Gallery Wall: Η προσωπική σου σφραγίδα στη διακόσμηση του σπιτιού σου

gallery wall unsplash intro

Όταν ξεκινάει κάποιος να διακοσμήσει τον τοίχο του σπιτιού του, συχνά δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. Υπάρχουν όντως άπειρες επιλογές και ενώ αυτό από μια άποψη είναι καλό, από μια άλλη φαντάζει κανονική «περιπέτεια interior design». 

To  gallery wall αποτελεί hot trend και πλέον «μπαίνει» σε όλο και περισσότερα σπίτια, αλλά και επαγγελματικούς χώρους. Eίναι ένας τρόπος να διακοσμήσεις μεγάλη έκταση τοίχου με σχετικά μικρό κόστος και πανέμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μια σωστή σύνθεση τοίχου από κάδρα θα προσδίδει αρμονία και στυλ στον εσωτερικό σου χώρο. Υπέροχα σημεία για να στήσεις ένα gallery wall είναι πίσω από το καναπέ, πάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού, πάνω από το τζάκι, δίπλα από τη τραπεζαρία ή ακόμη και σε μια κενή γωνία τοίχου.

Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις gallery wall μόνο σε ένα σημείο του σπιτιού. Απλώς θα πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε ένα θα πρέπει να διαφοροποιείται από το άλλο για να αποφύγεις την παγίδα της μονοτονίας.

Ας δούμε λοιπόν μαζί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις το gallery wall που ονειρεύεσαι:

kaxris 1130x300new

Βήμα 1: Αξιολόγησε τον χώρο σου

Αρχικά, υπολόγισε τις διαστάσεις του τοίχου που θέλεις να καλύψεις, αλλά λάβε υπόψη σου και το μέγεθος του δωματίου συνολικά, για να μην είναι δυσανάλογο το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, αν το δωμάτιο είναι μικρό, ένα μεγάλο gallery wall μπορεί να κάνει το χώρο να δείχνει ακόμη μικρότερος και το αντίστροφο. Αν το δωμάτιο είναι μεγάλο, ένα μικρό gallery wall μπορεί να δείχνει ημιτελές και αδιάφορο. 

gallery wall unsplash 1

Photo by Steph Wilson on Unsplash

Βήμα 2: Εξέτασε το συνολικό στυλ του δωματίου

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου το συνολικό στυλ διακόσμησης που κυριαρχεί στο χώρο και να αποφασίσεις αν θα κινηθείς στο ίδιο μοτίβο για την δημιουργία του gallery wall. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή του mix & match, που μπορεί να δώσει ένα εξίσου υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βήμα 3: Ονειρέψου το gallery wall σου

Πώς το φαντάζεσαι; Φωτεινό ή σκουρόχρωμο; Μοντέρνο και minimal ή κλασικό και maximal; Floral, με γεωμετρικά  σχήματα ή αφηρημένο; Με φωτογραφίες ή πόστερ; Με κάδρα ή χωρίς; Όπως αντιλαμβάνεσαι είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Μη αγχώνεσαι, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Έχει να κάνει ξεκάθαρα με την προσωπική σου αισθητική. Αν αρέσει σ’ εσένα, είναι ΟΚ!!

Sampsounis 1130Χ300

Βήμα 4: Επέλεξε την διάταξη

Ο σχεδιασμός του gallery wall είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, αλλά ταυτόχρονα και το πιο δημιουργικό. Θα σε βοηθήσει να κάνεις μια λίστα με τα διαθέσιμα μεγέθη των κάδρων που θα χρησιμοποιήσεις. Θα τη βρεις σίγουρα στο site του καταστήματος από όπου θα τα προμηθευτείς.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείς οπωσδήποτε χαρτί, μολύβι και χάρακα!! Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και μη φοβηθείς να κάνεις διάφορους συνδυασμούς για να καταλήξεις σε αυτόν που σου αρέσει περισσότερο στο τέλος. Άλλωστε είπαμε… δεν υπάρχει σωστό και λάθος!!

Extra tip: Στο σχέδιο που θα κάνεις θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα κενά. Κάποιοι επιλέγουν να διατηρήσουν τα ίδια ακριβώς κενά ανάμεσα σε όλα τα κάδρα. Άλλοι πάλι, προτιμούν να αφήνουν περισσότερο χώρο γύρω από τα μεγάλα posters για να «αναπνέουν». Η επιλογή δική σου!!

gallery wall unsplash 2

Photo by Alex Otto on Unsplash

Βήμα 5: Διάλεξε τα αντικείμενα

Τώρα που κατέληξες στο θέμα του  gallery wall και έχεις έτοιμο μπροστά σου και το σχέδιο του, έχεις πλέον έναν μπούσουλα για να αναζητήσεις  τα αντικείμενα που θα τελειοποιήσουν το αριστούργημά σου.

Για παράδειγμα, αν έχεις φανταστεί ένα floral gallery wall, μπες στο e-shop που έχεις αποφασίσει να προμηθευτείς τα posters σου, φίλτραρε με λέξη κλειδί «floral» και δες τις επιλογές σου με βάση τα μεγέθη που χρειάζεσαι. Δεν είναι και τόσο δύσκολο έτσι;

Μπορείς πάντα να κάνεις μια μίξη από διάφορα αντικείμενα, εκτός από posters και φωτογραφίες,  όπως ρολόγια, καθρέφτες ή άλλα αντικείμενα τέχνης.  

Βήμα 6: Κάνε οπωσδήποτε προσχέδιο

Ο ένας τρόπος -και ο πιο εύκολος- είναι να σχεδιάσεις το gallery wall σου στο πάτωμα μπροστά από τον τοίχο που πρόκειται να το τοποθετήσεις. Άπλωσε τα αντικείμενα στο πάτωμα και έτσι θα έχεις εικόνα του πραγματικού μεγέθους της σύνθεσης, αλλά και μια ευκαιρία για τελευταίες διορθώσεις.

Ο δεύτερος και πιο δύσκολος -αλλά αλάνθαστος-  τρόπος για να κάνεις το προσχέδιό σου, είναι με χαρτί μέτρου, πάνω στον τοίχο που θέλεις να δημιουργήσεις το gallery wall. Κόψε το χαρτί στο πραγματικό σχήμα και μέγεθος του κάθε αντικειμένου και μετά κόλλησέ το με χαρτοταινία στον τοίχο. Σίγουρα η διαδικασία θα πάρει χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο, χωρίς λάθη!!

Βήμα 7: Κρέμασε τα αντικείμενα

Φτάσαμε και στο τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, βήμα δημιουργίας του gallery wall σου. Με κάθε αντικείμενο που θα κρεμάς και θα το βλέπεις να ολοκληρώνεται θα γεμίζεις χαρά και περηφάνια για τη δημιουργία σου!!  

Extra tip: Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε αλφάδι για να πετύχεις σωστή στοίχιση των αντικειμένων.

Με πληροφορίες από: exypnes-idees.gr και houseart.gr 

Κεντρική φωτογραφία από Jonny Caspari στο Unsplash 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ