Συγκλονιστική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Ολυμπίας
Του Γιάννη Σπυρούνη
Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι πρωταγωνιστές της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο θέατρο Ολύμπια του Φλόκα. Οι περίπου 1200 θεατές όρθιοι αποθέωσαν την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, το Νίκο Ψαρρά, τον Κρατερό Κατσούλη, την Κόρα Καρβούνη, την Μαρία Κίτσου και τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Σε δύσκολες εποχές και σε μια απαιτητική τραγωδία, το κοινό τίμησε με την παρουσία του το Εθνικό Θέατρο, στην πρώτη μεγάλη παράσταση του φετινού φεστιβάλ Ολυμπίας.
Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Οι Τρωάδες είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Στο έργο δεν απουσίασαν οι έμμεσες αναφορές στην σημερινή πραγματικότητα και τη λιτότητα, μέσα από φράσεις που πέρασαν στις ερμηνείες τους οι ηθοποιοί.
Θα λέγαμε πως η Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Ανδρομάχης ήταν εξαιρετική, δίπλα στην Εκάβη, Καριοφυλλιά Καραμπέτη και στον Ταλθύβιο, Νίκο Ψαρρά, με έναν εξαιρετικό χορό που απαρτίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα Ελεφάντη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Δανάη Κατσαμένη Γιασεμί Κηλαηδόνη, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη Μάκρα, Βάγια Ματαφτσή, Γεωργία Μητροπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στέλλα Ράπτη, Αγγέλα Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ιώβη Φραγκάτου.
Στους υπόλοιπους ρόλους έπαιξαν οι Ποσειδών Θέμης Πάνου, Aθηνά Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κασσάνδρα Κόρα Καρβούνη, Μενέλαος Κρατερός Κατσούλης, Ελένη Ελένη Ρουσσινού, φρουροί Αλέξανδρος Βαμβούκος, Αντώνης Χαντζής, Αστυάνακτας Βασίλης Δημουλής.
Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη. Τα σκηνικά είναι της Έρσης Δρίνη. Τα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Μετζικώφ. Η μουσική φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η χορογραφία είναι της Κικής Μπάκα.
Να σημειώσουμε πως ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης βρέθηκε στην Ολυμπία μαζί με όλο το θίασο και μάλιστα είχε τετ α τετ με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που παρακολούθησε την παράσταση με τη σύζυγό του.



















