Διακόσμηση: Παιδικό δωμάτιο

Ας μην πούμε πολλά δακρύβρεχτα για τον Σεπτέμβριο. Τα νιώθουμε όλες μας. Είναι εκτός όλων τον άλλων, μήνας νέας αρχής, κάτι σαν πρωτοχρονιά, με νέους στόχους και πολλά νέα ξεκινήματα. Ο βασιλιάς αυτών… το σχολείο! Ναι, ξεκινά η σχολική χρονιά και οι γονείς έχουν πελαγώσει μέσα σε σχολικές αγορές, νέα γραφεία, καινούργια φροντιστήρια, αθλήματα και ένα σωρό άλλα! Τα παιδιά είναι χαρούμενα, ανυπόμονα, ενθουσιασμένα, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Όλα ονειρεύονται τα δικά τους πράγματα, τον δικό τους χώρο, χώρο όπου θέλουν να είναι άνετα και ελευθέρα, να παίζουν, να διαβάζουν, να ονειρεύονται, να εκφράζονται.

Ιδέες λοιπόν για να οργανώσουμε το παιδικό δωμάτιο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτο απ’ όλα αλλά είναι το πιο βαρετό και το πιο χρονοβόρο είναι ένα καλό ξεκαθάρισμα. Χαρίζουμε παλιά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούνται πια, ξεφορτωνόμαστε παλιά ογκώδη αντικείμενα, δωρίζουμε ρούχα που δεν κάνουν πλέον στα παιδιά μας.

Για να διακοσμήσουμε όμορφα τον χώρο, με στυλ και άποψη θέλουμε όπως ο ζωγράφος ένα λευκό καμβά, ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό οπτικά δωμάτιο. Είναι δύσκολο σε ένα φορτωμένο χώρο να επέμβουμε και να αναδείξουμε τις επιλογές μας. Επιλέγουμε πρώτα ένα θέμα. Αυτό θα μας καθοδηγήσει τόσο χρωματικά, όσο και στα έπιπλα και αντικείμενα που θα διαλέξουμε. Πχ. κάποιο χαρακτήρα ή αντικείμενο που αρέσει στο παιδί, νεράιδες, τραίνα, αστέρια, διαστημόπλοια και ούτω καθεξής. Ή ύφος, όπως μπόχο, μινιμαλ, ποπ, κτλ.


Καλό θα είναι μια στο τόσο, να καθαρίζουμε τους τοίχους όχι μόνο από λεκέδες και ζωγραφιές των μικρών καλλιτεχνών, αλλά παλιά κάδρα και φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα παρωχημένα. Ένα φρεσκάρισμα και ένα βάψιμο κάθε 3-4 χρόνια θεωρώ πως είναι αναγκαίο. Ένα ωραίο χρώμα θα δώσει χαρακτήρα ακόμα και αν δεν αλλάξει τίποτε άλλο. Εδώ θα πω το εξής. Ας ξεφύγουμε από τα τετριμμένα ρόζ γαλάζιο, λαχανί και μωβ, αν θέλουμε κάτι διαφορετικό. Μην φοβάστε ακόμα και τις σκούρες αποχρώσεις. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ, θα παραμείνει το ίδιο φωτεινό.

Διαλέξτε μια πρωτότυπη ταπετσαρία και επενδύστε τον κεντρικό τοίχο. Θα κυριαρχήσει αμέσως χωρίς πολλά περιττά αντικείμενα.

Το κρεββάτι αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ξέρω ότι τα δωμάτια των περισσότερων παιδιών είναι πάνω κάτω στα ίδια περιορισμένα τετραγωνικά. Για αυτό μην επιλέγετε ογκώδη έπιπλα εκτός αν το δωμάτιο ξεπερνά τα 20 τετραγωνικά. Υπάρχουν υπέροχες λύσεις που τις βλέπουμε στις εκθέσεις των καταστημάτων και φαντάζουν ιδανιές, όμως δύσκολα προσαρμόζονται σε μικρούς χώρους. Επιλέξτε απλές καθαρές γραμμές στα έπιπλα χωρίς πολλά στρογγυλέματα και περίτεχνα τελειώματα. Η γεωμετρία είναι φίλη σας. Μπορείτε να αναπαλαιώσετε ακόμα και παλιά έπιπλα. Ένα φρέσκο παστέλ χρώμα θα τα αναδείξει. Προτιμήστε την κουκέτα για να κοιμίσετε δυο αδέρφια στον ίδιο χώρο. Θα σας εξοικονομήσει τετραγωνικά αναγκαία για άλλες δραστηριότητες.

 
Γραφείο… ισχύει ο κανόνας που είπαμε παραπάνω. Γεωμετρία και απλές γραμμές. Για πρωτάκια και παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, η διάσταση 1,20 με βάθος 50 εκ είναι ιδανική. Προς το γυμνάσιο καλό θα είναι να μπει πιο μεγάλο αν υπάρχει δυνατότητα, αν όχι να μπορέσουμε έστω να μεγαλώσουμε το βάθος. Μπορείτε να βάλετε χαμηλά ραφια ή μια μικρή βιβλιοθήκη δίπλα στο γραφείο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τα παιδιά να φτάνουν τα βιβλία τους μόνα τους, χωρίς να ανεβαίνουν σε καρέκλες ή να ζητούν βοήθεια. Βασική αρχή της σχολής μοντεσσόρι, είναι το παιδί να μεγαλώνει όντας ανεξάρτητο, μπορώντας να αυτοεξυπηρετείται στον χώρο του.



Από τα πιο βασικά πράγματα είναι ο φωτισμός και ίσως θα έπρεπε να το γράψω πρώτο. Ότι και να επιλέξετε, δηλαδή καπέλα, διακοσμητικά ή πλαφονιέρες, φροντίστε να βάλετε λευκές λάμπες leddaylightμε επαρκή lumen. Να φωτίζεται επαρκώς όλο το δωμάτιο ενώ, χρειάζεται επιπλέον βοηθητικό φωτιστικό γραφείου.


 Τέλος, τα αξεσουάρ, όπως και στο styling τον χαρακτήρα δίνουν τα αξεσουάρ. Διακοσμητικά για τον τοίχο, μαξιλάρες, σκηνές παιχνιδιού και πρωτότυπες κουρτίνες, κάνουν την διαφορά. Προσοχή, στις κουρτίνες, αν δεν έχετε επαρκές φως στο δωμάτιο, προτιμήστε λευκές γάζες ή ημιδιάφανες σε lightπαλ αποχρώσεις.


 Και να θυμάστε, αφήστε τα παιδιά να έχουν γνώμη, να κάνουν συνδυασμούς και ανάλογα με την ηλικία τους να έχουν επιλογή σε μικρά ή και μεγαλύτερα ζητήματα


Μαρία Παπαδογρηγοράκου
Interiordesigner
www.mayodeco.gr
pics via pinterest, MayoDeco

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 09.09.19 στο www.glafkisdolcevita.com

Πηγή: MayoDeco.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών