"Ηλειακός καρπός": Η Ηλεία έχει το δικό της φυστικοβούτυρο...

fustiki 8

Φυστικοβούτυρο… Ένα προϊόν με πολλά πλεονεκτήματα, με οφέλη για τον οργανισμό μας, ευεργετικές ουσίες και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να μπαίνει και στο ελληνικό τραπέζι.

Τους τελευταίους μήνες όμως η Ηλεία παράγει το δικό της ξεχωριστό προϊόν, που αρχίζει να κερδίζει το καταναλωτικό κοινό. Και είναι πράγματι ευχάριστο και ελπιδοφόρο να βλέπουμε τα προϊόντα της ηλειακής γης να αποκτούν προστιθέμενη αξία. Ο “Ηλειακός Καρπός” που βγαίνει από τα γόνιμα κτήματα της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, είναι η αραχίδα, το πασίγνωστο φυστίκι αράπικο, είναι το φυστικοβούτυρο που κερδίζει έδαφος και στην ελληνική αγορά ως προϊόν…

fustiki 1

Η επιστροφή της αραχίδας…

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να επιστρέφει στην Ηλεία η καλλιέργεια της αραχίδας. Τα αμμώδη εδάφη σε περιοχές όπως η πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας και η Κάστα στις παρυφές της πρώην λίμνης Μουριάς, προσφέρονται για την καλλιέργεια του φυστικιού.

Ο Δήμος Φωτεινόπουλος, αγρότης από την περιοχή του Καλλικώμου, έχοντας μακρά εμπειρία στην αγροτική παραγωγή, επέλεξε το 2014 να καλλιεργήσει την αραχίδα για να πάρει ως καρπό το γνωστό μας “φυστίκι αράπικο”. “Είδα πως η περιοχή μας μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια καλλιέργεια. Την δεκαετία του 1980 με 1990 η περιοχή μας καλλιεργούσε πολλά στρέμματα με φυστίκι και πήγαινε πάρα πολύ καλά. Οι αγρότες τότε οικονομικά ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Στη συνέχεια σταμάτησαν την καλλιέργεια της αραχίδας και μπήκαν σε άλλες καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκια. Πλέον ήρθε και τελείωσε και η δική τους η αποστολή, διότι οι τιμές ήταν τέτοιες που δε συνέφεραν τον παραγωγό” σημείωσε.

Τα πρώτα βήματα και η είσοδος στην αγορά

“Ξεκίνησα λοιπόν πάλι το 2014 να καλλιεργήσω το αράπικο φιστίκι. Πήγα πάρα πολύ καλά τότε, με καλλιέργεια και απόδοση τεράστια, αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι η περιοχή μας παρόλο που παλιότερα είχε 10 εμπόρους, έπειτα δεν υπήρχε κανένας, με αποτέλεσμα να ψάχνω να βρω που θα πουλήσω το προϊόν. Το πήγα στην Καλαμάτα, περιοχή που δεν σταμάτησε ποτέ να καλλιεργεί αραχίδα. Από εκεί και ύστερα είπα ότι για να καλλιεργήσουμε και να συνεχίσουμε πρέπει να ασχοληθούμε και με το εμπορικό κομμάτι” είπε ο κ. Φωτεινόπουλος. “Μπήκα σιγά-σιγά στην αγορά, ήταν πολύ δύσκολο για μένα το κομμάτι αυτό. Πήγαν όλα καλά, μέχρι σήμερα καλλιεργούμε και μάλιστα έχουν βάλει στην περιοχή της λίμνης Αγουλινίτσας γύρω στα 4000 με 5000 στρέμματα κάθε χρόνο, ενώ καλλιεργούν και στον Αγ. Ιωάννη Πύργου. Πιστεύω ότι συμφέρει, είναι ένα πολύ καλό προϊόν, είναι ελληνικό, ο κόσμος προτιμάει τα ελληνικά προϊόντα αλλά δυστυχώς, επειδή είναι πολλά τα εισαγόμενα που μπαίνουν στην Ελλάδα οι τιμές οι ελληνικές πέφτουν στο επίπεδο των εισαγόμενων, διότι ο καταναλωτής δε γνωρίζει την προέλευση του. Είναι μια πολύ καλή καλλιέργεια για τον κόσμο και την περιοχή μας, γιατί οι παραγωγοί παλιά έκαναν περιουσίες από το φυστίκι” είπε χαρακτηριστικά.

fustiki 5

Η πώληση του “αράπικού” και το βήμα με το φυστικοβούτυρο

Ο Δήμος Φωτεινόπουλος στην πορεία αυτή βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη. Η κόρη του Κωνσταντίνα, άφησε πίσω την Αθήνα μετά τις σπουδές της και γύρισε να κυνηγήσει το όνειρο της στον τόπο της. Και έτσι το brand της οικογένειας “Ηλειακός Καρπός” άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να “μπαίνει” σε σημεία πώλησης. Πατέρας και κόρη διέβλεψαν πως δεν αρκεί το φυστίκι, είτε ως αράπικο, είτε ως καθαρισμένο, είτε πάλι ως κλασσική αραχίδα με το τσόφλι και η αγορά θέλει ένα ακόμα προϊόν.

Και όταν όλη η διαδρομή από την καλλιέργεια, στη συγκομιδή, την επεξεργασία είναι δικός σου κόπος, θα φτάσει και στο παράγωγο του φυστικιού, το φυστικοβούτυρο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ηλειακό φυστικοβούτυρο με την πρώτη ύλη να έχει παραχθεί στα “άγια χώματα”.

fustiki 9

“Το φιστικοβούτυρο είναι ένα προϊόν σχετικά καινούργιο για εμάς εδώ στην Ελλάδα. Βγαίνει από το φυστίκι, είναι μια άλλη ποικιλία το πιο γλυκό φυστίκι που χρησιμοποιούμε, το οποίο ψήνουμε σε ιδανικές θερμοκρασίες για να καβουρντιστεί ο καρπός και το περνάμε από τη μηχανή του φιστικοβούτυρου για να βγει το προϊόν. Σιγά-σιγά μπαίνει και στην ελληνική αγορά αυτό το προϊόν, τώρα το μαθαίνει ο κόσμος, να το χρησιμοποιήσει σε συνταγές μαγειρικής αλλά και στο πρωινό του” μας είπε η Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου.

“Εμείς έχουμε ένα αγνό φιστικοβούτυρο το οποίο δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε ζάχαρη, ούτε αλάτι, είναι καθαρά ο καρπός που παράγουμε εμείς στα δικά μας τα εδάφη και αυτό το κάνει και πολύ νόστιμο. Ως προϊόν ανεβαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο, τώρα και πολλά ξενοδοχεία βάζουν το δικό μας φιστικοβούτυρο στο πρωινό τους, κάτι που δεν γινόταν παλιότερα. Γενικότερα τους αρέσει πάρα πολύ, γιατί είναι ένα αγνό προϊόν. Ανοίγει και στις αγορές, στα delicatessen, στα παντοπωλεία, στα μίνι μάρκετ. Γενικότερα πάμε πολύ καλά στην προσπάθεια αυτή” συμπλήρωσε.

Η Κωνσταντίνα δίνει το στίγμα των νέων που αγαπούν τον τόπο τους και τον πρωτογενή τομέα και πεισμώνουν για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν. “Πρόκειται για ένα προϊόν που έχει μέλλον, το φυστίκι έχει πολλά παράγωγα, εκτός από το φιστικοβούτυρο υπάρχουν κι άλλες μορφές του καρπού που με την κατάλληλη επεξεργασία, υπάρχει δυναμική, αρκεί να υπάρχει θέληση. Είναι πλέον η σειρά εμάς των νέων να δείξουμε ότι τα προϊόντα αυτά που υπήρχαν ήδη από το παρελθόν, μπορούν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να εξελιχθούν με έναν άλλο διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολύ συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν και με το φιστικοβούτυρο, η αγορά είναι πολύ μεγάλη και εδώ και στο εξωτερικό και μπορεί να δουλέψει ένας νέος” κατέληξε.

ΗΛΕΙΑΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ
Φωτεινόπουλος Δημοσθένης
Καλλίκωμο Ηλείας
6945754753 

fustiki 7

fustiki 4

fustiki 2

fustiki 3

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών