Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την τουρκική πρωτοβουλία μονομερή και παράνομη, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ούτε να επηρεάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Από την Αθήνα διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να διευρύνει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών ούτε να συζητήσει ζητήματα που επιχειρεί να θέσει μονομερώς η Άγκυρα.
Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τα τουρκικά «εθνικά θαλάσσια πάρκα» δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Τα «ήρεμα νερά» ως εργαλείο, όχι αυτοσκοπός
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών» δεν σημαίνει ανοχή στις τουρκικές διεκδικήσεις. Αντιθέτως, παρουσιάζεται ως εργαλείο πολιτικής, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών διαλόγου και την αναζήτηση ενός ελάχιστου κοινού βηματισμού με την Άγκυρα.
Η επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Έκτοτε, οι δύο χώρες επιχείρησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να περιορίσουν τις εντάσεις στο πεδίο.
Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, αντιπαραβάλλει τη διπλωματική αποκλιμάκωση με την παράλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Οι συμφωνίες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι φρεγάτες Belharra, τα Rafale και η απόκτηση F-35, εντάσσονται στην εν λόγω στρατηγική.
Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.
Από την Αθήνα διευκρινίζεται πώς ο όρος «εθνικό θαλάσσιο πάρκο» αναφέρεται σε χωρικά ύδατα δηλαδή σε αιγιαλίτιδα ζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τον χαρακτηρισμό των τουρκικών περιοχών ως «εθνικών θαλάσσιων πάρκων». Όπως υποστηρίζει, « δεν μπορεί καμιά χώρα να καθορίσει θαλάσσιες περιοχές προστατευόμενες σε διεθνή ύδατα. Δεν είναι εθνικά θαλάσσια πάρκα αυτά . Είναι γιαλαντζί εθνικά θαλάσσια πάρκα διότι πρώτα απ’ όλα εκτείνονται θεωρητικά σε διεθνή ύδατα όπου καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί μονομερώς να χαράξει προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και είναι παράνομα και για έναν επιπλέον λόγο διότι εκτείνονται και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης ότι οι τουρκικές ανακοινώσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η τουρκική αντίδραση και η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο
Οι ελληνικές τοποθετήσεις έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο. Δημοσιεύματα των Milliyet και Hurriyet επιχειρούν να παρουσιάσουν τις ελληνικές δηλώσεις ως κινήσεις κλιμάκωσης, με αναφορές στα F-35, στους Patriot και στη δυνατότητα ελληνικής απάντησης «από θέση ισχύος».
Παράλληλα, η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τον σχεδιασμό της για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο θα προχωρήσει βάσει του σχεδιασμού, με τη συνδρομή της γαλλικής εταιρείας Meridiam.
Πρόκειται για έργο υποδομής , με ευρωπαϊκή στήριξη και χρηματοδότηση τονίζει η ελληνική πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πώς «δεν χρειάζεται αδειοδότηση από κανέναν».
Στο επίκεντρο και η Ουάσινγκτον
Μέσα σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι επαφές Αθήνας και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άλισον Χούκερ, όπου θα έχει συνομιλίες με τη μόνιμη υπηρεσιακή υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Έχουν τακτικές επαφές ενώ έχουν συναντηθεί στην Άγκυρα, τη Στοκχόλμη και τις Βρυξέλλες. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η προετοιμασία του 6ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας–ΗΠΑ και εν συνεχεία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο .Η επίσκεψη αποκτά πρόσθετο βάρος λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, εξετάζεται η επίσκεψη στην Αθήνα και άλλων κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ. Ωστόσο , δεν έχει κλειδώσει. Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, όπως είχε επικοινωνήσει η πρέσβυς των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ , μία εξέλιξη που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική και γεωστρατηγική βαρύτητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Πηγή: cnn.gr


























