- μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «για να μπορούμε, στο επίπεδο της ΕΕ, να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες, δεν αρκεί μια χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ή να έχει Security and Defense Partership με την ΕΕ». Αυτό που τόνιζαν είναι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, διαφορετικά «κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ».

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο απάντησε σε ερώτηση και για το θέμα των Eurofighter. Μεταξύ άλλων είπε πως υπάρχει μία κατανόηση (από την γερμανική πλευρά) ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Προσέθεσε πως «οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τι συζητήθηκε για το μεταναστευτικό

Ένα σύνθετο θέμα που αναζητά ευρωπαϊκή λύση είναι το μεταναστευτικό, θέμα που τέθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού τόσο με την Τζ. Μελόνι όσο και με τον Φ. Μερτς. Από την Αθήνα δίνεται έμφαση στην ταχεία εφαρμογή αφενός του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και αφετέρου μιας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών. Ειδικότερα τονίζεται η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

Πάντως ένα δύσκολο για την Αθήνα θέμα, που τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση από τον Γερμανό καγκελάριο, είναι η δευτερογενής μετανάστευση. Τώρα το θέμα παραπέμπεται στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία.

Να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε πως για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει πρώτα αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και στη συνέχεια κάνουν αίτηση στη Γερμανία πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να επιστραφούν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα φυσικά δεν θέλουν να αναζωπυρωθεί μια τέτοια συζήτηση σε μια περίοδο μάλιστα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση πρόσθετες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό (αναμένεται να παρουσιαστεί αυτό το μήνα και νομοσχέδιο από το αρμόδιο υπουργείο).

Πάντως, μετά τη συζήτηση που πυροδοτήθηκε για το θέμα κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα έχει επιταχύνει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου, η οποία ετίθετο παλαιότερα ως μείζον θέμα από τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις.

Οι συμφωνίες που έκλεισαν στη Ρώμη

Μία σειρά από συμφωνίες σε θέματα πρώτης γραμμής- όπως στις επενδύσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές και στο πεδίο της ενέργειας- οριστικοποιήθηκαν στη Ρώμη. Συνολικά 12+2 συμφωνίες και μνημόνια υπεγράφησαν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ξεχωρίζουν δύο θέματα :

1.Οι μεταφορές. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ της ιταλικής εταιρίας κρατικών σιδηροδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών. Συγκεκριμένα η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση του δικτύου και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και η ιταλική πλευρά 360 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις για: Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου. Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.

2.Η ενέργεια. Ειδικότερα υπήρξε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το θετικό αφήγημα στην οικονομία

.Θέματα που σχετίζονται με την οικονομία συζητήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φρίντριχ Μερτς, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως «τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο». Από την Αθήνα εστιάζουν στο γεγονός πως η χώρα έχει αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τονίζουν την σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο έλεγαν χθες χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup