Τούρτα κωκ

Το κωκ είναι ένα γλυκό έντονα συνδεδεμένο με τις παιδικές μου μνήμες. Κορυφαίο γλυκό που είχε την τιμητική του στα φιλέματα και στις επισκέψεις και το αναζητούσαμε στα ψυγεία των ζαχαροπλαστείων και μάλιστα ξεχωρίζαμε αυτά που ήταν λουσμένα με πλούσια , αυθεντική γκανάζ σοκολάτας κι όχι αναμεμιγμένη σοκολάτα με άχνη και μαργαρίνη…Μου θυμίζει και κάτι ακόμα: τα απογεύματα της Κυριακής που με πήγαινε η μητέρα μου στο σινεμά και στο διάλειμμα μου αγόραζε κωκ . Ένα πληθωρικό κωκ με μπόλικη κρέμα ζαχαροπλαστικής και το κερασάκι στην κορυφή να χαρίζει την τελική πινελιά. Τελευταία το επανέφερα στην επικαιρότητα , το έφτιαξα σε μέγεθος XL ώστε να το απολαύσουμε στην πιο πληθωρική και χορταστική του εκδοχή!

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

4 αυγά

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

1 1/2 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 βανίλια

χυμό από μισό λεμόνι

Για το σιρόπι:

2 1/2 κούπες νερό

3 κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό

2 κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα:

1/2 λίτρο γάλα

80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 αυγό 

1 βανίλια

 

80 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. βούτυρο

Επιπλέον: 

200 ml κρέμα γάλακτος full fat (κρύα, στο  ψυγείο)

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη σοκλάτας:

240 γρ. κουβερτούρα

200 γρ. γάλα εβαπορέ

1 κ.γλ. μέλι

kwk gigas2kwk gigas3kwk gigas4kwk gigas5kwk gigas6kwk gigas7kwk gigas8kwk gigas9kwk gigas10kwk gigas11kwk gigas12kwk gigas13kwk gigas14kwk gigas15kwk gigas16kwk gigas17kwk gigas18kwk gigas19kwk gigas20kwk gigas21kwk gigas22kwk gigas23

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη βανίλια , το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη φρυγανιά , το αλεύρι και το μπέικιν. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζουμε σε φόρμα στην οποία έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35-40 λεπτά. (Καλό είναι να κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιρού). Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά , το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν κρυώσει το χωρίζουμε σε δυο δίσκους με τη βοήθεια ενός μεγάλου , πριονωτού μαχαιριού. 

Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα για δυο-τρία λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. 

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ χειρός για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει και να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και περιμένουμε να ζεσταθεί. Στο μεταξύ , σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , το αυγό , τη βανίλια κια τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα. όταν ζεσταθεί το γάλα αρκετά ρίχνουμε τρεις -τέσσερις κουταλιές μέσα στο μίγμα αλευριού-αυγού και ανακατεύουμε με το σύρμα. Αδειάζουμε τότε το περιεγχόμενο του μπωλ στο υπόλοιπο γάλα που στο μεταξύ κοντεύει να βράσει. Ανακατεύουμε ζωηρά περιμένοντας να έρθει σε σημείο βρασμού ώστε να πήξει η κρέμα. Όταν βράσει και πήξει αποσύορυμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Μεταφέρουμε την κρέμα αυτή σε ένα παγωμένο μεταλλικό μπωλ με σκοπό να κρυώσει γρήγορα και όταν κρώσει καλά προσθέτουμε την παγωμένη σαντιγύ που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο. Χτυπάμε για λίγο με το μίξερ χειρός και η κρέμα-γέμιση είναι έτοιμη .

Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τον έναν δίσκο παντεσπανιού και τον σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με το μισό σιρόπι. ΑΔειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε από πάνω τον δεύτερο δίσκο φροντίζοντας να είναι στην πάνω μεριά η επιφάνεια που ήταν στην πλευρά της λαδόκολας ώστε να εξασφαλίσουμε λεία επιφάνεια για το πάνω μέρος του γλυκού μας. Σιροπιάζουμε και το δεύτερο δίσκο με το υπόλοιπο σιρόπι.

Ετοιμάζουμε τέλος την επικάλυψη σοκολάτας:

Τοποθετουμε σε ένα γυάλινο μπωλ την κουβερτούρα και το εβαπορέ και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για δύο λεπτά. Ανακατεύουμε σχολαστικά για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πετύχουμε ένα γυαλιστερό μίγμα σοκολάτας . Πρόσθέτουμε τότε και το μέλι και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο η γκανάζ και τότε τη αδειάζουμε σιγά-σιγά σε τρεις δόσεις πάνω στο γλυκό ξεκινώντας από το κέντρο του και απλώνοντάς τη με προσοχή προς τις άκρες.Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για να παγώσει για λίγες ώρες. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Σημ. : Αν δείτε πως το παντεσπάνι είναι κάπως σφιχτό μετά το ψήσιμο , μην φοβηθείτε. Είναι λόγω της τριμμένης φρυγανιάς. Ωστόσο κόβεται πολύ εύκολα κι όταν σιροπιαστεί μαλακώνει και γίνεται τέλειο!

 

Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ