Το πορτρέτο της γυναίκας είχε χαθεί όταν ο Πικάσο ζωγράφισε πάνω του το 1901 για να απεικονίσει τον φίλο του, τον γλύπτη Ματέου Φερνάντεθ ντε Σότο, να κάθεται σε ένα τραπέζι, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.
Η ανακάλυψη έγινε σχεδόν 125 χρόνια αργότερα, όταν το Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld στο Λονδίνο χρησιμοποίησε υπέρυθρες και ακτίνες Χ για να εξετάσει το έργο πριν από μια επικείμενη έκθεση. Ο Μπαρνάμπι Ράιτ, αναπληρωτής επικεφαλής της γκαλερί Courtauld, εξήγησε ότι το πορτρέτο «αναδύθηκε κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας, κομμάτι-κομμάτι», χάρη στον τρόπο που οι υπέρυθρες κάμερες σαρώσουν την εικόνα, δίνοντας την αίσθηση ενός μωσαϊκού.
An undiscovered painting by Pablo Picasso of a mysterious woman, hidden for more than a century beneath one of the very first paintings from the artist’s famous Blue Period, has been revealed by conservators at The Courtauld 🎨
— The Courtauld (@TheCourtauld) February 10, 2025
Read more: https://t.co/HtiYbFYZgr pic.twitter.com/2DZr5VyXAt
Ο Πικάσο ήταν μόλις 19 ετών όταν έφτασε στο Παρίσι το 1901, αλλά ήδη αναζητούσε διαφορετικούς τρόπους να απεικονίζει τα θέματα του. Στην περίπτωση αυτή, εγκατέλειψε το αρχικό πορτρέτο και ζωγράφισε πάνω του το πορτρέτο του Φερνάντεθ ντε Σότο, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο στυλ του. Ο Ράιτ εξήγησε ότι ο Πικάσο πιθανώς «όχι απλώς άλλαζε το θέμα αλλά και το στυλ του», εξελίσσοντας έτσι την τεχνική του και αναπτύσσοντας το χαρακτηριστικό στυλ της Μπλε Περιόδου.
Κατά τη διάρκεια της Μπλε Περιόδου, ο Πικάσο χρησιμοποίησε σκοτεινότερους τόνους για να απεικονίσει τα θέματα του, απομακρυνόμενος από το προηγούμενο ιμπρεσιονιστικό του στυλ, μια αλλαγή που εν μέρει επηρεάστηκε από την αυτοκτονία του καλού του φίλου Κάρλος Κασαχέγκας.
Ο πίνακας «Πορτρέτο του Ματέου Φερνάντεθ ντε Σότο» θα εκτεθεί στη γκαλερί Courtauld του Λονδίνου από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαΐου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυτή τη συναρπαστική πλευρά του έργου του Πικάσο.
Πηγή: Cnn.gr