Το βιβλίο του Δημήτρη Ψυχογιού «"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"» παρουσιάζει αύριο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 στις 8 το βράδυ, στο ΚΑΦΕ ΟΣΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ, η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα που διοργανώνει και την εκδήλωση παρουσίασης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών
Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος, αρθρογράφος εφημερίδας "Καθημερινή"
Σήφης Πολυμίλης. δημοσιογράφος,διευθυντής σύνταξης εφημερίδας "Το Βήμα". Θα ακολουθήσει συζήτηση
Ο Δημήτρης Ψυχογιός, γεννήθηκε στα Λεχαινά το 1948, είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα "Το Βήμα" και συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Στο νέο του βιβλίο που θα παρουσιαστεί στο Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη βιαιότερη πολιτική ιστορία στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανάλυσή του επικεντρώνεται στη μεταπολιτευτική περίοδο με στόχο να αποδείξει ότι η τρομοκρατία, οι αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, η "δίκαιη οργή", οι συνεχείς καταλήψεις και καταστροφές, ακόμα και η απειλητική ενίσχυση των νεοναζί, δεν εξηγούνται από την "υλική βάση", από τις κοινωνικές συνθήκες.
Την αιτία πρέπει να την αναζητήσουμε στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας: η πολιτική βία διαιωνίζεται επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των πραγματικών ή φανταστικών προγόνων μας. Πρόκειται για την αγωνιστική ανάγνωση της ιστορίας που η Δεξιά αποκαλεί "πολεμική αρετή των Ελλήνων" και η Αριστερά "αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού". Η εκπαίδευση, η βίαιη ρητορική κομμάτων, συνδικάτων και μίντια εκμηδενίζουν τις δυνατότητες δημοκρατικού διαλόγου και συμβιβασμών. Υποκινούν τους πολίτες σε συγκρούσεις, σε αγώνες που μιμούνται και δικαιώνουν κάποιους που προηγήθηκαν - που και αυτοί δικαίωναν κάποιους προηγούμενους.
Με την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ψυχογιού ξεκινά η νέα περίοδος 2013-14 των εκδηλώσεων "Σάββατα στον Σταθμό" που οργανώνει στα Λεχαινά ανελλιπώς από το 2003 η τοπική Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, στηριζόμενη στην υποστήριξη των φίλων της, χωρίς κρατικές ή δημοτικές επιχορηγήσεις, με επιλεγμένες παρουσιάσεις συγγραφέων ,ποιητών, καλλιτεχνών και επιστημόνων, βιβλίων και θεμάτων που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία.





















