Φάβα Φενεού με καραμελωμένα κρεμμύδια

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Τη φάβα εγώ προσωπικά τη γνώρισα σαν Αιγαιοπελαγίτικο  προϊόν , κυκλαδίτικο για να είμαι πιο σαφής και την αγάπησα πολύ , ειδικά συνδυασμένη με τη λατρεμένη μου (επίσης κυκλαδίτικη) κάππαρη. Ωστόσο στην πορεία  ανακάλυψα ότι η φάβα Φενεού απότελεί μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση και το συγκεκριμέμο όσπριο έχει κατοχυρώσει προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και αποτελεί ένα εξαιρετικό όσπριο με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ είναι φτωχή σε θερμίδες . Η αγαπημένη φάβα λοιπόν , δυο βήματα από τον τόπο μου με μια ήπια και ανάλαφρη γεύση λόγω γεωγραφικών συνθηκών , κλίματος και τοποθεσίας και με δυνατές προοπτικές για μια καλή θέση  στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην καρδιά μας.

Υλικά:

500 γρ. φάβα Φενεού

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι για το βράσιμο

Αλάτι , λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο κατά βούληση

Για το σερβίρισμα:

1 δόση καραμελωμένα κρεμμύδια

8-10 αντζούγιες

fava feneoy2fava feneoy3fava feneoy4fava feneoy5fava feneoy6fava feneoy7fava feneoy8fava feneoy9karamelomena kremmydia1fava feneoy11fava feneoy12fava feneoy13

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με αφθονο νερό. Την αφήνουμε να στραγγίσει και τη ρίχνουμε σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα προσθέτοντας το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται και να περισσεύει λίγο νερό στην επιφάνεια.

Την τοποθετούμε στη φωτιά και περιμένουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Τότε την “ξαφρίζουμε” συστηματικά για λίγα λεπτά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να βράσει για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί προθέτουμε πολύ λίγο βραστό νερό.

Όταν η φάβα είναι έτοιμη κι έχει χιλώσει , την αποσύρουμε από τη φωτια και με μια κουτάλα την πιέζουμε με σκοπό να πολτοποιηθεί αυτή και το βρασμένο κερεμμύδι. Την ανακατέουμε πολύ σχολαστικά κι επίμονα για αρκετή ώρα μέχρι να αποκτήσει όψη και υφή πουρέ. Τότε προσθέτουμε αλάτι και χυμό λεμονιού κατά βούληση και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα . Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειστεί.

Αν επιθυμούμε ακόμα πιο βελούδινη υφή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ραβδομπλέντερ.

Παράλληλα ετοιμάζουμε μια δόση καραμελωμένα κρεμμύδια σύμφωνα με τη βασική συνταγή.

Για να σερβίρουμε τοποθετούμε σε ένα μπωλ τη χιλωμένη φάβα , προσθέτοντας στην επιφάνεια μπόλικο φρέσκο ελαιόλαδο , τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις αντζούγιες σκορπισμένες εδώ κι εκεί.

Καλή απόλαυση!

Τη συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ