Νωρίτερα η Ελληνική Αστυνομία σε ενημερωσή της ανέφερε ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποσκοπούν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την αλλοίωση της δημόσιας συζήτησης.
Η κα Δημογλίδου αναφέρει πως πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που δημιουργούνται μαζικά για να δημοσιεύουν, να σχολιάζουν και να αλληλεπιδρούν «ποστάροντας» περιεχόμενο, δίνοντας την ψευδαίσθηση πραγματικής συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση, έχουν προφίλ χωρίς φωτογραφία, κάνουν χιλιάδες αναρτήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, και δημοσιεύουν σε μη φυσιολογικές – ανθρώπινες ώρες.
Η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ σημειώνει ότι: «τα κακόβουλα bots χρησιμοποιούνται σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και να παραπλανούν το κοινό.
Για παράδειγμα, έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέδειξε τη δημιουργία χιλιάδων bots σε δημοφιλή Social Media (tik-tok, X, Facebook, Instagram) με αφορμή καμπάνια για πρόσφατη δημόσια συνάθροιση, με σκοπό να αλληλεπιδρούν με πραγματικούς δημιουργούς περιεχομένου και να χειραγωγήσουν τους αλγόριθμους των πλατφορμών για να αυξήσουν την ορατότητα – επισκεψιμότητα».
Πηγή: Cnn.gr