Δημήτρης Κανδύλης: Ο παγκόσμιος σκοπευτής από την Ηλεία

Του Γιάννη Σπυρούνη

Υπάρχουν διακρίσεις στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας που περνούν "στα ψηλά". Αν τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέσουν πάνω τους, ίσως να μην μαθευτούν ποτέ… Πριν μερικές εβδομάδες, ένας Ηλείος έφτασε πολύ ψηλά στην πρακτική σκοποβολή. Ένα αγώνισμα λιγότερο διαδεδομένο πως όμως απαιτεί μεγάλες ικανότητες.

Ο Δημήτρης Κανδύλης, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στη Ρωσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rifle World Shoot και κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση στην κατηγορία του. Διάκριση που όμοιά της στην κατηγορία αυτή δεν έχει φέρει άλλος Έλληνας αθλητής…

Η πρακτική σκοποβολή ξεφεύγει κυριολεκτικά από τα όρια που θέτει η σκοποβολή και ο αθλητής καλείται να αγωνιστεί κινούμενος μέσα στο χώρο, σε επίπεδα αναμετρήσεων, επί μακρόν.

kandulis2

Ο σκοπευτής βγαίνει από τον κλειστό χώρο της «σκοπευτικής θυρίδας» και περνά στον ανοιχτό σκοπευτικό στίβο. Απαιτεί από τον σκοπευτή ευθυβολία, ταχύτητα, καλή σωματική κατάσταση και γρήγορη αντίληψη του σκοπευτικού σταδίου που εκτελεί. Σε αυτό το είδος σκοποβολής ο σκοπευτής καλείται να εκτελέσει έναν αριθμό διαφορετικών σκοπευτικών σεναρίων με την μέγιστη ευθυβολία στον ελάχιστο χρόνο. Αν και τα σκοπευτικά σενάρια δεν είναι από αγώνα σε αγώνα τα ίδια, η γενική ιδέα είναι να βάλλεις τους στόχους (που θα σου υποδείξει ο κριτής πριν την βολή) στο ελάχιστο χρόνο, χωρίς να βάλλεις στην προσπάθεια σου μη βαλλόμενους ("No shoot") στόχους (εάν υπάρχουν στο σενάριο) ακολουθώντας τους όρους του σεναρίου. Ένας αγώνας αποτελείται από αριθμό σταδίων ανάλογα με την κατηγορία του. Χρησιμοποιούνται κυρίως πιστόλια με ελάχιστο διαμέτρημα των 9χιλ. αλλά και τυφέκια (ραβδωτά και λειόκαννα).

kandulis3

Ο Δημήτρης Κανδύλης, κατάφερε σε αυτό το δύσκολο άθλημα να κατακτήσει την 4η θέση στην κατηγορία rifle τυφεκίων Standard Manual . Συμμετείχε με την εθνική ομάδα στη διοργάνωση που έγινε στη Μόσχα από τις 25 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2017. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε 600 συμμετοχές. Ο Δημήτρης Κανδύλης αγωνίστηκε επί πέντε ημέρες καλύπτοντας τον αγώνα των 30 σταδίων και κατάφερε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, με ελάχιστα εφόδια και βασιζόμενος στις δυνάμεις και το ταλέντο του στη σκοποβολή.

kandulis4

«Στο Παγκόσμιο υπήρχαν ομάδες, όπως η Ρωσία, η Μογγολία και το Αζερμπαϊτζάν που είχαν χορηγία όπλα από την Καλάσνικοφ και απεριόριστα πυρομαχικά για την προετοιμασία και τους αγώνες τους. Εγώ κάλυψα ένα μεγάλο μέρος του κόστους από την τσέπη μου, ενώ με τη βοήθεια κάποιων χορηγών καταφέραμε να έχουμε καλύτερες τιμές σε κάποια είδη» μας δήλωσε αναφερόμενος στους αγώνες της Ρωσίας.

Ο Δημήτρης υπηρετεί στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Κατακόλου, μιας επίλεκτης ομάδας του Λιμενικού Σώματος. Για τους αγώνες στο πιστόλι και την καραμπίνα, προπονείται στο σκοπευτήριο του συλλόγου ΑΣΚΟΖΑΧΑ στη θέση «Ψηλό Κλαρί» στο Κολίρι Πύργου. Για το τυφέκιο αναγκάζεται να ταξιδέψει στην Αθήνα ή στα Γιάννενα όπου είναι αθλητής του συλλόγου BUDO.

kandulis5

Ο Δημήτρης συμμετέχει και πρωταγωνιστεί σε όλα τα αγωνίσματα της πρακτικής σκοποβολής. Έχει κατακτήσει πέρυσι τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Shootgun, την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο τυφέκιο και την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα συνδυασμού και των τριών όπλων. Φέτος προηγείται στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Shootgun και έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας το 2018. Λόγω της συμμετοχής του στους αγώνες της Ρωσίας, έχει χάσει έδαφος στα υπόλοιπα όπλα, λόγω των αγώνων που συνέπεσαν στην Ελλάδα με το παγκόσμιο, όμως συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς έχει μπροστά του το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τριών όπλων και το Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας μέσα στο φθινόπωρο. Μελλοντικά στοχεύει πέρα από το Παγκόσμιο Rifle της Γαλλίας, το Πανευρωπαϊκό Shootgun 2018 στη Σουηδία και το Πανευρωπαϊκό πιστολιού το 2019 στη Σερβία. Να σημειώσουμε πως ασχολείται με την σκοποβολή από το 2000, όμως πρωταθλητισμό κάνει τα τελευταία 3,5 χρόνια και αναγνωρίζει πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για όποιον ακολουθεί υψηλό επίπεδο στο άθλημα.

kandulis6

Τέλος ο Δημήτρης Κανδύλης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους μεγάλους χορηγούς του, όπως την E23 D. Kopelakis στην Αρτέμιδα Αττικής, την εταιρία DPM Systems Technologies του κ. Μαντά στην Αργυρούπολη, τα καταστήματα Orama Optics στην Αθήνα για τα υπέροχα γυαλιά Rudy Project που του χορήγησαν, τη βιοτεχνία φυσιγγίων Καρδαρά για τα καταπληκτικά φυσίγγια που κατασκευάζει για την καραμπίνα του, το Σωτήριο Βένδρα (Vendras Styl) προσφέρει λύσεις σε οποιοδήποτε οπλουργικό πρόβλημα προκύψει στο Δημήτρη, το σύλλογο του BUDO στα Ιωάννινα και τον πρόεδρό του Ντίνο Σουμαλεύρη, καθώς και τον Άγγελο Καλυκά, πρόεδρο του σκοπευτικού συλλόγου ΑΣΚΟΖΑΧΑ στον Πύργο.

kandulis8

kandulis9

kandulis10

kandulis7

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo