Σιροπιστό "του ούζου"

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Πριν μέρες μια καλή μου φίλη , η Ελένη με κέρασε καρυδόπιτα . Ήταν υπέροχη , τόσο επιτυχημένη σε γεύση , σε σιρόπιασμα , σε αρώματα μπαχαρικών , σε όλα της…Όπως είναι επόμενο , δεν άργησα καθόλου να κάνω την ευκόλως εννοούμενη παράκληση: “Ελένη μου , σε παρακαλώ  , θα μου δώσεις τη συνταγή;” (πρωτοτύπησα πάλι)… Η απάντηση της Ελένης ήταν : “φυσικά , θα σου τη φέρω την επόμενη φορά που θα σε δω” . Εεεε αυτή την επόμενη φορά , εμφανίζεται η Ελένη με ένα τετρασέλιδο , χειρόγραφο χαρτί και αδιάφορα μου λέει : Αααα σου έγραψα και “του ούζου” , ένα γλυκό που φτιάχνω χρόνια τώρα και ίσως σε ενδιαφέρει! Καλά έκανα;” Τα ρωτάνε αυτά τα πράγματα , Ελένη μου;;; Λοιπόν αυτό το σιροπιαστό γλυκό είναι η μεγάλη αποκάλυψη. Όποιος δεν το έχει δοκιμάσει...απλά χάνει μια μοναδική , γευστική  εμπειρία….

Υλικά :

Για το γλυκό:

250 γρ. μαργαρίνη

400 γρ. ζάχαρη

500 γρ. φαρίνα κοκ.

2 κ.σ. (1 φακελάκι) μπέικιν

6 αυγά

1/2 ποτήρι (του νερού) ούζο

Για το σιρόπι :

500 γρ. ζάχαρη

3 1/2 ποτήρια (του νερού) νερό

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Λίγο χυμό λεμονιού

Για το ταψί :

Μια χούφτα αμύγδαλα φιλέ

oyzoy2oyzoy3oyzoy4oyzoy5oyzoy6oyzoy7oyzoy8oyzoy9oyzoy10oyzoy11oyzoy12oyzoy13


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά στο μίξερ . Όταν αφρατέψει το μίγμα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάμε άλλο λίγο και τότε προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αλευριού . Χτυπάμε με προσοχή , στην πιο  χαμηλή σκάλα (για να μην πεταχτεί το αλεύρι στον αέρα) και όταν ενσωματωθεί στο μίγμα , προσθέτουμε το ούζο . Τέλος συμπληρώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι . Χτυπάμε για πολύ λίγο , ίσα που να ενωθεί κι αυτό με τα υπόλοιπα υλικά και τότε θα δούμε ότι έχουμε ένα πολύ αφράτο και βελούδινο μίγμα . Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο , αλουμίνιο ταψί (28x40) πολύ ελαφρά λαδωμένο και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του το αμύγδαλο . Ψήνουμε το γλυκό , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 50-55 λεπτά . Όταν δούμε ότι το γλυκό έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και έχει πάρει ωραίο χρώμα , είναι έτοιμο .

Τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι : Ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και το ξύσμα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (ξεκινάμε να μετράμε από την ώρα που θα αρχίσει η βράση) . Στο τελευταίο λεπτό , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού . Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε 4-5 λεπτά να σταθεί λίγο το σιρόπι και να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία του . Τότε αρχίζουμε να το σιροπιάζουμε με την κουτάλα της σούπας σιγά-σιγά , φροντίζοντας να πάει το σιρόπι παντού . Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημ. : - Το γλυκό αυτό έχει υπέροχη γεύση και συνδυάζεται μοναδικά με παγωτό καϊμάκι και βύσσινο γλυκό του κουταλιού .

-Παγωμένο είναι εξαιρετικό , γι’ αυτό καλό είναι όταν κρυώσει να το κόψουμε σε κομμάτια , να το μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και να το φυλάξουμε στο ψυγείο (εξάλλου δεν πρέπει να μένει στο αλουμίνιο για λόγους υγείας).

-Την καρυδόπιτα της Ελένης θα τη μοιραστώ μαζί σας προσεχώς…

Καλή επιτυχία.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Προζύμι & Μέλι