Κολοκυθόπιτα χωριάτικη με ζυμαρένιο φύλλο (ρουστίκ)

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Είναι Νοέμβρης , είναι τέλος φθινοπώρου , είναι η εποχή που οι κολοκύθες δίνουν και παίρνουν…Τις συναντάς παντού , σχεδόν πέφτεις πάνω τους ό,τι και να κάνεις , όπου και να πας…Πόσο μου αρέσουν τέτοια εποχή τα κιόσκια στους δρόμους που εμπορεύονται εποχιακά είδη , με τις άφθονες κολοκύθες να χαρίζουν ένα καταπληκτικό χρώμα , να διαμορφώνουν ένα πανέμορφο σκηνικό σαν παραμυθένιο…Χτες η γειτονιά, μοσχοβολούσε κανέλα και γαρύφαλλο! Η γειτόνισσα , σκέφτηκα, θα ψήνει κολοκυθόπιτα και πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου , το κουδούνι χτύπησε και  έφεραν πεσκέσι και σε μένα μια μεγάλη κολοκύθα. Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά μου να γεμίσω τη γειτονιά με αρώματα ενώ ο ουρανίσκος μας απόλαυσε μια ζουμερή , χωριάτικη , ολόγλυκη πίτα!

Υλικά για το φύλλο:

3 κούπες αλεύρι (μισό μαλακό , μισό σκληρό)

200 ml νερό

1 τσιμπιά αλάτι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. τσίπουρο

Υλικά για τη γέμιση:

1200 γρ. καθαρό βάρος κίτρινης κολοκύθας

2 κ.σ. ζάχαρη 

1 γεμάτη χούφτα κορινθιακές σταφίδες

100 γρ. τριμμένα καρύδια

1 1/3 κούπας ζάχαρη

1 γεμάτη χούφτα τριμμένη φρυγανιά 

Μπόλικη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο

Επιπλέον για το στρώσιμο της πίτας:

μπόλικο ελαιόλαδο

1 κ.σ. σουσάμι

3 κ.σ τριμμένη φρυγανιά

kolokythopita xoriatikh2kolokythopita xoriatikh3kolokythopita xoriatikh4kolokythopita xoriatikh5kolokythopita xoriatikh6kolokythopita xoriatikh7kolokythopita xoriatikh8kolokythopita xoriatikh9kolokythopita xoriatikh10kolokythopita xoriatikh11kolokythopita xoriatikh12kolokythopita xoriatikh13kolokythopita xoriatikh14kolokythopita xoriatikh15kolokythopita xoriatikh16kolokythopita xoriatikh17kolokythopita xoriatikh18kolokythopita xoriatikh19

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για το φύλλο: Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το αλάτι , το λάδι και το τσίπουρο και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί ένα “τριφτό”, νωπό μίγμα. Προσθέτουμε τότε το νερό και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζυμαρένια μπάλα που κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί και να αναπτυχθεί η γλουτένη ώστε να χαρίσει συνοχή στο ζυμάρι και να πλάθεται εύκολα.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη σάρκα και τα κουκούτσια της και την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη. Την τοποθετούμε σε σουρωτήρι και την πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Την ανακατεύουμε και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας ώστε να αφυδατωθεί και να αποβάλλει τα υγρά της. Τη στραγγίζουμε πολύ καλά πιέζοντας με τα χέρια μας και τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τότε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Αλευρώνουμε στη συνέχεια την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω το ζυμάρι για το φύλλο. Το χωρίζουμε στα δύο , πασπαλίζουμε το ένα κομμάτι με αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε σε ένα στρογυλλό φύλλο διαμέτρου 35εκ. περίπου. Λαδώνουμε καλά τότε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και απλώνουμε πάνω το φύλλο που ετοιμάσαμε φροντίζοντας να ανέβει και στα πλάγια. Πασπαλίζουμε τότε με τις 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και αδειάζουμε πάνω τη γέμιση. Ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε με αυτό τη γέμιση τοποθετώντας το έτσι ώστε να σχηματιστούν πτυχές. Γυρίζουμε τα πλάγια στρίβοντας προς τα μέσα ώστε να δημιουργήσουμε κόθρο , χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας , την ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μία ώρα περίπου. Τα τελευταία 20 λεπτά τοποθετούμε την πίτα στον πάτο του φούρνου ώστε να ψηθεί καλά κι από κάτω. 

Όταν ροδίσει και αποκτήσει ξεροψημένη επιφάνεια η πίτα είναι έτοιμη. Περιμένουμε να κρυώσει , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/paradosiaka-glyka/1781-kolokythopita-xwriatikh-roustik

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ