6 τάσεις για να επιλέξετε τα ομορφότερα χαλιά του 2019-2020

Τα χαλιά ασκούν πάνω μας μια μαγευτική γοητεία από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά την ιστορία του Aladdin με το ιπτάμενο χαλί του. Από την πρώτη δημιουργία τους από τους νομάδες της Ασίας, η κατασκευή τους έχει εξελιχθεί σε τέχνη.

Έχουν αναδειχθεί στο απόλυτο διακοσμητικό στοιχείο για ένα ζεστό και εκλεπτυσμένο σπίτι. Στην Ελλάδα ανέκαθεν χρησιμοποιούσαμε «στρωσίδια» για λόγους ζεστασιάς, μόνωσης και ομορφιάς.

Ανάλογα με την παράδοση και τις κλιματικές συνθήκες του εκάστοτε τόπου είχαμε υφαντά, κιλίμια, κουρελούδες και φλοκάτες.

Τα χειροποίητα χαλιά με περίτεχνα σχέδια από την Ανατολή ήταν σε εξαιρετικά λιγότερα σπίτια. Με τους δασμούς και τους φόρους πολυτελείας που ίσχυαν τότε, η εισαγωγή τους αύξανε υπερβολικά το κόστος και ως εκ τούτου λίγοι μπορούσαν να τα αγοράσουν.

Σταδιακά με την δημιουργία βιομηχανιών χαλιών μηχανής, η απόκτηση ενός όμορφου χαλιού έγινε προσιτή και εύκολη.

Οι επιλογές πλέον είναι πολλές – δυστυχώς, όμως, αυτή η ευκολία κατασκευής είχε σαν αποτέλεσμα και τη δημιουργία πολλών χαλιών κακής αισθητικής.

Ένα καλόγουστο χαλί χαρίζει στυλ στη διακόσμηση, γι’ αυτό δώστε λίγο περισσότερο προσοχή στην επιλογή του.

Όταν αγοράζετε ένα νέο χαλί, αναζητήστε και την κομψότητα.

Ενημερωθείτε σήμερα για το ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις στην επιλογή χαλιών, ώστε να έχετε ένα ενημερωμένο σπίτι τα χρόνια που έρχονται.

 

revelos 1130x300 new

Γήινες αποχρώσεις

Τα χαλιά σε γήινες αποχρώσεις και υλικά είναι αυτά που θα κάνουν τη σίγουρη επιτυχία στην επιλογή σας, καθώς συνδυάζονται εύκολα με κάθε στυλ διακόσμησης.

Μπεζ γιούτα, αποχρώσεις τερακότας , ζεστά πράσινα, καφέ, φθινοπωρινό πορτοκαλί και κίτρινο, φθαρμένο κόκκινο, είναι βέβαιο πως θα προσθέσουν γοητεία στο σχεδιασμό κάθε δωματίου.

Οι γήινες φυσικές αποχρώσεις θα βοηθήσουν τα δωμάτια να δείχνουν μεγαλύτερα και φωτεινότερα.

Γεωμετρικά μοτίβα

Σε όλα τα design shows τα χαλιά με γεωμετρικά σχέδια είχαν την τιμητική τους. Αν και η συγκεκριμένη τάση δεν είναι και τόσο νέα στη διακόσμηση, αυτή τη φορά τη βλέπουμε να καθιερώνεται με νέα σχέδια, χρωματισμούς και αντιθέσεις δίνοντας μια φρέσκια προσέγγιση στο σχεδιασμό.

Αυτά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι οι πιο σκούρες αποχρώσεις χαλιών πάνω στις οποίες διαγράφονταν αντίθετα και ελαφρότερα σε χρωματισμό γεωμετρικά μοτίβα.
Επίσης, οι παστέλ συνδυασμοί κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή.

Αν επιλέξετε ένα τέτοιο τολμηρό χαλί για το σαλόνι σας, να είστε σίγουροι πως θα έχετε ένα έργο τέχνης στα πόδια σας που θα αναδείξει με έξυπνο τρόπο ακόμα και την πιο απλή και ουδέτερη διακόσμηση.

Χαλιά 64
image credit
Χαλιά 87
via Pinterest

Ασύμμετρα χαλιά

Εάν νιώθετε πως θέλετε να δώσετε έμπνευση στο σπίτι σας, τότε μη διστάσετε να αγοράσετε ένα ασύμμετρο χαλί. Η ιδέα ξεκίνησε από την όμορφη τάση να χρησιμοποιούμε τα χαλιά το ένα επάνω στο άλλο (layers) ή το ένα δίπλα στο άλλο κολλημένα, σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

Πρωτοπόρα είναι η εταιρεία Moroso – στις μεγάλες εκθέσεις, τοποθετούσε τα έπιπλα επάνω σε χρωματιστά κιλίμια τα οποίο στην παρουσίαση τους ήταν πάντα σε μορφή leyers.

Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο κάποιος να αγοράσει τόσα πολλά χαλιά τα οποία να συνδυάζονται και σχηματικά και χρωματικά σωστά, οι σύγχρονοι σχεδιαστές έχουν τη λύση.

Σχεδίασαν ασύμμετρα χαλιά για μια διακόσμηση που θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία! Εάν φυσικά έχετε έμπνευση δημιουργήστε τη δική σας σύνθεση χαλιών με έντονα χρώματα, ρίγες και διαφορετικές υφές και αγγίξτε την τελειότητα στο στυλ.

Χαλιά 72
image credit

Κιλίμια

Επενδύστε σε ένα κιλίμι και δεν θα το μετανιώσετε ποτέ… Είναι το χαλί που θα ζωντανέψει το σπίτι σας στη στιγμή, θα δώσει μια pop νότα στη διακόσμηση και ένα μοναδικό οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο.

Τα κιλίμια έχουν όμορφα χρώματα και σχέδια και είναι ιδανικά να δημιουργήσουν τις κατάλληλες αντιθέσεις και ισορροπίες σε μια λευκή διακόσμηση ή σε έναν σκανδιναβικό σχεδιασμό.

Χαλιά 6Χαλιά 10
image credit
image credit

Επιλέξτε μεγάλα χαλιά

Τα τελευταία χρόνια είδαμε χαλιά μικρού μεγέθους να τοποθετούνται κάτω από ένα coffee table ή μπροστά από μια πολυθρόνα.  Σίγουρα αυτή η τάση κυριάρχησε και για οικονομικούς λόγους, αφού σχετικά εύκολα μπορούσες να έχεις μια ζέστη διακόσμηση διαθέτοντας λίγα χρήματα. Όμως, στα χρόνια που έρχονται τα μεγάλα χαλιά θα είναι και πάλι η απόλυτη τάση στη διακόσμηση.

Ένα χαλί μεγάλου μεγέθους που στέκεται σωστά μπροστά ή κάτω από τους καναπέδες και έχοντας τις σωστές διαστάσεις μέσα στο χώρο, θα δημιουργήσει αίσθηση πολυτέλειας και θα δώσει την ψευδαίσθηση πως το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο. Μην προτιμήσετε ένα χαλί που χωράει στο περίπου, αλλά επιλέξτε ένα customized χαλί δηλαδή ένα χαλί στα πραγματικά μέτρα που ταιριάζουν στο χώρο. Κρατήστε τα μικρότερα χαλιά για την είσοδο του σπιτιού ή για την κρεβατοκάμαρα.

Χαλιά 5
image credit

Στρώσετε χαλιά στο μπαλκόνι και στον κήπο

Αυτή η τελευταία τάση ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο αυτή την περίοδο ενώ έρχεται το καλοκαίρι … Το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν ειδικά χαλιά που στρώνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο σπίτι μας ασφαλώς το γνωρίζουμε. Όμως, αυτή η τάση θα κυριαρχεί και στο μπαλκόνι και στον κήπο και είναι κάτι που θα μας απασχολήσει περισσότερο από εδώ και στο εξής.

Για όλους τους λάτρεις της διακόσμησης που σας ενοχλεί το αδιάφορο πλακάκι κάτω από τα καλοκαιρινά σας έπιπλα, δώστε χρώμα και ύφος, απλώνοντας ειδικά outdoor χαλιά και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Δημιουργήστε μοναδικές γωνιές χαλάρωσης στρώνοντας χαλιά από φυσικά ή ειδικά επεξεργασμένα υλικά κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους.

Χαλιά 33
via Pinterest

Πηγή: hintsdeco.com

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών