Λάμπρος Τσακριλής: Μια ζωή μέσα απο εικόνες . . .

Τις εικόνες του θα τις δεις και θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Η οπτική του, η προσέγγιση του θέματος, η θεματολογία, είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στις φωτογραφίες του Λάμπρου Τσακριλή. Ο εκπαιδευτικός, έχει το διπλό ρόλο του δασκάλου... πέρα από την καθημερινότητα στο σχολείο, στην Φωτογραφική Ομάδα Ηλείας, όπου μαθαίνει πολλούς χομπίστες του φακού, τα μυστικά της φωτογραφίας. Δεν θα κρύψω πως έχουμε βγει μαζί πολλές φωτο-βόλτες για να «πιάσουμε» αυτά τα καρέ που μας γοητεύουν και ο καθένας έχει τη δική του οπτική. Ο Λάμπρος είναι ένας εξαιρετικός φωτογράφος που επιμένει να δηλώνει ερασιτέχνης, με δουλειές που θα κάνει πολλούς επαγγελματίες του χώρου να κοκκινήσουν... Ο Λάμπρος ζει στον Πύργο και μας αποκαλύπτει τα φωτογραφικά μυστικά του στην συνέντευξη που ακολουθεί...

Συνέντευξη στο Γιάννη Σπυρούνη

* Η κεντρική φωτογραφία είναι του επίσης εξαίρετου ερασιτέχνη φωτογράφου Γιάννη Θεοδωρόπουλου απο την Αμαλιάδα


Πότε είχες  την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;

Την πρώτη επαφή με την φωτογραφία την είχα μαθητής της Α΄ Λυκείου. Μια ταπεινή Kodak με φιλμάκι κασέτα και κυβοφλάς ήταν η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Ουσιαστικά ασχολήθηκα το 1993 ως μαθητής στο τμήμα Φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Ηλείας με δασκάλα την Μαρία Κουτσιουμάρη η οποία μας μετέδωσε την αγάπη  και τον ζήλο της για την φωτογραφία. Πάντα με γοήτευε η δυνατότητα της φωτογραφίας να «αιχμαλωτίζει» την στιγμή στον χρόνο δίνοντάς σου την ευκαιρία να παρατηρήσεις και να ερμηνεύσεις στοιχεία που ίσως διαφορετικά προσπερνούσες με μια φευγαλέα ματιά.

ioanna aggelos teliko 2 diorthosi s

Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορο;

Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει αδιάφορο θέμα. Καθένα ωστόσο έχει τις απαιτήσεις του στις οποίες δεν μπορείς να ανταποκριθείς πάντα. Έτσι κι εγώ δεν καταπιάνομαι με θέματα που γνωρίζω πως δεν έχω την ικανότητα ή τον κατάλληλο εξοπλισμό να ανταποκριθώ επαρκώς όσον αφορά την κάλυψή τους. Τα «αφήνω» στους πλέον ειδικούς κι απλώς συμβιβάζομαι με το να θαυμάζω την δουλειά τους.
Μου αρέσουν και ασχολούμαι με διαφορετικά θέματα, όπως φωτογραφία θεάτρου, δράσης, τοπίου,macro, και πορτρέτου. Θαυμάζω τέλος τους φωτογράφους δρόμου, μιας και στο είδος αυτό έχω την μικρότερη συγκριτικά εμπειρία αλλά και τον «άνεση» που απαιτεί.

IMGP0351 new kayk bw s

Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση;

Οι καθημερινές καταστάσεις γύρω μας είναι η καλύτερη πηγή έμπνευσης, το «χρώμα» που θα απλώσεις στον φωτογραφικό σου καμβά. Οι καθημερινοί άνθρωποι με την αλήθεια που απροκάλυπτα εξωτερικεύουν γίνονται οι ιδανικοί πρωταγωνιστές στις ιστορίες που θέλεις να διηγηθείς μέσα από τον φακό σου. Στον φωτογράφο μένει να εστιάσει στα στοιχεία εκείνα που κάνουν πιο δυνατή τη σύνθεσή του και να «υποχρεώσει» τον θεατή να σταθεί στην εικόνα και να κάνει κάποιες βαθύτερες σκέψεις κάποιες φορές! Υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι που θαυμάζω τον τρόπο που «διηγούνται» με πένα τους τον φακό αυτές τις ιστορίες. Ξεχωρίζω τους Henrie Cartier-Bresson, Ansel Adams, Robert Doisneau, Andre Kertesz, Sebastiao Salgado, Jozef Koudelka, Βούλα Παπαϊωάννου, Κώστα Μπαλάφα, Θανάση Τσαγκρή, Νίκο Οικονομόπουλο και Γιάννη Μπεχράκη.

IMGP0864 new s αντιγραφο

Εκτός από την φωτογραφία υπάρχει άλλη μορφή τέχνης που ασχολείσαι και πως την συνδυάζεις με την φωτογραφία;

Παλιότερα ασχολήθηκα και με την ζωγραφική και το σκίτσο ! Παρακολούθησα μαθήματα στο Εργαστήρι του Δήμου Πύργου. Τα κατάφερνα καλά στο να αποτυπώνω ρεαλιστικά τον κόσμο γύρω μου αλλά επειδή ζωγραφική είναι κάτι πολύ ανώτερο από αυτό σιγά σιγά έπαψα να ζωγραφίζω…

IMGP1305 new retro s

Στη Φωτογραφική Ομάδα Ηλείας συνδυάζεις το επάγγελμα και το χόμπι σου. Ποιο είναι το επίπεδο των “μαθητών”;

Η Ομάδα αυτή είναι πηγή έμπνευσης της φωτογράφου και καλής φίλης Κατερίνας Αηδόνη. Τόσο εγώ, όσο και κάποιοι ακόμη φίλοι, εθελοντικά προσφέρουμε τις λίγες μας γνώσεις παραδίδοντας βασικά μαθήματα φωτογραφίας και ψηφιακής επεξεργασίας. Η Ομάδα μας είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια και υπάρχουν πάρα πολλά μέλη της που έχουν δείξει αξιόλογο έργο και κυρίως διαρκή εξέλιξη. Και είναι τρομερή ικανοποίηση να βλέπεις εικόνες τους που τις ζηλεύεις κυριολεκτικά!

IMGP2322 21 s

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά την γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;

Το βασικότερο είναι να την αγαπά αλλά να μην είναι αυτοσκοπός το να γίνει «καλός φωτογράφος». Να παρατηρεί με προσοχή γύρω του, να έχει την δίψα για μάθηση πειραματισμό με τεχνικές προσέγγισης κυρίως. Βασικό εφόδιο η μελέτη του έργου σημαντικών γνωστών και λιγότερο γνωστών φωτογράφων. Και σύνεση τέλος ώστε να μην πέσει στην παγίδα της στείρας αντιγραφής του έργου τους και η κατάχρηση (έντονη στις μέρες μας) της δυνατότητας ψηφιακής επεξεργασίας των εικόνων μας. Αν αγαπήσει κανείς ουσιαστικά την φωτογραφία θα βρει μόνος το μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στην απόλαυση της ενασχόλησής του με αυτήν.

IMGP2597 new s

Η μηχανή – το “εργαλείο” – κάνει το φωτογράφο ή απλά αυτή είναι όπλο παραπάνω…;

Αν κάποιος δεν έχει φωτογραφική παιδεία θα δώσει τεχνικά άρτιες φωτογραφίες αλλά χωρίς «ψυχή». Σίγουρα μια τελευταίας τεχνολογίας μηχανή σε βοηθά να αποδώσεις πιο καλά τις εικόνες σου πλέον αλλά αν έχεις εσύ τον έλεγχο όσον αφορά το πώς θα αποδώσεις το θέμα σου και τι θέλεις να «δείξεις» στον παρατηρητή της, σίγουρα θα πετύχεις καλύτερα τον σκοπό σου. Μια ματιά στο έργο παλιών φωτογράφων οι οποίοι έκαναν τις λήψεις τους με πρωτόγονες -συγκριτικά με τις σημερινές- φωτογραφικές μηχανές μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για τον ισχυρισμό αυτόν.

IMGP3219 new final s

Μίλησε μας για τις συμμετοχές σου σε άλλες εκθέσεις και τις ατομικές σου δουλειές;

Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν στην ομαδική έκθεση του Τμήματος Φωτογραφίας της ΝΕΛΕ Ηλείας το μακρινό 1994. Τα τελευταία χρόνια  συμμετείχα στις ομαδικές εκθέσεις της Φωτογραφικής Ομάδας Ηλείας σε Πύργο, Αμαλιάδα και Πάτρα.

IMGP3907 8 9 tonemapped s

Πέρα από το internet πως αλλιώς διαλέγεις να διαφημίσεις την δουλειά σου;

Το διαδίκτυο το βλέπω σαν έναν τρόπω να επικοινωνήσω μέσα από τις φωτογραφίες μου και όχι να διαφημίσω την δουλειά μου. Αν ήθελα να κάνω αυτό ίσως θα δημιουργούσα ένα blog. Δεν υπάρχει λόγος μιας και είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος. Μου αρέσει πλέον περισσότερο να μοιράζομαι τις εικόνες μου με τα μέλη της ομάδας μας στις προβολές που γίνονται κατά την διάρκεια των μαθημάτων και στις ομαδικές μας εκθέσεις. Έτσι υπάρχει επικοινωνία, αλληλεπίδραση και …ανατροφοδότηση!

IMGP4049 50 51 tonemapped2 s

Ποια είναι τα επόμενα άμεσα σχέδια σου;

Θα ήθελα μόνο να είμαι υγιής και την διάθεση να φωτογραφίζω για πολλά ακόμη χρόνια τα αγαπημένα μου θέματα. Θα ήθελα πολύ να συνεισφέρω κι εγώ –στον βαθμό που μπορώ-ώστε τα άτομα που εμπιστεύονται και πλαισιώνουν κάθε χρόνο την Ομάδα μας (παλιά και …νέα μέλη), να αγαπήσουν την φωτογραφία και να «μάθουν» να βλέπουν σιγά σιγά τον κόσμο με μια διαφορετική, πιο ευαίσθητη και ενίοτε υποψιασμένη οπτική.

Σε ευχαριστώ πολύ...

IMGP0053 new crop retro 2 sosto s

IMGP0635 final2 s

IMGP4354 s

IMGP5062 s

IMGP5294 n s

IMGP6160 new s

IMGP7986 new vign sosto s

IMGP9066 b s

IMGP9624 new s

IMG 4086 new s

RIMG0656 new s

RIMG0676 new s

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη