Τυροπιτσάκια (ή cheese bread sticks)

Όχι , δεν έκανα λάθος στη γραφή. Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω: “τυροπιτσάκια” που να μην είναι ούτε τυροπιτάκια μα ούτε και κομμάτια πίτσας . Πρόκειται για γευστικά , αφράτα και πεντανόστιμα  σνακς με ζυμάρι , αρώματα και τυράκι λιωμένο στην επιφάνεια , κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τυρένιες  μπάρες και ζυμωμένα με πολύ αγάπη. Αγαπώ να φτιάχνω ζύμες και απολαμβάνω την αίσθηση αυτή.

Όταν περνά καιρός και δεν έχω πιάσει ζυμαράκι στα χέρια μου κάτι μου λείπει και το αναζητώ. Η αναζήτησή μου αυτή με οδήγησε στα λεγόμενα cheesebread sticks . Τα ανακάλυψα πρόσφατα και δε χάνω ευκαιρία να τα απολαμβάνω συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πότε με άρωμα σχοινόπρασου , πότε με θυμάρι και πιπέρι , πότε με ντοματίνια σκορπισμένα στην επιφάνεια , πότε με δεντρολίβανο και άρωμα σκόρδου.

Πρόκειται για εξαιρετικό κολατσιό αλλά και για περίφημο μπυρομεζεδάκι . Εκείνο που προτείνω πάντα είναι το τυρί να είναι μοτσαρέλλα , ώστε να είναι ήπιας γεύσης και να μην επισκιάζει τα αρώματα της ζύμης. Θυμίζει αρκετά την επίπεδη και αρωματική φοκάτσια και παραπέμπει σε αλμυρή μπάρα τυριού. Αυτό το σνακ έγινε αγαπημένο κι ήρθε για να μείνει.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 τσιμπιά ζάχαρη

Λίγο αλάτι και αποξηραμένα βότανα (θυμάρι , ρίγανη , θρούμπι , μπούκοβο) Εγώ χρησιμοποιώ αλάτι βοτάνων.

1 1/3 κούπας ζεστό (όχι καυτό) νερό

100 ml ελαιόλαδο

Για την επιφάνεια:

 

4-5 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. νοστιμιά σε σκόνη (τύπου maggi)

1 χούφτα σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλλα

cheese bread sticks2cheese bread sticks3cheese bread sticks4cheese bread sticks5cheese bread sticks6cheese bread sticks7cheese bread sticks8cheese bread sticks9cheese bread sticks11cheese bread sticks10cheese bread sticks12cheese bread sticks13

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , τη μαγιά , τη ζάχαρη , το αλάτι και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το ζεστό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για λίγη ώρα μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο ζυμάρι που κολλάει αρκετά στα χέρια. Σχηματίζουμε μια μπάλα , πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε τη μπάλα αυτή πάνω σε μια λαδόκολλα. Με τη βοήθεια του πλάστη και μπόλικο αλευράκι  ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο με διάσταση 34x38. Μεταφέρουμε το απλωμένο ζυμάρι μαζί με τη λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου.

Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το λάδι , τη “νοστιμιά”  και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Απλώνουμε το αρωματικό λάδι με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια του ζυμαρένιου φύλλου, σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά. Όταν ροδίσει η επιφάνεια είναι έτοιμο. Πέριμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση.

Σημ. : -Όπως έγραψα και στην αρχή μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό παραλλαγές και να αντικαταστήσουμε το σχοινόπρασο με όποιο μυρωδικό ή αρωματικό προτιμάμε. Η πρόταση αυτή ωστόσο είναι η δική μου αγαπημένη.

  • Το συγκεκριμένο σνακ είναι εμπνευσμένο από την αμερικάνικη κουζίνα και κατέληξα σε αυτή τη συνταγή έχοντας συνδυασει αρκετές αμερικάνικες προτάσεις.
  • Μπορούμε μάλιστα να συνοδεύσουμε το συγκεκριμένο σνακ με ένα ντιπ ζεστής σάλτσας ντομάτας με ελαιόλαδο , κρεμμύδι , σκόρδο και βασιλικό.

Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ