Κωνσταντίνος Φάρος: Από τον 38ο παράλληλο στην Ηλεία

Στο παγκόσμιο προσκήνιο έχει επανέλθει η Κορεατική Χερσόνησος, μέσα από την παρανοϊκή όπως η πλειοψηφία υποστηρίζει, συμπεριφορά του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Πόσο νέο όμως είναι το πρόβλημα στην περιοχή και κατά πόσο μπορούμε να λέμε ότι επανήλθε στην επικαιρότητα; Ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας που ζει ανάμεσά μας και έχει καταστήσει την Ηλεία, επίκεντρο των αναμνήσεων του πολέμου εκείνου, αλλά και σημείο αναφοράς για τους Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες, ο Κωνσταντίνος Φάρος, μας υποδέχθηκε στο σπίτι του - μουσείο του πολέμου και μας ανέλυσε το χθες και το σήμερα σχετικά με την Κορέα.

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ο κ. Φάρος αν και κατάγεται από τη Στερεά Ελλάδα, “έριξε άγκυρα” στην Ηλεία, για τα μάτια της συζύγου του Αργυρώς Καββαθά, την οποία γνώρισε στον πόλεμο της Κορέας, όταν η ίδια υπηρετούσε εκεί ως αξιωματικός του Νοσηλευτικού Σώματος στην Ελληνική αποστολή…

IMG 8198

Βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ο Κωνσταντίνος Φάρος, έχοντας πολεμήσει στην Κορέα, αλλά και έχοντας υπηρετήσει δίπλα σε Έλληνα Στρατηγό στο Τόκιο ως υπασπιστής, μας μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στο σημείο αναφοράς της Κορεατικής Χερσονήσου.. Και εν τέλει, για τους λαούς της περιοχής, το πρόβλημα δεν είναι τόσο νέο όσο ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται αλλά υφίσταται από τα τέλη του 19ου αιώνα, άλυτο…

IMG 8199

“Η 38η παράλληλος ξαναήρθε στο επίκεντρο. Για αυτούς εκεί δεν τελείωσε ποτέ το πρόβλημα και τυπικά και ουσιαστικά. Ιδιαίτερα για τη Νότια Κορέα. Δεν έχει υπογράψει ούτε τη συνθήκη ανακωχής. Παρά τις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους Βόρειους δεν βρήκαν ανταπόκριση. Μια εμπορική ζώνη που είχε δημιουργηθεί από τους Νότιους για την ενίσχυση των Βορείων δεν ευοδώθηκε ως προσπάθεια” μας είπε ο Κωνσταντίνος Φάρος ανοίγοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση…

JAS 7658

“Η Αμερική ήθελε προοδευτικά να αποχωρήσει από την Κορέα. Το είχε κάνει και το 1947 και αυτή η αποχώρηση τότε είχε προκαλέσει και την εισβολή της Βορείου Κορέας. Το πρόβλημα όμως είναι η Κίνα, διατηρεί αυτό το καθεστώς, αυτή τη χώρα, ως ένα προπύργιο. Πάντα φοβόντουσαν μη συμβεί κάτι σε αυτή τη ζώνη των συνόρων τους. Κρατούν την Β. Κορέα, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αν χρειαστεί εκεί. Η εξωτερική πολιτική έχει πολλές παραμέτρους. Αυτό όμως επιβεβαιώνουν οι διπλωμάτες της Κορέας” μας εξήγησε.

JAS 7664

Όπως μας ανέλυσε ο κ. Φάρος, η υπόθεση ξεκινά από την Ιαπωνική κατοχή της Κορέας από το 1905 έως το 1945. “… Σαράντα χρόνια όπου σχεδόν όλη η Κορέα υπήρξε μια αποικία και οι Ιάπωνες τους φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ενέπλεξαν και τη Ρωσία που πολέμησε για 15 ημέρες. Εκεί στην Κορέα, έγινε μια συμφωνία ανάλογη με αυτή της Γερμανίας, χωρίζοντας την Κορέα σε Βόρεια και Νότια. Το βόρειο κομμάτι πήραν οι Ρώσοι που επέβαλαν το κομουνιστικό καθεστώς. Οι Αμερικανοί αποχώρησαν το 1947 από τη Νότια Κορέα και αργότερα ο Στάλιν ώθησε τους Βόρειους να εισβάλουν στη Νότια Κορέα. Επιστρέφουν οι Αμερικανοί με τον Στρατηγό Μακ Άρθρουρ που έκανε απόβαση στο Ιντσόν και κινήθηκε κατά μήκος του 38ου παραλλήλου, διαλύοντας τον στρατό των Βόρειων. Ο Τρούμαν δέχθηκε την εισήγηση του Μακ Άρθουρ για επέλαση του στρατού στη Βόρεια Κορέα. Φοβούμενοι οι Κινέζοι πως οι Αμερικανοί θα φτάσουν στα σύνορά τους, προειδοποίησαν πως θα επέμβουν σε τέτοια περίπτωση. Οι Αμερικανοί έφτασαν στα σύνορα με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι Κινέζοι… Υπήρξαν πολλές αλλαγές για καιρό μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον 38ο παράλληλο”.

JAS 7665

Η Ελλάδα είχε τη δική της εμπλοκή στον πόλεμο αυτό. “Εμείς ως εκστρατευτικό σώμα Ελλάδας, με ένα τάγμα χιλίων ανδρών, είχαμε εμπλακεί στα τέλη Δεκεμβρίου 1950 και παραμείναμε πάνω από τον 38ο παράλληλο έως την ανακωχή που υπεγράφη το 1953. Η 38η παράλληλος είναι μια ζώνη μήκους 200 χλμ., μια γραμμή ανακωχής με πλάτος τεσσάρων χιλιομέτρων. Μια νεκρή αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη…” μας περιέγραψε ο βετεράνος που επέλεξε την Ηλεία για να ζήσει την μετά τον πόλεμο ζωή του…

JAS 7666

Έκτοτε ο Κωνσταντίνος Φάρος έχει φιλοξενήσει δεκάδες διπλωμάτες και Πρέσβεις της Νοτίου Κορέας στο μουσείο που δημιούργησε για τον πόλεμο στα Βυτινέικα του δήμου Πύργου. Εκεί κανείς θα βρει σπάνιο υλικό του πολέμου με παλιά όπλα, εξοπλισμό, στολές των Ελλήνων του Εκστρατευτικού Σώματος αλλά επίσης των Κορεατών και των Αμερικανών, ασυρμάτους και άλλα είδη εκείνης της εποχής, έως οχήματα, τζιπ, μικρά άρματα και μοτοσικλέτες. Ο κήπος του σπιτιού του είναι επίσης ένα μέρος του μουσείου. Με ένα μεγάλο μνημείο όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων και οι Ηλείοι πεσόντες στον πόλεμο αυτό.

JAS 7681

“Στη Νότια Κορέα έχω πάει πάλι πολλές φορές, όχι όμως στη Βόρειο. Πιστεύω ότι το πρόβλημα τους εκεί ήταν η ένωση. Όμως η νοοτροπία τους και η προπαγάνδα στη Βόρεια Κορέα, συσπείρωσε το λαό γύρω από τον Κιμ. Στη Νότια Κορέα το καθεστώς είναι δημοκρατικό…” σχολίασε ο κ. Φάρος.
“Βλέπαμε μια κατεστραμμένη χώρα τότε διαλυμένη όπως η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Σήμερα πηγαίνεις και βλέπεις μια απίστευτη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην τεχνολογία. Άξιζε όσα ζήσαμε εκεί για να δεις αυτό το αποτέλεσμα σήμερα. Αποτρέψαμε την εισβολή σε μια χώρα που θα της επέβαλαν ένα κομμουνιστικό καθεστώς” συμπλήρωσε. Ωστόσο με παράπονο επισήμανε πως “… αναρωτιέται κανείς και λέει γιατί εμείς μείναμε πίσω. Έως το 1960 το επίπεδό μας οικονομικά ήταν υψηλότερο από της Νοτίου Κορέας. Πως αυτοί τα κατάφεραν και εμείς μείναμε πίσω; Τους βοήθησαν οικονομικά και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, ενώ και η Ελλάδα βοήθησε κατά κάποιο τρόπο στον τομέα της ναυτιλίας”.

JAS 7679

Ο κ. Φάρος ανέφερε πως στη Νότια Κορέα, έναν Έλληνα που θα δουν και θα διαπιστώσουν ότι φέρει και τα διακριτικά του Εκστρατευτικού Σώματος από εκείνο τον πόλεμο τον αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλο σεβασμό, αλλά και γενικότερα τους Έλληνες. “Είναι μια διαφορετική κοινωνία, συμμαζεμένη, πατριαρχική, που όμως αλλάζει λόγω των δυτικών επιρροών. Δεν θα σε κοιτάξουν ποτέ στα μάτια από την πρώτη στιγμή. Πρώτα έσκυβαν και χαιρετούσαν”.

JAS 7681

Στον επίλογο μας αποκαλύπτει πως ακόμα και σήμερα η ένωση ενός λαού που χωρίστηκε βίαια μετά από την Ιαπωνική κατοχή, δεν είναι το ζητούμενο, κυρίως για τους νότιους. “Η Ν. Κορέα δεν θέλει την ένωση γιατί θα άδειαζε η Β. Κορέα. Θέλει μια προοδευτική οικονομική ανάπτυξη για να μην μετακινηθεί ο πληθυσμός νότια και καταρρεύσει και το δικό τους οικονομικό μοντέλο. Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν για το σκοπό αυτό”.

JAS 7682

Για το τέλος μας έμεινε μια ακόμα ερώτηση. Ο Κιμ θα πατήσει το κουμπί που θα επιφέρει μια σοβαρή παγκόσμια αναταραχή; “Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει ο Κιμ. Είναι μια παρανοϊκή κατάσταση. Νομίζω πως βρυχάται και δεν θα προχωρήσει σε κάτι ακραίο. Αν όμως συμβεί, τουλάχιστον η περιοχή εκείνη θα επηρεαστεί δραματικά…” μας απάντησε ο Κωνσταντίνος Φάρος.

JAS 7683

JAS 7685

JAS 7693

JAS 7696

JAS 7704

JAS 7700

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo