Ένα άγαλμα που αποδίδεται στον Πραξιτέλη και που βρέθηκε στη Σικελία, συνδέεται άμεσα με την Ολυμπία. Ο διάσημος Ιταλός γλύπτης Ντομένικο Ζόρα λάτρης του Πραξιτέλη, εμπνευσμένος από το Σάτυρο Χορευτή, δημιούργησε δύο μικρότερα αντίγραφα, εκ των οποίων το ένα προσέφερε ευγενικά στο μουσείο της Ολυμπίας. Σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ΣΠΑΠ, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού.
Η κα Χατζή εξιστόρησε πως έγινε η επαφή μεταξύ του διάσημου Ιταλού γλύπτη Ντομένικο Ζόρα, του υπουργείου Πολιτισμού και της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων για την αποδοχή της δωρεάς. Μεσολάβησαν δύο φίλοι του ο γιατρός κ. Γέργος και η Σικελή σύζυγός του κα Αρτζεντίνο όπου αναφέρθηκαν στο άγαλμα που βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Μαντζάρα ντελ Βάλο στη Σικελία. Ένα άγαλμα που εικάζεται πως αποτελεί έργο του Πραξιτέλη, τον χορεύοντα Σάτυρο, για το οποίο φιλοτέχνησε δύο νέα μικρότερα αγάλματα – ομοιώματα, εκ των οποίων το ένα προσφέρθηκε στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και το δεύτερο το δωρίζει στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Ολυμπία. Το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ αποφάνθηκαν θετικά και αποδέχθηκαν την δωρεά αυτή, με παραμονή του γλυπτού στο ΣΠΑΠ. Στο συνεδριακό κέντρο έγινε και η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων. Η κα Χατζή, χαρακτήρισε εξαιρετική την χειρονομία του Ιταλού γλύπτη, για τον ιδεαλισμό που εμπεριέχει και την αγάπη του για την ελληνική τέχνη.
Συνδέθηκε συμβολικά η ύπαρξη του άλλου μεγάλου έργου του Πραξιτέλη, του Ερμή, στο μουσείο της Ολυμπίας, μιας και ο κ. Ζόρα επιμένει πως το άγαλμα που βρέθηκε στην Ιταλία αποτελεί σίγουρα έργο του κορυφαίου γλύπτη της αρχαιότητας.
Μιλώντας στο κοινό του ΣΠΑΠ, ο Ντομένικό Ζόρα, τόνισε πως αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία του στην Ολυμπία, με ότι αυτή συμβολίζει. «Δε νοιώθω πως βρίσκομαι σε ξένη χώρα αλλά σε κοινή πατρίδα» είπε ο κ. Ζόρα. Εξήγησε πως ο Σάτυρος Χορευτής που ανακαλύφθηκε πριν 15 χρόνια εκτίθεται σε μια εκκλησία της Σικελίας που μετατράπηκε σε μουσείο για να φιλοξενήσει ακριβώς αυτό το άγαλμα ύψους 2,3 μέτρων. Μίλησε για την κατάσταση που βρέθηκε το άγαλμα, από το οποίο λείπουν τα δύο χέρια και η μια γάμπα και που ο ιταλός γλύπτης στα ομοιώματα που δημιούργησε τα συμπλήρωσε. Αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η ομορφιά του πρωτότυπου ως ολοκληρωμένου. Ο κ. Ζόρα, ανέφερε ακόμα πως μετά από πολύχρονη και προσεκτική μελέτη έφτασε στις απαντήσεις που ήθελε για το άγαλμα και τη δημιουργία του. «Ο Σάτυρος απεικονίζεται από το δημιουργό του στη στιγμή που το σώμα του στο χορό και υπό την επήρεια του οινοπνεύματος, απογειώνεται ξεκινώντας μια στροφή του θώρακα προς τα δεξιά, την ώρα που εκτείνεται η κεφαλή προς τα πίσω» εξήγησε ο κ. Ζώρα, που προχώρησε στη δημιουργία των δύο αντιγράφων, όσο πιο κοντά στην αρχική κατάσταση του πρωτότυπου. Χαρακτήρισε το μουσείο της Ολυμπίας ως το σπίτι του Πραξιτέλη και άλλων γλυπτών του αρχαίου κόσμου. Τέλος ευχαρίστησε τους φίλους του που βοήθησαν στην δωρεά αυτή και την κα Χατζή για την αποδοχή της μαζί με τις αρχές της χώρας.
Λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, ο γιατρός κ. Γέργος αναφέρθηκε στο έργο του Ιταλού γλύπτη και ακολούθησε προβολή βίντεο με σχετικές εικόνες. Η κα Χατζή προσεφέρε από ένα αντίγραφο του βιβλίου του Βρετανού αρχιτέκτονα και περιηγητή Τζον Στάνσχοπ του 1823, στον Ιταλό γλύπτη κ. Ζόρα και στο ζεύγος των φίλων του που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της προσφοράς.





















