Απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όχι, κύριε Ανδρουλάκη, είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας και φροντίζω η χώρα μου να είναι ισχυρή κι όχι το ρεντίκολο που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω αλήθειες που δεν σας αρέσουν».

Μηνύματα προς την Τουρκία

Στο σκέλος της ομιλίας του που αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις και στην επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, αν ήταν πραγματικοί ή προσχηματικοί. Ίσως η Τουρκία ενοχλήθηκε επειδή η Ελλάδα έφερε τη Chevron, προχώρησε στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, και αυτή να ήταν η αντίδρασή της. Δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω ότι για τρία χρόνια, όταν δίναμε τη μάχη στα σύνορα του Έβρου, ο Ερντογάν έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Θα ξανασυναντηθώ μαζί του και θα αναλάβω όσα λέω δημόσια», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επιθυμία της Άγκυρας να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά κονδύλια του προγράμματος SAFE «περνά μέσα από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας». Ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς «απαιτείται ομοφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

«Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις κορώνες πατριωτισμού και ας σκεφτούμε ότι η δυνατότητα που έχουμε σήμερα μας δίνει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο. Ο σκοπός μας δεν είναι να έρθουμε σε τροχιά ρήξης, αλλά να επιβεβαιώσουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δείχνουν ότι η πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον σεβασμό της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Αν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο SAFE θα πρέπει να απαλλαγεί από το casus belli».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «για να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκαταστήσει σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ ήταν μια ιστορική επιτυχία. Ωστόσο, ανέφερε ότι «το καθεστώς των γκρίζων ζωνών παγιώθηκε στα Ίμια, επί Σημίτη», «Αν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο SAFE, θα πρέπει να απαλλαγεί από την απειλή πολέμου και να άρει το καθεστώς των γκρίζων ζωνών», διαμήνυσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι θα πρέπει να βλέπουν τον κίνδυνο από χώρες που επιλέγουν τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και Κωνσταντοπούλου

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και όταν αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την πρόσφατη έναρξη δίκης στη Λάρισα. «Με καλέσατε να πάρω θέση για κατηγορουμένους. Μας έχετε μπερδέψει. Το δικό σας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε στήσει παραμάγαζο. Εσείς κάνατε ό,τι μπορούσατε για να μη ξεκινήσει η δίκη, η οποία όμως θα ξεκινήσει και εκεί θα αποδοθεί η Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Δικαιοσύνη αποδίδεται στα δικαστήρια και από δικαστές, όχι στα τηλεοπτικά πάνελ ή στα πολιτικά βήματα», ανέφερε. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο εργασιακό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «ενώ 47 άρθρα, πάνω από τα μισά, έλαβαν περισσότερες από 180 θετικές ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε για να κρύψει τη διγλωσσία και την υποκρισία του».

Πηγή: Cnn.gr