Πώς να αποφύγετε τις γευστικές παγίδες των Χριστουγέννων

papaxristopoulou1Την περίοδο των Χριστουγέννων τα γεύματα έχουν την τιμητική τους και η αύξηση βάρους είναι συχνό φαινόμενο. Κι όμως υπάρχουν tips που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τις γευστικές παγίδες και να διατηρήσουμε το βάρος μας…

Πρωινό

Το πρώτο λάθος που κάνουν οι πιο πολλοί στην προσπάθεια τους να προσέξουν τη διατροφή τους είναι να μένουν νηστικοί ή σχεδόν νηστικοί όλη τη μέρα, με το σκεπτικό ότι θα φάνε το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι με το να πεινάσουν όλη την ημέρα θα «ισορροπήσουν» την παραπάνω ποσότητα φαγητού.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι το πρωινό. Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό; Επειδή οι μέρες της αργίας είναι και χρόνος μέσα στο σπίτι αυτό σημαίνει ότι είμαστε και για πιο πολλές ώρες σε χώρο γεμάτο γλυκά.

Αν λοιπόν το πρωινό μας είναι άδειο, τότε σχεδόν σίγουρα θα καταφύγουμε σε κάτι γλυκό. Τις μέρες των εορτών ξεχάστε τα συνηθισμένα πρωινά που τρώτε στο πόδι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτές είναι μέρες γιορτινές, τους αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στο πρωινό τραπέζι με την οικογένεια ή φίλους.

papaxristopoulou 1130x300 Xmas

Σνακ

Αν για κάποιους το πρόβλημα των εορτών είναι τα γλυκά για κάποιους άλλους το μαρτύριο είναι τα πολλά συνεχόμενα εορταστικά γεύματα και τα νόστιμα σνακ - πειρασμοί.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση αν κάποιος ακολουθήσει τη λογική του προγράμματος του, τότε θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Και επειδή οι γιορτές και οι εκδηλώσεις γίνονται για να βρισκόμαστε μαζί με φίλους και γνωστούς, δεχτείτε τις προσκλήσεις και πηγαίνετε χωρίς φόβο και άγχος στα διάφορα καλέσματα.

Για να μπορέσει κανείς να φάει με μέτρο σε ένα τραπέζι δεν πρέπει να πάει σε αυτό νηστικός. Είτε είναι το μεσημέρι είτε είναι το βράδυ πρέπει μέχρι να φτάσει η ώρα του φαγητού να ακολουθήσει τα γεύματα του κανονικά.

Αν το φαγητό είναι μεσημεριανή ώρα, κανένα πρόβλημα. Μπορεί αφού φάει το πρωινό του να φάει ακόμα ένα με δύο φρούτα πριν από το κύριο γεύμα φροντίζοντας το τελευταίο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στο γεύμα. Με αυτό τον τρόπο πριν κάτσει για φαγητό θα έχει ήδη μια μικρή ποσότητα φαγητού στο στομάχι.

Επίσης καλό είναι εκείνη την μέρα να μην καταναλώσει γλυκά σπίτι γιατί έτσι και αλλιώς σίγουρα θα φάει κάποιο στη γιορτή. Μην ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι γλυκό περιέχει βόμβα θερμίδων, όμως δύο κουταλιές σίγουρα δεν είναι υπερβολή.

Επίσης, τα καναπεδάκια και τα τσιπς έχουν επίσης πολλές θερμίδες και λιπαρά . Γιατί να μη χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών και αντί για τσιπς, ποπ κορν; Άλλο ένα υγιεινό εποχιακό σνακ είναι τα αγαπημένα σε όλους… κάστανα.

harmani 1130x300 Xmas 2020

Γεύμα

Αν είμαστε καλεσμένοι το βράδυ, ένα ελαφρύ μεσημεριανό είναι η καλύτερη λύση. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πολλές. Ένα μικρό γιαούρτι με δημητριακά και κάποιο φρούτο ή μια μικρή σαλάτα με μισό παξιμάδι και λίγο τυρί ή μια μικρή τοννοσαλάτα ή ακόμα μια σαλάτα με βραστά λαχανικά, μια μικρή πατάτα και λίγο τυρί.

Πάντα πριν από το γεύμα ένα με δύο φρούτα ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

bertsou 1130x300 Xmas 2020

Δείπνο

Το κύριο γεγονός των ημερών, είναι το Χριστουγεννιάτικο δείπνο που αν και ποτέ δεν είναι χαμηλό σε θερμίδες μπορείτε να το κάνετε πιο υγιεινό.

Η γαλοπούλα ή όποιο άλλο πουλερικό κι αν επιλέξετε για κυρίως (κοτόπουλο ή πάπια) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες που διαλύουν το λίπος και είναι αναγκαίες για την επιδιόρθωση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων.

Από αυτά, η γαλοπούλα έχει το πιο άπαχο κρέας και πιθανόν το πιο υγιεινό, με σημαντικά λιγότερα λιπαρά από την πάπια. Για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βερίκοκα, cranberries και κάστανα.

Οι ξηροί καρποί αν και είναι πλούσιοι σε θερμίδες, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που τους καταναλώνουν τακτικά, είναι πιο αδύνατοι. Επίσης, η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καθημερινά καταναλώνουν μια χούφτα είχαν 20% λιγότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε διάστημα 30 ετών.

Τα λαχανικά συνήθως τρώγονται ευκολότερα όταν συνοδεύουν το ψητό. Επομένως, το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ιδανική στιγμή για την κατανάλωση πολλών λαχανικών.

Ωστόσο πρέπει να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο. Προσπαθήστε να τα μαγειρεύετε στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Χρησιμοποιήστε το νερό στο οποίο τα μαγειρέψατε για να φτιάξετε σάλτσα με αυτό, καθώς είναι σαν να τρώτε σούπα.

Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα λαχανικά σιγουρευτείτε ότι τα αποθηκεύετε σε δροσερό, σκοτεινό σημείο, επειδή το φως και η ζέστη μπορούν να επηρεάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες και μη σνομπάρετε τα κατεψυγμένα.

Επιδόρπιο

Ακόμα και το επιδόρπιο δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό. Επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι, αν πρόκειται για κάτι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά ή αν έχετε εναλλακτική, επιλέξτε μια φρουτοσαλάτα.

Extra tips:

Αν και η πέτσα της γαλοπούλας είναι νόστιμη αποφύγετέ την καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.

Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φθάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο, οπότε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή.

Εφαρμόστε τον «προσεκτικό κανόνα»: μην τρώτε μπροστά στον μπουφέ γιατί δε θα καταλάβετε πόσο τρώτε.

Πηγαίνετε για ζωηρό 15λεπτο περπάτημα μισή ώρα μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Την ώρα του δείπνου γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα καθώς θα μείνει λιγότερος χώρος για τροφές με πολλά λιπαρά.

Βράστε τα λαχανικά σε μικρή ποσότητα νερό μέχρι να γίνουν al dente. Μην τα παραβράσετε και μην προσθέσετε βούτυρο όταν μαγειρευτούν.

Κρατήστε τακτικές τις ώρες φαγητού.

Μην καταφεύγετε συνέχεια σε καναπεδάκια τσιπς και σοκολάτες καθώς έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά

Για το τέλος κρατήσαμε τη σημαντικότερη ίσως συμβουλή: μείνετε δραστήριοι!! Μην επιλέξετε να μείνετε στην αγκαλιά του καναπέ.

Προσπαθήστε να βγείτε έξω για δραστηριότητες. Αν συνηθίζετε τις ημέρες της αργίας να μην κινείστε θυμηθείτε πόσο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα.

Ένας περίπατος στο πάρκο μετά το γεύμα είναι καλός τρόπος να μείνετε υγιείς.

Πρόσφατη έρευνα, ανακάλυψε ότι ο 15λεπτος περίπατος μετά το γεύμα βοηθά στον έλεγχο του υψηλού σακχάρου των ενηλίκων και μπορεί πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 2.

Παπαχριστοπούλου Βασιλική
Διαιτολόγος – Διατροφολόφος
Λετρίνων 19, Πύργος (πλατεία Δικαστηρίων)
2621031008 - 6981398008

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ