Η τεχνολογία στην υπηρεσία της βιώσιμης γεωργίας

agrotis trakter intro

Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή μοντέλου στην ευρωπαϊκή γεωργία, εστιάζοντας σε πιο αποτελεσματικές παραγωγές, σε υγιεινά τρόφιμα και στη βιωσιμότητα; Η απάντηση έγκειται στην συνέργεια καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν να αποκτήσουμε ένα πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής τροφίμων.

Ολλανδία

Εδώ στην Φάρμα του Μέλλοντος, στο Λέλισταντ της Ολλανδίας, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν αναπτύσσουν μια σειρά λύσεων που μπορούν να εφαρμόσουν οι αγρότες. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με το πρότζεκτ Νεφερτίτη που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας στην γεωργία. Συμβάλλει επίσης σε ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και κλιματικά έξυπνο μοντέλο παραγωγής.

Ο Βίναντ Σούκελ είναι ο πρότζεκτ μάνατζερ της φάρμας: «Χρειαζόμαστε νέα τεχνολογία για τη νέα γεωργία. Είναι ένας συνδυασμός αγρο-οικολογίας και τεχνολογίας. Τα βασικά στοιχεία αυτής της αγρο-οικολογικής προσέγγισης είναι ότι εστιάζουμε στην διαχείριση του εδάφους. Εστιάζουμε στην εναλλαγή των καλλιεργειών, που δεν έχει να κάνει μόνο με διαφορετικές χρονικά καλλιέργειες, όπως είναι η αμειψισπορά, αλλά και η εναλλαγή καλλιέργειας στον χώρο. Δηλαδή συνδυασμός καλλιεργειών, ή για παράδειγμα καλλιέργειες σε λωρίδες εδάφους».

vaggelakos 1130x300new

Λωρίδες γης με διαφορετικές καλλιέργειες, αντί για μια τεράστια μονοκαλλιέργεια, δημιουργούν μικρά οικοσυστήματα που ενισχύουν την βιοποικιλότητα. Η αμειψισπορά και η προστατευτική καλλιέργεια βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους.

Το πρόβλημα με την παραδοσιακή καλλιέργεια είναι ότι το υπέδαφος συμπιέζεται από την χρήση βαρέων μηχανημάτων. Η λύση που δοκιμάζεται εδώ είναι η διάσπαση αυτών των στρωμάτων με κάθετες τρύπες που μειώνουν την πυκνότητα του εδάφους, αυξάνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης του πρόσθετου νερού.

Τα ρομπότ έχουν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη γεωργία, καθώς βοηθούν στις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία χρήσιμων δεδομένων: «Η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στη γεωργία, καθώς τα μηχανήματα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Τώρα με τα ρομπότ βλέπουμε ότι μπορούν να γίνονται πιο μικρά. Αυτό είναι καλύτερο για το έδαφος. Τα βαριά μηχανήματα προκαλούν ζημιά στο έδαφος. Από την άλλη πλευρά, αισθητήρες, όπως δορυφόροι και drone, δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τα χωράφια, για την πρόγνωση. Η τεχνολογία θα βοηθήσει τον αγρότη να πάρει καλύτερες αποφάσεις και να τις στηρίξει πιο αποτελεσματικά» αναφέρει ο Μπραμ Βελντούιζεν, ερευνητής από το πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν.

Για να υλοποιήσει και να κάνει πιο αποτελεσματική αυτή τη λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στο πλαίσιο της στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο, να επιταχύνει την επέκταση του γρήγορου ευρυζωνικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές. Θέλει να υπάρξει πρόσβαση 100% μέχρι το 2025.

Γιατί είναι στοιχειώδης η ευρυζωνική πρόσβαση 
Μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ
  • Μια αύξηση 10% της ευρυζωνικότητας μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 1% κατά κεφαλή του ΑΕΠ.

Αυξάνει την παραγωγικότητα 

  • Μια αύξηση 10 % των ευρυζωνικών συνδέσεων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Βοηθά στην ποιοτική εκπαίδευση

 
 
Τι σημαίνει ευρυζωνικότητα;
 
Δεν έχει μια συγκεκριμένη τεχνική σημασία. Χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε υποδομές που προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο ίντερνετ, που λειτουργούν διαρκώς και είναι γρηγορότερες από την παραδοσιακή dial-up σύνδεση. Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τρεις κατηγορίες ταχυτήτων download:
  1. Βασική ευρυζωνική πρόσβαση: Ταχύτητες μεταξύ 144 Kbps και 30 Mbps.
  2. Γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση:  Ταχύτητες μεταξύ 30 και 100 Mbps
  3. Πάρα πολύ γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση: Ταχύτητες μεγαλύτερες των 100 Mbps

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ