Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Πολιτισμός

Ταξίδι στο παρελθόν με επίκεντρο την Επανάσταση του 1821

Ταξίδι στο παρελθόν με επίκεντρο την Επανάσταση του 1821
Στο βιβλιοπωλείο Lexis στον Πύργο παρουσιάστηκε χθες το ιστορικό μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη "1821, η Αρχή που δεν ολοκληρώθηκε"
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Η 84χρονη Αθηνά Κακούρη, η ακάµατη γιαγιά της ελληνικής λογοτεχνίας, συγγραφέας µε αναγνωρισμένη πορεία στο ιστορικό και στο αστυνομικό μυθιστόρημα, βρέθηκε χθες στον Πύργο, συμμετέχοντας στην παρουσίαση του νέου της ιστορικού μυθιστορήματος «1821 η Αρχή που δεν ολοκληρώθηκε» από τις εκδόσεις Πατάκη, στο βιβλιοπωλείο Lexis.

Για το βιβλίο αλλά και την συγγραφική πορεία της Αθηνάς Κακούρη, μίλησε ο Λέκτορας Πολιτικής Ιστορίας κ Νίκος Τόμπρος και η φιλόλογος κ Βασιλική Καρατζά ενώ την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παυλόπουλος, ενώ πολλοί ήταν οι φίλοι του βιβλίου που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση και ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά την συγγραφέα.

Η ίδια η Αθηνά Κακούρη, ανέφερε ότι αυτό που την έκανε να στραφεί στα ιστορικά μυθιστορήματα ήταν η αγάπη της και το ενδιαφέρον της για την ιστορία της Ελλάδας. Στόχος της ήταν να αφηγηθεί την Επανάσταση του 1821 με έναν άλλο τρόπο, διαφορετικά από εκείνον της σχολικής εκμάθησης και να κάνει τον αναγνώστη να αγαπήσει την ιστορία του τόπου του, να είναι περήφανος γι αυτήν και να γίνει μέρος της.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η συγγραφέας εξηγεί συνοπτικά το πώς και γιατί διατηρήθηκε ο ελληνισμός ζωντανός στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας και αφηγείται τα κύρια γεγονότα, –πολεμικά, πολιτικά και διπλωματικά– των δέκα ετών από την Επανάσταση του 1821 ως τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831. Αυτόν βλέπει ως κυρίαρχη μορφή, και επισημαίνει τις δυνάμεις εκείνες που τον εμπόδισαν τότε να δημιουργήσει κράτος, φτάνοντας ως και στη δολοφονία του.

Η εικονογράφηση στόχο έχει κυρίως την καλύτερη κατανόηση της στρατηγικής. Ο τρόπος της γραφής είναι απλός και άμεσος, τα ονόματα και οι ημερομηνίες περιορισμένες, ενώ γίνονται αναφορές και συσχετισμοί που βοηθούν τον αναγνώστη –παιδί ή ενήλικα– να συναισθανθεί το πόσο αυτό το παρελθόν επηρεάζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, άρα τη ζωή του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ηλείας κ. Τάκης Γεωργακόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Σύνδεσμός τους από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα ενός τέτοιου έργου, ειδικά σε μια στιγμή όπου η ιστορική γνώση βάλλεται από παντού, αλλοιώνεται ή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από σκοπιμότητες και σε μια περίοδο γενικώς όπου το μάθημα της Ιστορίας υποβαθμίζεται γενικώς στο σχολείο.

«Γι αυτό εμείς οι δάσκαλοι θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβάλλουμε τέτοια κείμενα που δεν συσκοτίζουν αλλά διαφωτίζουν την νέα γενιά». Τέλος, σημείωσε ότι το νέο πόνημα της Αθηνάς Κακούρη, δεν είναι μια απλή ιστορική αναδρομή, αλλά ένα ανάλαφρο ταξίδι στο παρελθόν με οδηγό τη γνωστή γλαφυρή αφήγηση της συγγραφέως, χωρίς στόμφο και εξάρσεις αλλά με μια διάθεση ειλικρινούς έκφρασης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Τρέχω και δεν φτάνω
Τρέχω και δεν φτάνω