Μια παρουσίαση - αναφορά διαμαρτυρίας στην οποία θα προβληθεί το πολιτιστικό στολίδι της Παιδείας, το μοναδικό Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού στο νομό. Θα είναι εκεί, πρεσβεύοντας την αξία και το Πολιτιστικό πλούτο της Μουσικής Παιδείας, προσωπικότητες γραμμάτων και πολιτισμού. Την εκδήλωση θα στηρίξει με την παρουσία της η μουσικός και δημιουργός Ευανθία Ρεμπούτσικα ευελπιστώντας να γίνει η πρέσβειρά των προσπαθειών.
Ομιλίες θα εκφωνήσουν η αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΤΕ Ελένη Γλαρέντζου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών-Καλλιτεχνικών Σχολείων Παν. Κουφαλάκος και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χρ. Αντωνόπουλος.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της προσφοράς του Μουσικού Σχολείου στον τόπο μας, η προάσπιση της δημόσιας παιδείας στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από τις πολιτικές λιτότητας και η διατήρηση της μόρφωσης και του πολιτισμού μας ως θεμέλιο και ελπίδα για το λαό και τον τόπο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πέρα από τις προαναφερόμενες ομιλίες περιλαμβάνει προβολή των δράσεων του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού καθώς και συναυλία των συνόλων Ευρωπαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
«Η ύπαρξη του, απειλείται»
Η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, με δελτίο τύπου τους αναφέρουν: «Πριν 17 χρόνια –το 1996, προέκυψε για το νομό Ηλείας μια πολύ σημαντική, για τη Νεολαία και τον πολιτισμό οντότητα που λέγεται Μουσικό Σχολείο. Ένα σχολείο δημόσιο, ισότιμο μ’ όλα τα δημόσια Γυμνάσια-Λύκεια, μα και ανώτερου επιπέδου πολιτισμικής καλλιέργειας, αφού η Πολιτεία τέτοια αποστολή έχει ορίσει για αυτού του χαρακτήρα τα σχολεία, (υπάρχουν και δραστηριοποιούνται 42 τέτοια σχολεία σ’ όλη τη Χώρα).
17 χρόνια μετά από την ίδρυσή, λειτουργία και δράση του, με έδρα το Βαρθολομιό, έχει προσφέρει ευκαιρίες και έχει δώσει σημαντικά δείγματα πολιτιστικής κουλτούρας και ειδικότερα Μουσικής παιδείας!
Όμως, ακόμη δεν έχει πάρει την αξιοκρατική αποδοχή στο χώρο της Παιδείας στην περιοχή μας! Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά και βαραίνει όλους και σε όλα τα επίπεδα της Πολιτικής και της Κοινωνικής Ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί νέοι και νέες το εμπιστεύονται. Και όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά βρήκαν το κλίμα, το χώρο τους να ανακαλύψουν κρυφές και ίσως ανύποπτες πτυχές του εαυτού τους, των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων και του ταλέντου τους.
Τον δρόμο του Πολιτισμού, δυστυχώς, το Μουσικό Σχολείο τον διαβαίνει, μέχρι τώρα -17 χρόνια ζωής- μόνο του ή σχεδόν μόνο του. Μια πορεία δύσκολη. Ενώ είναι κατάκτηση –ως πολιτιστικό-παιδαγωγικό μοντέλο- και χρυσή ευκαιρία Παιδείας για την Νεολαία του Νομού μας, οι φορείς θεσμικοί και μη, σχετιζόμενοι μ’ αυτό αλλά και μη, δεν το άδραξαν ως «μάνα εξ ουρανού».
Δεν το αγκάλιασαν στοργικά. Δεν έσκυψαν από πάνω του ως προστάτες γονείς. Δεν το είδαν ως ένα επιλέξιμο σχολείο, που αν δεν δώσει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε, δεν θα προτιμάται. Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια για να αρχίζουν –μέσα στη γενικότερη επίθεση συρρίκνωσης που δέχεται η Παιδεία- να το προσεγγίζουν, να συνειδητοποιούν την αξία του ρόλου του, για το τόπο μας.
Όμως σήμερα, η ύπαρξη του, όπως και των υπολοίπων σχολείων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, απειλείται. Απειλείται η ίδια η προοπτική κι ο χαρακτήρας της πλήρους, ενιαίας, δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για τους πολίτες της χώρας μας!
Η Πολιτεία προωθεί μια Παιδεία, υποταγμένη στις απαιτήσεις της Αγοράς, που να μη μορφώνει, από την οποία να μην προκύπτουν ολοκληρωμένοι, ελεύθεροι πολίτες αλλά να ονειρεύεται μόνο πολίτες με δεξιότητες στις υπηρεσίες της. Την συρρικνώνει και τη στοιβάζει σε συνοπτικές παιδαγωγικές, σε πολύ λιγότερα (άρα πολυπληθή τμήματα) σχολεία και σε ημιμάθεια ή αμάθεια κατ’ επέκταση αυτής της πολιτικής!
Μια τέτοια αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί να κρύβεται με τις προφάσεις της όποιας οικονομικής κρίσης. Είναι φανερό ότι προωθείται γενικότερο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο χώρες σαν την Ελλάδα θα λειτουργούν. Αλλιώς δεν δικαιολογείται μια τέτοια συρρίκνωση της Παιδείας, αποκλείοντας τη μόρφωση και το μέλλον του Λαού μας!
Οι Γονείς και Κηδεμόνες, μαζί με τους Δασκάλους και Καθηγητές, σ’ όλες τις Βαθμίδες Εκπαίδευσης μαζί με τους Μαθητές και Φοιτητές πρέπει ενωτικά, οργανωμένα και αλληλέγγυα με όλο το Λαό να αντισταθούμε με συντονισμένες και συνεχείς δράσεις!».





















