Γιατί είναι τόσο μεγάλη τάση η vintage διακόσμηση;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να επικρατεί όλο και περισσότερο το ρετρό στυλ  στη διακόσμηση. Το βλέπω στις εκθέσεις, οι εταιρίες επενδύουν όλο και περισσότερο σε αυτή την εικόνα. Από έπιπλα, μέχρι πίνακες και χρηστικά αντικείμενα, η γκάμα είναι τεράστια. Οι αντικερί και τα 2ndhandκαταστήματα είναι γεμάτα. Όχι μόνο τα επιπλάδικα αλλά και τα καταστήματα ρούχων, μέχρι τα παλιατζίδικα στο μοναστηράκι που κάποτε είχαν χάσει την αίγλη τους, τώρα ανθίζουν και καλώς κάνουν, αφού o κόσμος εκτιμά ακόμα τα καλά υλικά, την δουλειά που είχαν για να φτιαχτούν και την ιστορία που κουβαλά το κάθε έπιπλο ή αντικείμενο.




Οικονομική κρίση

Τι οδήγησε σε αυτή την τάση; Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η οικονομική κρίση. Πολλοί παίρνουμε ευχαρίστως την παλιά βελούδινη πολυθρόνα της θείας, η οποία τη βαρέθηκε, αλλά θα γεμίσει άμεσα και εύκολα την άδεια cozy γωνία που ονειρευόμαστε για το σπίτι μας, για την οποία μαζεύουμε λεφτά εδώ και 3 χρόνια.



Οικονομία χώρου

Τα σπίτια μας όσο πάνε και μικραίνουν ενώ οι ανάγκες μας μεγαλώνουν. Και η αλήθεια είναι πως τα παλιά έπιπλα δεν ήταν τόσο ογκώδη ρε παιδί μου. Παλιά το καθιστικό ήταν κλειστό και άνοιγε μόνο σε περίπτωση επίσκεψης. Εκεί πίναμε το τσάι ή τον καφέ μας σε ένα μαζεμένο καθιστικό, έναν καναπέ και ένα σαλόνι που κάθονταν 10 νοματαίοι, καθιστοί ενώ το δείπνο γινόταν στο διπλανό δωμάτιο το οποίο χωριζόταν με μια συρόμενη πόρτα, στην τραπεζαρία. Τώρα χρειαζόμαστε έναν υπεργιγάντιο γωνιακό καναπέ στο 4x4 σαλόνι μας για να βλέπουμε νετφλιξ και να αράζουν ξαπλωτά όλα τα 4 μέλη της οικογένειας. Οπότε αν μας χαρίσουν ή ανακαλύψουμε ένα μικρό vintageγραφείο, ή μια μαζεμένη μπερζέρα, μπορούμε άνετα να την χωρέσουμε στον μικροσκοπικό χώρο που μας απέμεινε.


 
 
Συναισθηματικές σχέσεις - ατμόσφαιρα

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, όσο και αν μαλλιοτραβιώμαστε οι δεσμοί με την οικογένεια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ισχυροί. Οι περισσότεροι θέλουμε να βλέπουμε στο χώρο μας κάτι που μας θυμίζει την αγαπημένη μας γιαγιά, ενώ συγκινούμαστε όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας ως παιδιά να χοροπηδάμε στο κρεββάτι της μαμάς και να μας φωνάζει να κατέβουμε μην χτυπήσουμε ή μην χαλάσουμε τους σομιέδες. Αντικείμενα με ιστορία και έπιπλα με αναμνήσεις η αλήθεια είναι πως δίνουν μια ατμόσφαιρα το χώρο, μας χαρίζουν συναισθηματική ασφάλεια και την εικόνα για την αίγλη μιας περασμένης εποχής.



Marketing - τάση - μόδα

Το όλο σκηνικό με τα vintageέπιπλα, αντικείμενα και το όλο στυλ της διακόσμησης δεν θα είχε αντίκρισμα αν δεν είχε υποστήριξη από τις εταιρίες. Τα βλέπουμε παντού, στις βιτρίνες, στα μεγάλα καταστήματα, όλες οι μεγάλες εταιρίες εντάσσουν στις σειρές τους vintageαναφορές. Όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, η μόδα και η τάση που προωθείται από καιρό εις καιρό, μας επηρεάζει είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα είναι να βάζουμε την προσωπική μας σφραγίδα πίσω από κάθε επιλογή.



Eclectic στυλ

Και τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν αν δεν είχε προηγηθεί η απενοχοποίηση του σετ. Η μαμά μου δεν έβαζε 2 διαφορετικά χρώματα ξύλου στον ίδιο χώρο. Κάποτε δεν θα τολμούσαμε να βάλουμε μια κλασική πολυθρόνα μέσα σε ένα μοντέρνο δωμάτιο. Ή να ταιριάξουμε δυο διαφορετικά εμπριμέ μαζί. Αυτό ισχύει και για τον τρόπο που ντυνόμαστε. Πλέον αυτά τα στερεότυπα έχουν (σχεδόν) καταρριφθεί. Πλέον νικάει η τόλμη στους συνδυασμούς.


 
Doityourself

Σε αυτές τις επιλογές συμβάλει και η τάση του Diy – και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση - το οποίο αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα είδος ψυχοθεραπείας.

Ειδικά μετά την διάδοση των chalkpaintsπου λύνουν τα χέρια ακόμα και στους πιο αρχάριους ή ανασφαλείς.



Πώς να τα συνδυάσουμε σωστά

Προσπαθήστε να βάλετε για αρχή 1- 2 έπιπλα σε έναν χώρο. Αν θέλετε να βάλετε περισσότερα, πχ. Μια τραπεζαρία προσπαθήστε να τη φέρετε στα δικά σας
μέτρα, αλλάζοντας χρώμα και ύφασμα.
Αλλάξτε το χρώμα σε μια παλιά βαριά βιβλιοθήκη. Μόλις την γεμίσετε με τα βιβλία και τα αντικείμενα το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!


 
Τολμήστε και συνδυάστε τα αγαπημένα αντικείμενα του παρελθόντος. Παντρέψτε τα με το σήμερα και φέρτε τα στα δικά σας σημερινά ζητούμενα και μέτρα.
Μεταποιήστε όπου χρειάζεται και εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Ο τολμών νικά!

Μαρία Παπαδογρηγοράκου
Interior designer
www.mayodeco.gr
pics via pinterest, MayoDeco
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 29.09.19 στο www.glafkisdolcevita.com

Πηγή: MayoDeco.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ