Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Πολιτικά

Ανδρουλάκης: Βέρτιγκο Μητσοτάκη στην ενέργεια – Παίζετε στα τυφλά με τα εθνικά συμφέροντα

Ανδρουλάκης: Βέρτιγκο Μητσοτάκη στην ενέργεια – Παίζετε στα τυφλά με τα εθνικά συμφέροντα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά θα καταψηφίσει τις συμβάσεις για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης.
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Σε υψηλούς τόνους και με αιχμές κατά της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης κινήθηκε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για τις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε τη συζήτηση στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι οι συμβάσεις συζητούνται «σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής έντασης και ρευστότητας», με την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να υπενθυμίζει –όπως είπε– πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η νέα ρήτρα που εισάγεται στις συμβάσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης επιτρέπει την αναθεώρηση των γεωγραφικών ορίων της συμβατικής περιοχής σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη.

«Με αυτή τη διατύπωση δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και εγείρονται ερωτήματα για το αν υπονομεύονται τα απώτατα όρια που είχε θεσπίσει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν υπήρχε στις προηγούμενες συμβάσεις.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά θα καταψηφίσει τις συγκεκριμένες συμβάσεις για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ νομοθετούσαν με βάση τα απώτατα όρια του εθνικού χώρου, με στρατηγική και αυτοπεποίθηση. Πολύ φοβάμαι ότι εσείς πάτε να αποδυναμώσετε αυτή τη βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η στάση του κόμματός του αποτελεί «καθαρά πατριωτική στάση με ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε εθνική στρατηγική για τους υδρογονάνθρακες

Ωστόσο, τόνισε ότι η στρατηγική για τους υδρογονάνθρακες δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά «πατά πάνω σε μια διορατική επιλογή που έγινε το 2011 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη». Όπως υπενθύμισε, με τον νόμο 4001/2011 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες και κατοχυρώθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Η κορύφωση αυτής της στρατηγικής ήρθε το 2014 με τον διεθνή διαγωνισμό για είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Έκτοτε ακολούθησαν δώδεκα χαμένα χρόνια», σημείωσε, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση των επενδύσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει ήδη από το 2013 τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, στο οποίο θα κατευθυνόταν τουλάχιστον το 70% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, ώστε –όπως είπε– «ο φυσικός πλούτος της χώρας να επιστρέφει στην κοινωνία και να στηρίζει και τις επόμενες γενιές».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το μοντέλο που θεσπίστηκε προέβλεπε και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, καθώς ποσοστό 5% των εσόδων θα κατευθυνόταν στις περιφέρειες όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητες.

«Αυτή ήταν η φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ: αξιοποίηση του εθνικού πλούτου με εθνική ανεξαρτησία, σαφείς κανόνες και κοινωνική ανταπόδοση», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις για την εφαρμογή του πλαισίου.

Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για την όψιμη υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας

Στρέφοντας τα πυρά του προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «βέρτιγκο του πρωθυπουργού στην ενεργειακή πολιτική», κατηγορώντας τον για αντιφάσεις.

«Ο ίδιος άνθρωπος που το 2021 από το βήμα του ΟΗΕ έλεγε ότι το φυσικό αέριο είναι “αγαθό του περασμένου αιώνα”, εμφανίζεται σήμερα ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια έλεγε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αφορά την Ελλάδα γιατί είμαστε σεισμογενής χώρα. Έγινε ξαφνικά λιγότερο σεισμογενής η Ελλάδα;», διερωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πορεύεται στα τυφλά με επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό».

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε επίσης κριτική για τις καθυστερήσεις στις ενεργειακές επενδύσεις, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση μεγάλων εταιρειών από την ελληνική αγορά τα προηγούμενα χρόνια, όπως της Repsol το 2021 και της Total το 2022.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για το περιβαλλοντικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδυναμωθεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά και σε ζητήματα εθνικής σημασίας που –όπως είπε– ανακύπτουν από τη διατύπωση του άρθρου 30 των συμβάσεων.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα