Γεμιστά με κιμά

 Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο αγαπάς ο,τιδήποτε τον αφορά. Αγαπάς τις συνήθειές του , τους τρόπους του , τις επιλογές του , αγαπάς καθετί δικό του , αγαπάς όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν , τέλος αγαπάς τον τόπο του. Έτσι λοιπόν κι εγώ αγάπησα τη Φωτεινή μου , τόσο απλά , τόσο μοναδικά , τόσο απόλυτα…Και μαζί μ’αυτήν αγάπησα και την ιδιαίτερη πατρίδα της τη Φλώρινα κι ας μην την έχω επισκεφτεί ποτέ. Με τις δικές της αποκλειστικές οδηγίες , τις συμβουλές και την έμπνευση που μου έδωσε , με τα υλικά του υπέροχου αυτού τόπου, με τις περίφημες πιπεριές Φλωρίνης , πάπρικα και μπούκοβο  έφτιαξα το παραδοσιακό Φλωρινιώτικο φαγητό και το έκανα “δικό μου” . Δε μένει παρά να το μοιραστώ μαζί με όλους...

Υλικά:

8-10 κομμάτια (πιπεριές Φλωρίνης , πιπεριές χρωματιστές , πιπεριές τύπου “κέρατο” , ντομάτες)

Για τη γέμιση:

300 γρ. κιμά

100 γρ, ρύζι καρολίνα ή γλασέ

1-2 ξερά κρεμμύδια

1 κούπα ντοματοχυμό

Μισό ματσάκι μαϊντανό , λίγα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης , θυμάρι , πάπρικα , μπούκοβο γλυκό

100 ml νερό

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για το ταψί:

2-3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρασοπότηρο λάδι

1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή το εσωτερικό από τις ντομάτες που θα γεμίσουμε

100 ml νερό

Λίγη επιπλέον φρέσκια ρίγανη

Λίγο αλάτι και πιπέρι

gemista me kima2gemista me kima3gemista me kima4gemista me kima6gemista me kima7gemista me kima8gemista me kima9gemista me kima10gemista me kima11gemista me kima12gemista me kima13gemista me kima14gemista me kima15gemista me kima16gemista me kima17gemista me kima18

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές που έχουμε επιλέξει να γεμίσουμε. Κόβουμε το πάνω μέρος και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους. Τα “καπάκια” τα φυλάμε για το τέλος.

Βάζουμε στη φωτιά ένα απλωτό σκεύος και ρίχνουμε το λάδι (1/2 κρασοπότηρο) και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το ανακατεύουμε και περιμένουμε να μαραθεί και να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε τότε τον κιμά και τον σωτάρουμε κι αυτόν , ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι για να καβουρδιστεί για λίγη ώρα κι αυτό. Τότε προσθέτουμε το μαϊντανό , τη ρίγανη και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ντοματοχυμό , το νερό (100ml) και αλατοπίπερο. Περιμένουμε να πάρει μια-δυο βράσεις κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Θέλουμε η γέμιση να έχει μπόλικα υγρά αλλιώς προσθέοτυμε λίγο νερό ακόμα. Αλατίζουμε ελαφρώς τα άδεια λαχανικά και γεμίζουμε με κουταλιές από τη γέμιση που μόλις ετοιμάσαμε. Αραδιάζουμε τα γεμιστά σε μια γάστρα  , τα σκεπάζουμε με τα “καπάκια” που φυλάξαμε και σκορπίζουμε ανάμεσα τις πατάτες. Προσθέτουμε και το χυμό φρέσκιας ντομάτας , τη φρέσκια ρίγανη , λίγο αλάτι και πιπέρι , το λάδι (1 κρασοπότηρο) και το νερό (100ml) , σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν τα γεμιστά και να μελώσει το ζουμάκι τους. Σερβίρουμε αμέσως!

Καλή όρεξη!

Σημ. : Αν δεν έχουμε γάστρα με σκέπασμα , χρησιμοποιούμε ένα απλό ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Πηγή: https://tasteoflife.com.gr/index.php/en/syntages-me-alati/kyria-piata/1734-gemista-me-kima

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ