Αυτοεξέταση μαστού: Η ρουτίνα που σώζει ζωές

autoexetasi mastou freepicImage by wayhomestudio on Freepik

agalianou maria 2Η αυτοεξέταση του στήθους  μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τρόπο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν πιθανότατα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Με τα χρόνια, υπήρξαν συζητήσεις για το πόσο πολύτιμη είναι η αυτοεξέταση του μαστού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Ο Breastcancer.org εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εκτέλεση της αυτοεξέτασης μαστού, σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις πρόληψης, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης ανίχνευσης. Είναι ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο πρόληψης, ειδικά όταν εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τακτική φυσική εξέταση από τον κλινικό γιατρό, με την ετήσια μαστογραφία (για την πρόληψη των ενδιάμεσων καρκίνων, οι οποίοι μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια του έτους) και σε μερικές περιπτώσεις υπερηχογράφημα ή / και μαγνητική τομογραφία. Κάθε ένα από αυτά τα εργαλεία πρόληψης λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 

Η αυτοεξέταση είναι μια  εύκολη, χωρίς κόστος διαδικασία, που μπορεί  να εφαρμόσει, μετά από υποδείξεις των  ειδικών γιατρών και  σε τακτική βάση, κάθε γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνίσταται όλες οι γυναίκες να εκτελούν συστηματικά αυτοέλεγχο  στο μαστό τους, στο πλαίσιο της συνολικής προληπτικής στρατηγικής για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Τι να κάνετε αν ψηλαφήσετε ένα μόρφωμα στο μαστό;

Μην πανικοβάλλεστε. Οι περισσότερες γυναίκες, αρκετά συχνά, έχουν κάποια ψηλαφητά ευρήματα  στο στήθος και τα  περισσότερα   από αυτά σε ποσοστό 80%, αποδεικνύονται καλοήθη (όχι καρκίνοι). Υπάρχει μια σειρά από πιθανές αιτίες καλοήθων ψηλαφητών ευρημάτων στο μαστό, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών αλλαγών ή τραυματισμού.                                                           

Μην διστάσετε να καλέσετε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο  μαστό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από έναν πλήρη εμμηνορρυσιακό κύκλο ή φαίνεται να γίνονται  μεγαλύτερες ή πιο εμφανείς με κάποιο τρόπο.

Εάν είστε στις πρώτες μέρες του κύκλου, σκόπιμο θα ήταν να περιμένετε μετά  το τέλος της περιόδου σας για να δείτε αν η οποιαδήποτε αλλαγή του  μαστού υποχωρήσει  πριν καλέσετε τον γιατρό σας, ο οποίος καλό θα είναι να γνωρίζει  το στήθος σας. 

Στο ραντεβού για την αξιολόγηση ενός ευρήματος, ο γιατρός σας θα πάρει το  ιστορικό υγείας, θα κάνει ψηλάφηση του μαστού και πιθανότατα θα ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης, ανάλογα με την ηλικία,  είτε ψηφιακή  μαστογραφία  είτε υπερηχογράφημα. Εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, μπορεί να συστήσει πρόσθετη απεικόνιση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απαντήσεις

Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να σας δώσει μια εξήγηση για την αιτία της αλλαγής μαστού και, εάν είναι απαραίτητο, οδηγίες  για την παρακολούθηση ή τη θεραπεία του.  Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τη συμβουλή του πρώτου γιατρού που βλέπετε, μην διστάσετε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. 

autoexetasi mastou freepic 2Image by wayhomestudio on Freepik

Πώς να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού, μέρος της στρατηγικής σας για τον έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

Κάντε το ρουτίνα 

Όσο περισσότερο εξετάζετε τους μαστούς σας, τόσο περισσότερα θα μάθετε γι’ αυτούς και τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή. Προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια  την αυτοεξέταση μαστού μια φορά το μήνα, για να εξοικειωθείτε με την υφή και την αίσθηση του στήθους σας. Εξετάστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά την λήξη της περιόδου, όταν δε νοιώθετε πια το στήθος σας πρησμένο και επώδυνο. Αν δεν έχετε πλέον κύκλο, επιλέξτε μια ημέρα που είναι εύκολο να θυμάστε, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του μήνα.

Γνωρίστε τις διαφορετικές περιοχές του στήθους σας

Η άνω-εξωτερική περιοχή, κοντά στη μασχάλη σας, τείνει να είναι πιο συμπαγής. Το κάτω μισό του στήθους σας μπορεί να το νοιώθετε να έχει οζώδη αίσθηση. Η περιοχή γύρω από τη θηλή μπορεί να τη νιώσετε με μεγαλύτερα οζίδια. 

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τα ευρήματα των αυτοαξιολογήσεων του μαστού σας

Αυτό μπορεί να είναι σαν ένας μικρός χάρτης των μαστών σας, με σημειώσεις για το πού αισθάνεστε τις διάφορες υφές και ευρήματα. Ειδικά στην αρχή, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε, από μήνα σε μήνα, τι είναι “φυσιολογικό” για το μαστό σας. 

Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται διαφορετικά ευρήματα σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου σας, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται καθώς το σώμα σας αλλάζει με τον εμμηνορροϊκό κύκλο (αν συνεχίζετε να έχετε εμμηνόρροια). Εάν πάλι πιστεύετε ότι θα σας στρεσάρει αυτή η διαδικασία, ας  απέχετε, αλλά να είστε συνεπείς με τον προληπτικό σας έλεγχο.

Αγαπήστε και προστατέψτε το στήθος σας. Η αυτοεξέταση είναι ένας τρόπος να το πετύχετε!!

Αγαλιανού Μαρία

Ιατρός - Ακτινοδιαγνώστρια 

agalianou 1130X300

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ