Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Πολιτισμός

Πύργος: Παράσταση του "Καρυοθραύστη" στον "Απόλλωνα"

Πύργος: Παράσταση του "Καρυοθραύστη" στον "Απόλλωνα"
Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 9:00 το βράδυ, στο θέατρο του Πύργου «Απόλλων» ο Εκπαιδευτικός Όμιλος FUTURE STUDIES, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
παρουσιάζει το γνωστό παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Αγία Πετρούπολη, σε μορφή μπαλέτου, η παιδική θεατρική ομάδα του FUTURE STUDIES θα παρουσιάσει το πρώτο μέρος του παραμυθιού σε θεατρική διασκευή – προσαρμογή και σκηνοθεσία της Ρούλας Ξαρχάκου.

Το παραμύθι του Χόφμαν είναι πολυσύνθετο και στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία παραμύθια που συνδέονται μεταξύ τους λόγω της σχέσης του Καρυοθραύστη με τη μικρή Μαρί.

Η υπόθεση του παραμυθιού

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Μαρί ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Μαρίμένει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον Καρυοθραύστη.

Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο.

Ο Καρυοθραύστης και η Μαρί τραυματίζονται σε αυτή τη μάχη και είναι η στιγμή που ακολουθεί το δεύτερο παραμύθι μέσα στο παραμύθι του Καρυοθραύστη. Το αφηγείται ο νονός και μιλάει για την ιστορία της πριγκίπισσας Πιλριπάτ, του σκληρού καρυδιού και των ποντικών.

Στη δεύτερη πράξη η Μαρί και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από το μαγεμένο δάσος. Η Μαρί δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Η εξέλιξη του «Καρυοθραύστη»

Το παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν ενέπνευσε τον κορυφαίο συνθέτη Τσαϊκόφσκι ώστε να συνθέσει το ομώνυμο έργο του το 1892 βασιζόμενος στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ.

Ο Τσαϊκόφσκι λοιπόν, συνέθεσε τον «Καρυοθραύστη» και γύρω στα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου 1892, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παράλληλα με την όπερα Lolanta του στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Αρχικά δεν έτυχε της αναγνώρισης που έχει σήμερα.

Δεν ήταν αναγνωρισμένο ως σπουδαίο έργο μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν ο George Balanchine εκ νέου άλλαξε τη χορογραφία και έγινε μια μεγάλη διεθνής επιτυχία. Η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934. Από τότε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, αλλά και θεατρικές μεταφορές, πάντα μέσα στο πλαίσιο του πρωτότυπου κειμένου.

Συμμετοχή στην παράσταση

Στην παράσταση που θα «ανέβει» στο θέατρο «Απόλλων» συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά τα παρακάτω παιδιά: Αναστασοπούλου Μαριρένια, Βλάχα Κατερίνα, Γεωργουλόπουλος Άκης, Γιαννακόπουλος Παναγιώτης, Γιαννακοπούλου Νάσια, Δημακόπουλος Σάββας, Καμαριωτάκη Αριάδνη, Καραμπέτσος Αντώνης, Καραμπέτσου Άννα, Κατσινέλος Αντώνης, Κατσινέλου Ηλιάνα, Κωνσταντοπούλου Αναστασία, Λαμπαούνα Γεωργία, Λαμπαούνα Τζωρτζίνα, Λαμπαούνας Βασίλης, Λουκίσας Χαράλαμπος, Λουκίσας Ιάσωνας, Μπαρτζιώτη Μαρισόφι, Στασινόπουλος Αλέξανδρος, Στασινόπουλος Χρήστος, Τριάντος Γιώργος, Τσιφουρντάρη Πανωραία, Χαϊκάλη Χριστίνα, Χαϊκάλης Διονύσιος, Χρονόπουλος Γιώργος, Χρονοπούλου Ράνια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ στο τέλος θα κεραστούν στους παρευρισκομένους «τα ζαχαρωτά» της παράστασης!

O Εκπαιδευτικός Όμιλος FUTURE STUDIES ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Πύργου και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Κωνσταντόπουλο Χρήστο, για την υποστήριξή του στην παράσταση και την παραχώρηση του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Τρέχω και δεν φτάνω
Τρέχω και δεν φτάνω