O 'Τάκης Δόξας' γεννήθηκε στον Πύργο και σπούδασε στη Σχολή Συνεταιριστών στην Αθήνα. Υπηρέτησε στο πρωτοδικείο του Πύργου ενώ το 1954 διορίστηκε διευθυντής της δημόσιας βιβλιοθήκης της ίδιας πόλης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Το 1957 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Πελοποννησιακής Πεζογραφίας από την Ακαδημία Αθηνών. Με την διαθήκη του κληροδότησε 6.466 τόμους βιβλίων στη δημόσια βιβλιοθήκη.
Η Σαββατιάτικη εκδήλωση, ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο για τους παλιότερους που γνώρισαν την αίγλη του παλιού Πύργου και ένα ταξίδι γνωριμίας για τους νεότερους με μια άγνωστη εποχή όπου μεσουρανούσαν στην πόλη, τα Γράμματα, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός. Το πιο εντυπωσιακό πέρα από την ίδια την λογοτεχνική πορεία του αείμνηστου Τάκη Δόξα, υπήρχε και η καλλιτεχνική του πλευρά, αφού έγραφε έργα, σκηνοθετούσε και ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις και ότι το 1948, όπως παρουσιάστηκε μέσα από τον τότε τοπικό Τύπο και κυρίως την εφημερίδα «Αυγή», στον Πύργο λειτουργούσαν… πέντε θέατρα και αίθουσες κινηματογράφου!
Το θέατρο Απόλλων, το REX, ο Ορφέας, το Τιτάνια και το κινηματοθέατρον Πάνθεον και Άλσος. Από το 1944 έως το 1956, ανέβηκαν στον Πύργο συνολικά 18 θεατρικές παραστάσεις με εμπλοκή του Τάκη Δόξα, που είτε έγραφε, είτε σκηνοθετούσε. Θεατρικά έργα, δοκίμια, μονόπρακτα κ.ο.κ, ενώ το 1946 η Μαρίκα Νίνου εμφανίστηκε και τραγούδησε στον Πύργο.
Την εκδήλωση παρουσίασε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους παραρτήματος Πύργου κ. Ιωάννα Παναγοπούλου, ενώ δύο νέα παιδιά, η Τζωρτζίνα Δημοπούλου και ο Γιάννης Ασημακόπουλος, απήγγειλαν στην αρχή, με μοναδικό και θεατρικό τρόπο το «Τρελό Εμβατήριο» του Τάκη Δόξα, ένα λυρικό έργο σε τρεις εικόνες.
Στη συνέχεια η κ. Παναγοπούλου παρουσίασε μια- μια, μέσα από βίντεο γουολ, τα θεατρικά έργα του Τάκη Δόξα, το μεταπολεμικό του έργο, από το 1944 έως το 1956, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα από τον τοπικό τύπο, με καταχωρήσεις διαφημιστικές και την πρόσκληση παρουσίαση του προγράμματος των θεατρικών παραστάσεων, τους συντελεστές και ηθοποιούς που ερμήνευσαν τους ρόλους. Μερικά από τα θεατρικά έργα στα οποία ανέβηκαν στις αίθουσες του Πύργου με την εμπλοκή του Τάκη Δόξα, ήταν η «Λόρια Λάντη» 1946, το «Ντόπιο Πράμα» 1946, «Θυσία στην Ειρήνη» - ανέβηκε στις 28 Οκτωβρίου 1946, «Φρέσκα Χρόνια» - επίκαιρα νούμερα με σκετς 1946, συνολικά πέντε παραστάσεις σε έναν χρόνο!
Ακολούθησαν, η «Κατοχή»- θεατρικό έργο που ανέβηκε το 1947 στο θεάτρο Απόλλων, «ο Πελαργός» του Σπύρου Μελά σε σκηνοθεσία Τάκη Δόξα που ανάβηκε στις 20 Μαίου του 1951 κ.α. Μια δημιουργική 12ετία για τον Τάκη Δόξα, που το αποτέλεσμά της στο σανίδι, απόλαυσαν οι κάτοικοι του Πύργου.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά, έκλεισε με μια μουσική έκπληξη, με τον Γιώργο Γκινζίρη στο πιάνο και την Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι από την ορχήστρα «Τα χρώματα της Ήλιδας», που ερμήνευσε έτσι ακριβώς όπως θα ταίριαζε, «Το Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Κώστας Τζαβάρας, πολλοί παλιοί Πυργιώτες που υπήρξαν στην νιότη τους πρωταγωνιστές των θεατρικών παραστάσεων που ανέβασε ο Τάκης Δόξας όπως ο Νίκος Δουφεξής και αρκετός κόσμος.
Ελένη Παπαδοπούλου





















