Διατροφικές οδηγίες για τη διαχείριση του άγχους . . .

andriopoulou

 

 . . . από την Παναγιώτα Ανδριοπούλου

Η διαχείριση του άγχους και ο έλεγχος του εξαρτώνται από το βαθμό θρέψης κάθε οργανισμού, από την ποσότητα δηλαδή της τροφής που λαμβάνει τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος που προκάλεσε το άγχος. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων το σύνηθες είναι το άτομο είτε να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού με σκοπό να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, είτε να ξεχνάει να τραφεί χάνοντας γεύματα. Η καλή διατροφή δεν θα λύσει το πρόβλημα, σίγουρα όμως θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση του οργανισμού και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Αυτοί είναι οι 5 βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάτε:

  • Μην παραλείπετε  τα 5 γεύματα  την ημέρα. Προσπαθήστε να τρώτε τρία κυρίως γεύματα την ήμερα , αλλά και όσο το δυνατό περισσότερα ενδιάμεσα μικρά γεύματα. Ακόμα και να είστε στο δρόμο, βρείτε κάτι γρήγορο και υγιεινό όπως ένα γιαούρτι , ένα φρούτα ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, καταναλώστε περισσότερα δημητριακά ολική άλεσης, λαχανικά φρούτα και όσπρια, που είναι πλούσια σε πολύτιμες φυτικές ίνες.
  • Πίνετε αρκετό νερό.  Η επαρκής ενυδάτωση και η αυξημένη κατανάλωση νερού έχει διπλό όφελος στον οργανισμό. Από τη μία επιτρέπει τη φυσιολογική οργανική λειτουργία , ενώ από την άλλη αντικαθιστά κα την κατανάλωση ροφημάτων όπως τα καφεϊνούχα, που καλό είναι να αποφεύγονται σε αγχώδεις περιόδους.
  • Χρησιμοποιήστε το γεύμα σαν μια ευκαιρία για να χαλαρώσετε. Κρατήστε λίγο χρόνο για τα γεύματα σας. Επιστρέψτε στον εαυτό σας να μασήσει αργά την τροφή και να απολαύσει τη γεύση. Έτσι θα αποφύγετε και τυχόν προβλήματα δυσπεψίας. Επίσης, είναι  καλό να κάνετε ένα διάλειμμα για να φάτε κάτι όταν πεινάτε, αλλά να σταματάτε για να νιώσετε ότι χορτάσετε.
  • Μειώστε την καφεΐνη. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης συχνά προκαλεί πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ευερεθιστότητα και δυσκολία στον ύπνο. Αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης καθημερινά , μην τηδιακόψετε απότομα. Προσπαθήστε απλώς να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη στα 2 φλιτζάνια ημερησίως . Η ποσότητα αυτή περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθάνε στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.

andriopoulou 1130Χ300

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ

Βιταμίνες το συμπλέγματος Β
Η επαρκής πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β, με σημαντικότερες τη θειαμίνη , τη νιασίνη και το παντοθενικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μελέτες τις συσχετίζουν με βελτίωση του άγχους και μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κατάθλιψης. Τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ρύζι και το ψωμί.Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος; και ειδικά σε νιασίνη , είναι το κρέας ,τα πουλερικά, το ψάρι ,το αβγό ,κ.α

Ασβέστιο & Μαγνήσιο
Η επαρκής πρόσληψη τους χαλαρώνει τη μυϊκή ένταση και βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία .Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά.

Ταυρίνη
Η ταυρίνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ η αυξημένη πρόσληψη της έχει αποδεχτεί ως αγχολυτικό .Καταφέρνει ακόμα να βελτιώνει ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως ημικρανία , η αϋπνία , η αδυναμία ξεκούρασης και χαλάρωσης και η κατάθλιψη. Η δράση της εστιάζεται στην αναστολή της παραγωγής και δράσης συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που εντείνουν τα συμπτώματα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ταυρίνη είναι κυρίως τα θαλασσινά.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
Συχνά οι περίοδοι έντονου άγχους έχουν άμεση επίδραση στην εντερική λειτουργία , προκαλώντας άλλοτε πόνο άλλοτε διάρροια και άλλοτε δυσκοιλιότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση εμπλουτισμένων με προβιοτικά τροφίμων αποτελεί μια πολύ καλή λύση. Για παράδειγμα, η κατανάλωση γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βακτήρια Bifidus Actiregularis καταφέρνει να ομαλοποιήσει την εντερική λειτουργία καθώς -σύμφωνα με τελευταίες μελέτες-μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των συμπτωμάτων, είτε πρόκειται για πόνο, είτε για διάρροια, είτε για δυσκοιλιότητα, βελτιώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής από το πεπτικό σύστημα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά το πρώτο 10ήμερο καθημερινής κατανάλωσης.

Διατροφή
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ