Γιώργος Αδαμόπουλος: Ένας ανήσυχος άνθρωπος . . .

Το Γιώργο τον γνώρισα, ίσως όπως οι περισσότεροι από το ευρύ κοινό μέσα από τα Χρώματα της Ήλιδας… Πέρα από ένα νέο παιδί με καλή φωνή, ειλικρινά δεν γνώριζα πολλά για αυτόν… Στο πέρασμα του χρόνου, διαπίστωσα πως στα 26 του, ο Γιώργος Αδαμόπουλος είναι ένας νέος δραστήριος, μοντέρνος, που κυνηγά το μέλλον που έρχεται… Ως ερμηνευτή με τα Χρώματα, δεν είχα δει παρά μόνο ένα μέρος των καλλιτεχνικών ανησυχιών του…

 

Συνέντευξη στο Γιάννη Σπυρούνη

 

Η μουσική που έγραψε για το τραγούδι της Χριστίνας Νιώτη που ερμήνευσε ο Γιώργος Τσάκωνας, το “Δάκρυσα” έφερε στην επιφάνεια και την ιδιότητα του συνθέτη. Όμως ο Γιώργος δεν έχει μόνο τέτοιες ανησυχίες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, συνεχίζει τις σπουδές του σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα έχει ξεκινήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Όμως μιλώντας μαζί του, διαπιστώνεις πως ο Γιώργος είναι πολιτικοποιημένος, με άποψη για τον τόπο του, με όνειρα και αγωνίες, με όρεξη να βάλει το δικό του λιθαράκι για να αλλάξουν τα πράγματα…

Όσοι δεν γνωρίζουν καλά το Γιώργο, ίσως ξέρουν ένα κομμάτι της ζωής του ή της κοινωνικής του δραστηριότητας. Μίλησε μας για την επαγγελματική σου πορεία…

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως έχω την βαθιά ικανοποίηση να είμαι σήμερα αυτό που θέλω. Από τα πρώτα βήματα της ζωής μου δύο είναι οι βασικές ( και καθοριστικές θα έλεγα ) αρχές που με καθοδηγούν και με κατευθύνουν. Η δημιουργία και η τάση για αναζήτηση και εξέλιξη. Αρχές που πήρα έντονα από την οικογένεια μου και κατά έναν περίεργο τρόπο πήγαζαν από μέσα μου σαν χείμαρρος. Αυτές οι αρχές αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη να ακολουθήσω τη κατεύθυνση του Πολιτικού μηχανικού διότι βασίζεται σε έννοιες όπως ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η διαχείριση.
Ολοκλήρωσα το πρώτο κύκλο σπουδών μου στο UOP T.T σαν Structural Enginneer (Δομικός Μηχανικός ), έχω ένα μεταπτυχιακό στην Τοπική Ανάπτυξη και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τώρα βρίσκομαι στο τελευταίο έτος σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια ακολουθεί το Διδακτορικό. Παράλληλα διατηρώ Τεχνικό Γραφείο Μελετών με έδρα τον Πύργο και την Αθήνα με δραστηριότητα την εκπόνηση μελετών Μηχανικού, την Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πλέον με τη σύνταξη αναπτυξιακών σχεδίων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Δραστηριοποιούμε σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή τρέχω έργα στο νομό μας, τη Λακωνία, την Αττική και άλλες περιοχές. Απ' οτι βλέπεις παντού κυριαρχεί η επιδίωξη της Ανάπτυξης...(γελάει...)

adamopoulos1

Στους χώρους εργασίας του

Στο κοινό της Ηλείας, αποκαλύφθηκες μέσα από τα Χρώματα της Ήλιδας. Όλο αυτό το ταξίδι τι σου έχει προσφέρει; Αυτή η μοναδική παρέα;

Είμαι άνθρωπος που πρώτα απ' όλα επιδιώκει τις στενές ανθρώπινες σχέσεις. Ο πρώτος λόγος που πήρα την απόφαση να μπω σε αυτή την ομάδα ήταν οτι έβλεπα ανθρώπους με τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον και διάθεση για προσφορά. Ο δεύτερος λόγος ήταν οτι καλλιτεχνικά υπηρετούν αυτό που πραγματικά με εκφράζει, την ποιότητα και το συναίσθημα. Είμαι περίπου τέσσερα χρόνια σε αυτή την ομάδα και εκτός των οικογενειακών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει καθορίζουν πλέον και ένα κομμάτι της ζωής μου. Ξέρεις, όταν αφήνεις κάποιον να μπει στη ζωή σου, ασυναίσθητα επιτρέπεις στον εαυτό σου να διαμορφώνεται και να επηρεάζεται από αυτόν.

IMG 6050

Τραγουδώντας με τα Χρώματα της Ήλιδας"

Εκτός απο πολύ καλός ερμηνευτής, πρόσφατα οι περισσότεροι μάθαμε και μια άλλη πλευρά σου. Αυτή του συνθέτη. Έχεις κάνει σχέδια και σε αυτό το χώρο ή είναι ένα μέρος απο τη συνολική σου ενασχόληση με τη μουσική;

Η μουσική για μένα είναι ένας κόσμος που συμβαδίζει και θα συμβαδίζει παράλληλα με την άλλη πλευρά της ζωής μου. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη θα έλεγα, είναι τρόπος ζωής.
Η σύνθεση προέκυψε μέσα από την ανάγκη εξωτερίκευσης εικόνων και έκφρασης μελωδιών που ''παίζουν'' καθημερινά στο μυαλό. Επίσης καθοριστικό παράγοντα έπαιξε η καλή μου φίλη Χριστίνα Νιώτη. Ήταν πρόκληση όταν μου έστελνε να διαβάσω τους υπέροχους στίχους που έγραφε, να πιάσω τη κιθάρα και να εκφράσω αυτό που διάβαζα με μια μελωδία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μας τραγούδι με τίτλο «Δάκρυσα» από την δισκογραφική Spicy σε ερμηνεία του Γιώργου Τσάκωνα, ενός εκπληκτικού νέου τραγουδιστή και τώρα ετοιμάζουμε ένα δεύτερο κομμάτι που θα κυκλοφορήσει.

adamopoulos2

Στο studio για την ηχογράφηση του "Δράκρυσα"

Πέρα των παραπάνω, εγώ γνώρισα και έναν Γιώργο με αγάπη για τον τόπο του. Τόση που τον οδήγησε μαζί με άλλους ανήσυχους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό χώρο πολιτισμού στα Άσπρα Σπίτια…

Είναι αυτή η ανησυχία που άμα την έχεις δεν σε αφήνει σε ηρεμία! Κοίταξε έχω την τύχη η ζωή να με φέρνει κοντά σε ανήσυχους ανθρώπους. Στα Άσπρα Σπίτια που είναι χώρος καταγωγής του πατέρα μου υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι. Άνθρωποι που εμπιστεύονται, άνθρωποι που αγαπούν το τόπο τους και τον στηρίζουν έμπρακτα. Για να γίνει η αλλαγή και να πετύχει, είναι κανόνας πως πρέπει να συνυπάρχουν η κοινή προσπάθεια, οι κοινοί στόχοι, η εμπιστοσύνη και η σκληρή δουλειά.
Έτσι λοιπόν πληρώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά ο σύλλογος μας έφερε εις πέρας μια ιδέα που στόχο είχε την αξιοποίηση του παλαιού εγκαταλελειμμένου σχολείου και τη μετατροπή αυτού σε ένα Νέο Λαογραφικό Μουσείο με περιεχόμενο την ιστορία του χωριού και επιλεγμένα της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα το Μουσείο είναι επισκέψιμο και είναι δωρεάν η είσοδος σε κάθε επισκέπτη. Το έργο αυτό έγινε με πολύ κόπο, πολύ αγώνα και πολύ πάθος. Αλλιώς με κάθε ειλικρίνεια δε θα γινόταν. Δεν το επιτρέπουν οι ''καιροί'' άλλωστε.
Σήμερα είμαι πρόεδρος αυτού του εξαιρετικού συλλόγου με σπουδαία μέλη κι στόχος μας είναι να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας σαν κοινότητα.

 aspra1

Ως πρόεδρος του Συλλόγου στα Άσπρα Σπίτια στα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου

Βλέπω μέσα απο όλα αυτά, ένα νέο άνθρωπο με ουσιαστικές ανησυχίες. Τι σε προβληματίζει στον τόπο μας;

Δεν θα μιλήσω φιλοσοφικά. Η περιοχή μας είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω γεωγραφικής θέσης (θάλασσα, βουνό, μικρές αποστάσεις) και ιστορικής παράδοσης (Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλωνας, Κυλλήνη, Αρχαία Ήλιδα και που να σταματήσω). Δεν νοείτε λοιπόν με έτοιμο το πιάτο για την ανάδειξη να μένει πίσω. Δύο είναι τα χαρτιά για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Πρώτον να έρθει χρήμα στην αγορά και δεύτερον να πείσουμε την μορφωμένη νεολαία να επιστρέψει πίσω και να επενδύσει στο Τουρισμό, την Αγροτική Ανάπτυξη και το εμπόριο. Για να γίνει το δεύτερο πρέπει να γίνει το πρώτο. Για να γίνει το πρώτο πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτέλους να διαμορφώσουν στρατηγικό σχέδιο. Δηλαδή ποιοί είναι οι στόχοι τους, ποια προϊόντα πρέπει να αναδείξουν, πως θα προωθήσουν το τουρισμό στη περιοχή, ποιά έργα μανιωδώς πρέπει να υλοποιήσουν και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα στοχεύσουν να απορροφήσουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο από καμία αρχή. Παράλληλα ενώ η Ευρώπη έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης των Δήμων με υπαρκτές χρηματοδοτήσεις έχουμε τη χαμηλότερη απορροφητικότητα εκμετάλλευσης αυτών. Έργα υποδομής, αναπλάσεις, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων δημοτικών κτιρίων, μελέτες έρευνας για την διεξόδους από την κρίση, προβολή και προώθηση των τουριστικών μας δυνατοτήτων είναι μερικές από της δράσεις που οι Δήμοι θα έπρεπε να είχαν έτοιμες, να υποβάλουν προς ένταξη και να έφερναν χρήμα στην αγορά και να δημιουργούσαν συνθήκες για τουριστικές και αγροτικές επενδύσεις. Παράλληλα δεν υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή προς τους πολίτες, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης τους, την πληροφόρηση τους για την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Αυτά είναι καίρια ζητήματα που θα έπρεπε να αποτελούν πρωταρχικοί στόχοι του κάθε Δήμου. Δεν γίνεται να κάνουμε την αλλαγή με αναχρονιστικές αντιλήψεις. Η εξέλιξη θα έρθει μέσα από την βαθειά γνώση, την επιστημονική τεκμηρίωση και τον ορθολογικό σχεδιασμό.

Οι επαγγελματικές απαιτήσεις σε θέλουν να μοιράζεσαι ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πύργο; Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Θα γείρει η πλάστιγγα στο τέλος κάπου;

Οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί. Λόγω αντικειμένου της δουλειάς και την επιδίωξη της γνώσης το πεδίο άσκησης είναι ευρύτερο.
Μου λείπει ο Πύργος και τα μέρη όπου μεγάλωσα αν και κατεβαίνω πολύ τακτικά.
Δεν θεωρώ οτι τίθεται θέμα να γείρει η πλάστιγγα κάπου διότι ο Πύργος είναι μέσα στα καθημερινά σχέδια που κάνω σαν άνθρωπος και μέσα στο πέδιο της δραστηριότητας μου. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την πόλη, πρέπει να είμαστε παρόν να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη της.

 23961006 1204223639708558 98428891 o

Συμμετέχοντας σε συνεδρίαση του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων

Ένας νέος του σήμερα μπορεί να έχει δικαίωμα στο όνειρο, οι άνθρωποι της γενιάς σου μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έναν καλύτερο κόσμο;

Μα βέβαια. Τα όνειρα και η αγάπη για την δημιουργία δεν στηρίζονται σε κανένα κράτος, σε κανένα οικονομικό μοντέλο, σε κανένα περιορισμό. Στόχος δεν πρέπει να είναι ανταγωνισμός με τους γύρω μας αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι δημιουργείς το όνειρο. Οι νέοι πρέπει να επιδιώκουν τη γνώση, την καινοτομία και να μελετούν τις διεθνείς εξελίξεις. Σε έναν κόσμο που τρέχει με ασύλληπτη ταχύτητα για να πας μπροστά πρέπει ακολουθήσεις τις κατευθύνσεις και άμα το πετύχεις έχτισες το όνειρο.

Σε ευχαριστώ πολύ...

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo