Quantcast

Κινόα με λαχανικά και τόνο (και βινεγκρέτ μουστάρδας-μελιού)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Δεν είναι που το πιάτο αυτό είναι βόμβα υγείας με το κινόα να αποτελεί υπερτροφή πολλών μεγατόνων , πηγή πλήρους πρωτεΐνης , μαγνησίου και φυλικού οξέως , είναι που το πιάτο αυτό είναι χορταστικό και πολύ πολύ νόστιμο. Είναι αλήθεια πως άργησα να εισάγω το κινόα στη διατροφή μου και δηλώνω ξεκάθαρα πως έχασα πολύτιμο χρόνο. “Κάλιο αργά παρά ποτέ” λέει η παροιμία αλλά εγώ κοιτάζω να ανακτήσω τον χαμένο χρόνο και το χρησιμοποιώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σε αυτό το πιάτο τα ανάμεικτα λαχανικά κι ο τόνος απλά συμπληρώνουν την απόλαυση!

Υλικά:

1 κούπα λευκό κινόα

2 κούπες νερό (ή ζωμό λαχανικών)

Αλάτι

2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά

4 κ.σ. λάδι

150 γρ. τόνο σε νερό στραγγισμένο(1 μεγάλη κονσέρβα)

Για τη βινεγκρέτ:

60 ml λάδι

30 ml βαλσαμικό ξύδι

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή δυόσμο ή μαϊντανό

pligoyri basikh4kinoa laxanika tono3kinoa laxanika tono4kinoa laxanika tono5kinoa laxanika tono6

Εκτέλεση :

Βάζουμε το κινόα σε ένα μπωλ με μπόλικο νερό για μισή ώρα και στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε τρυπητό. Κρατώντας το τρυπητό κάτω από τη βρύση ξεπλένουμε το κινόα επίμονα , με άφθονο νερό για να μην πικρίζει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κινόα , το νερό (ή το ζωμό) και λίγο αλάτι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε το κινόα στην άκρη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τα ανάμεικτα λαχανικά με λίγο νερό (50ml) και τα αχνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε τότε το λάδι και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: σε ένα σέικερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να πετύχουμε μια πυκνόρρευστη σάλτσα.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το βρασμένο κινόα , τα σωταρισμένα λαχανικά , τον τόνο στραγγισμένο από τα υγρά του και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Περιλούζουμε με τη βινεγκρέτ , ρίχνουμε πάνω το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (ή το δυόσμο ή το μαϊντανό) και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo