Βακαλάος σκορδο-λεμονάτος στο φούρνο με πατάτες

Αυτό το φαγητό το ονομάζω “το ψητό της πεθεράς” γιατί η πεθερά μου με έμαθε να το φτιάχνω! Όταν την είδα για πρώτη φορά να το ετοιμάζει παραξενεύτηκα….μα πατάτες μαζί με ψάρι στο φούρνο; (με πολλά ερωτηματικά) Εγώ ξέρω κρέας ή κοτόπουλο να ψήνω με πατάτες…"βάλε πατάτες στο ψάρι σου και θα με θυμηθείς " μου είπε , “θα γίνουν ολόγλυκες” …κι εγώ σαν υπάκουο κορίτσι την άκουσα και δεν έκανα λάθος! Το φαγάκι είναι σκέτη απόλαυση , συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε με φιλεταρισμένο ψάρι , μπόλικο σκορδάκι και λεμονάκι και φυσικά μπόλικο ελαιόλαδο…Κανείς (ούτε οι πιο ιδιότροποι στο φαγητό) δε δυσανασχετούν όταν το μαγειρεύω…και πλέον είναι καθιερωμένο κι αγαπημένο!

Δείτε το:

vakalaos patates1

 

 

 

 

 

Υλικά :

 


1 κιλό φιλεταρισμένο βακαλάο
5-6 πατάτες
1 φλ.τσ. λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από δύο λεμόνια + ξύσμα από το ένα
Μπόλικη ρίγανη , αλάτι και πιπέρι

kotopoulo gastra6vakalaos patates2

vakalaos patates3vakalaos patates4
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Πλένουμε και το βακαλάο . Τα αλατίζουμε όλα πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε απλωτό ταψί ώστε να μην σκεπάζονται για να ψηθούν ομοιόμορφα. Περιλούζουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιού και το λάδι , σκορπίζουμε εδώ κι εκεί το σκόρδο σε ροδέλες και τα πασπαλίζουμε με το πιπέρι , το ξύσμα και τη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο , για μία ώρα περίπου...ελέγχουμε αν χρειάζεται να πάρει λίγο χρώμα και να πιεί τα υγρά οπότε  χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά στο τέλος το γκριλ!
Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με σαλατικά της εποχής.
Καλή όρεξη!..

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ