Του Γιάννη Σπυρούνη
Πρωτοπόρος στον τομέα του πολιτισμού και στη σύνδεσή του με την εκπαίδευση είναι ο νομός Ηλείας. Και φέτος, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, την Παρασκευή 24 Απριλίου στην Κρέστενα, η μεγάλη μαθητική εκδήλωση - το 10ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργικής Έκφρασης - στο οποίο συμμετέχουν 2068 μαθητές και 128 εκπαιδευτικοί από 47 σχολεία της Ηλείας. Οι μαθητές χωρίς να διεκδικούν κάποιο έπαθλο ή διάκριση θα παρουσιάσουν στο κοινό τους χορούς και τα τραγούδια που έχουν ετοιμάσει καθώς και άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ θα παρουσιαστεί έκθεση εικαστικών και τεχνολογίας. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2006 χάρη στην πρωτοβουλία που είχε η τότε προϊσταμένη του 2ου γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, στηρίχθηκε από τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και τελικά «ρίζωσε» στην περιοχή, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται στο χώρο του συλλόγου Φιλοπροόδων.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές αναφέρθηκαν τόσο στην ιστορία του θεσμού όσο και στις μελλοντικές προοπτικές.
Όπως είπε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδειχθεί η δουλειά των παιδιών, των καθηγητών, γιατί όπως σχολίασε η Ηλεία έχει άξιους καθηγητές. «Είναι ένας θεσμός που ικανοποιεί γιατί δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δείξουν την εργασία τους, εμάς που αγωνιούμε για την πορεία της νεολαίας μας και τους καθηγητές που γίνονται δέκτες των ευχαριστιών μας για την προσπάθεια που κάναμε στο χώρο του σχολείου. Για αυτό κάνουμε έκκληση στους δημότες μα κυρίως στους γονείς να έλθουν να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Είναι μια συνετή προσπάθεια που γίνεται και μια πολύ καλή δημιουργία σε όλους τους τομείς που πρέπει να εμπλέκονται οι νέοι μας.
Είναι φέτος το 10ο φεστιβάλ και εμείς ως δήμος αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή τη διοργάνωση εκπαίδευσης και βέβαια αναζητούμε να δούμε άλλα χαρακτηριστικά και να ενισχύσουμε ακόμα πιο πολύ και να το κάνουμε πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Καλούμε όλους να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ και να επινοήσουμε και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις που και τα παιδιά κάνουν περήφανα και δίνουν και σε εμάς την ευκαιρία να τα καμαρώσουμε».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλος, μίλησε με θερμά λόγια για το δήμαρχο και την περιοχή και σχολίασε πως το φεστιβάλ έχει πλέον αναχθεί σε θεσμό. «Αποτελεί την κορωνίδα των πολιτιστικών δρώμενων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας και έχει αποκτήσει πανηλειακό χαρακτήρα, αφού σε αυτό δίνει βροντερό παρών η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Ηλείας, ενώ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στον ετήσιο προγραμματισμό των μαθητικών εκδηλώσεων των σχολείων. Αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να συνθέσουν, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν πολιτιστικά ερεθίσματα, να ψυχαγωγηθούν με τρόπο δημιουργικό, να μοιραστούν τις εμπνεύσεις τους, να εκφραστούν». Ο κ. Δημητρέλος αναφέρθηκε στην έλλειψη του στοιχείου ανταγωνισμού, γεγονός που καθιστά το φεστιβάλ, ως ένα δρώμενο μεγάλης πολιτιστικής αξίας που ιδιαίτερη αξία και σημασία έχει η παρουσία και η συμμετοχή. «Το φεστιβάλ μαθητικής δημιουργικής έκφρασης, αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία της Ηλείας, κάτι που για εμάς αποτελεί επιδίωξη που με κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να κάνουμε πράξη και είναι η απτή απόδειξη ότι το σχολείο και η κοινωνία μπορούν να συμπορευθούν και να συνεργαστούν αρμονικά με εκπληκτικά αποτελέσματα». Ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή που έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το φεστιβάλ και ιδιαίτερα το δήμαρχο, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρέστενας, αλλά κυρίως τους μαθητές στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια, «…που με την έμπνευση και την ευρηματικότητά τους, διδάσκουν τις αξίες της συμμετοχής, της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της ανταλλαγής ιδεών, της δημιουργικότητας και μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι που διδάσκουμε τέτοια παιδιά». Τέλος ευχαρίστησε τις δύο πρώην διευθύντριες του γυμνασίου και του λυκείου Κρεστένων την κα Πανταζοπούλου και κα Μωραϊτη που από την αρχή στηρίζουν το θεσμό και συνεχίζουν παρά το ότι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετάσχουν τα σχολεία Γυμνάσια 2ο Πύργου, 3ο Πύργου, Εσπερινό Πύργου, Μυρτιάς – Σκουροχωρίου, 2ο Αμαλιάδας, 3ο Αμαλιάδας, Σαβαλίων, Βάρδας, Βαρθολομιού, Γαστούνης, Νεοχωρίου, Πανόπουλου, Τραγανού, Σιμόπουλου, Ανδραβίδας, Ανδρίτσαινας, Αρχ. Ολυμπίας, Βουνάργου, Επιταλίου, Ζαχάρως, Καλλιθέας, Λάλα, Λαμπείας, Μακρισίων, Πελοπίου, τα λύκεια 2ο Πύργου, 3ο Πύργου, 4ο Πύργου, 1ο Αμαλιάδας, 2ο Αμαλιάδας, Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Ανδρίτσαινας, Βουνάργου, Ζαχάρως, Καράτουλα, Λάλα, Πελοπίου, το ΕΕΕΕΚ Πύργου, 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, ΕΠΑΛ Λεχαινών, Γυμνάσιο Κρεστένων, Λύκειο Κρεστένων, ΕΠΑΛ Κρεστένων.



















