Μπoυγιουρντί

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

"Μπουγιουρντί" είναι μια λέξη τούρκικη και σημαίνει " επίσημο έγγραφο-διαταγή ενός αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με περιεγχόμενο μια οικονομική επιβάρυνση” .

Τώρα θα μου πείτε γιατί νομάζουμε έτσι αυτό το δελεαστικό ορεκτικό; Μα γιατί είναι τόσο καυτερό , όσο το έγγραφο του Τούρκου αξιωματούχου…αλλά και γιατί  το έγγραφο αυτό  ήταν διπλωμένο σε φάκελο , όπως διπλωμένο αρχικά σε λαδόκολλα ψηνόταν το έδεσμα αυτό. Εμείς σήμερα θα απλοποιήσουμε κάπως τα πράγματα και θα φτιάξουμε ένα υπέροχο ορεκτικό το οποίο , σας προειδοποιώ , κάνει μεγάλη ζημιά με τα “ζουμάκια” του σε συνδυασμό με ζυμωτό ψωμί και καλό κρασί!

Υλικά :

2 μεγάλες ντομάτες σφιχτές αλλά γινωμένες
200 γρ. τυρί φέτα
2 πιπεριές “κέρατο”
Λίγο αλάτι  και μπόλικο πιπέρι και ρίγανη

Προαιρετικά μπούκοβο καυτερό
Μπόλικο λάδι για το ψήσιμο

mpoygioyrnti2mpoygioyrnti3mpoygioyrnti4mpoygioyrnti5mpoygioyrnti6mpoygioyrnti7

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα στρογγυλό , πυρίμαχο σκεύος (23-25 εκ.). Πλένουμε τις ντομάτες  , καθαρίζουμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες . Τις αραδιάζουμε στο σκεύος , τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε αρκετά . Πασπαλίζουμε και με ρίγανη και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο , στο γκριλ , στην πάνω σχάρα για 10 λεπτά μέχρι να δούμε ότι οι ντομάτες έχουν ροδίσει . Προσέχουμε γιατί ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία διαφέρει από φούρνο σε φούρνο . Έχουμε κόψει το τυρί σε φέτες και τις πιπεριές σε ροδέλες . Βγάζουμε λοιπόν τις ψητές ντομάτες από το φούρνο , στρώνουμε από πάνω το τυρί φέτα , σκορπίζουμε από πάνω και τις πιπεριές , πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι , ρίγανη και μπούκοβο αν το επιθυμούμε , ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο και ξαναψήνουμε για άλλα 10 λεπτά! (εννοείται πως προσέχουμε να μην αρπάξει )…Περιμένουμε... μετά βίας να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/syntages-me-alati/orektika/1278-mpoygioyrnti-ntomates-pshtes-me-tyri-feta

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ