Μονή Ίσοβας: Το άγνωστο μνημείο της Φραγκοκρατίας στην Ηλεία

isova1

 Ένα απο τα άγνωστα στο ευρύ κοινό είναι η καθολική μονή της Ίσοβας στην Τρυπητή. Χτισμένη σε ένα τόπο με επίσης σχετικά άγνωστη ιστορία απο τους προϊστορικούς χρόνους, σε μια πλαγιά, με θέα τον ποταμό Αλφειό. Μια θέση με πραγματικά ζηλευτή θέα... Στο ilialive WKND αποφασίσαμε να αποτυπώσουμε την ομορφιά των ερειπίων που σώζονται έως σήμερα μαζί με τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ακριβώς δίπλα.

Φωτογραφίες - αεροφωτογραφίες: Up&High Droners Team - Γιάννης Σπυρούνης

DJI 0264a

Δυτικά του χωριού Τρυπητή βρίσκονται σε μικρή κοιλάδα βρίσκονται τα ερείπια της καθολικής μονής Ίσοβας. Ένα από τα σημαντικότερα γοτθικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για κτίσμα των Κιστερκιανών μοναχών του Κλαιρβώ , οι οποίοι έφτασαν στην Πελοπόννησο στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Ένα δεύτερο καθολικό μοναστήρι του ιδίου τάγματος είναι η Μονή Ζάρακα στην Στυμφαλία.
 

DJI 0282a

Εντυπωσιακή σε διαστάσεις και χαρακτηριστική της γοτθικής αρχιτεκτονικής ο καθολικός ναός της Παναγίας και η μονή χτίστηκαν στα 1225. Πρόκειται για κτίσμα μεγάλων διαστάσεων, το μήκος του ναού ξεπερνά τα 40 μέτρα, από τον οποίο έχουν διασωθεί ο βόρειος τοίχος και η δυτική αψίδα, ενώ  εκτός απ’ το επίμηκες Καθολικό  διέθετε κάθετα ενσωματωμένο Αβαείο. 
 Βόρεια του ναού σώζονται ίχνη των κελιών των μοναχών.
Η μονή της Ίσοβας καταστράφηκε μόλις 40 χρόνια μετά, όταν πυρπολήθηκε από οθωμανικά μισθοφορικά στρατεύματα των βυζαντινών.
  Δίπλα ακριβώς από τον καθολικό ναό της Παναγίας, χτίστηκε μετά την καταστροφή της Μονής το 1272 ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος σώζεται σε μέτρια κατάσταση. Πρόκειται για ναό τρίκλιτης βασιλικής, ιδιότυπης τεχνοτροπίας.

DJI 0285a

Η φωτιά που κατέκαψε την Ηλεία το 2007, δημιούργησε ζημιές στα μνημεία μιας και εισχώρησε στον αρχαιολογικό χώρο. Χάρη στην επέμβαση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων απομακρύνθηκε η καμένη ύλη, έγιναν εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τειχών, τοποθετήθηκε μεταλλικό στέγαστρο για την προστασία  του ιερού ενώ πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή που απέφερε σημαντικά στοιχεία για τον ναό. Κάποια ευρήματα του γλυπτικού διάκοσμου μπορεί κανείς να δει στο μουσείο που υπάρχει μέσα στο κάστρο Χελμούτσι.

Με πληροφορίες από: aristomenismessinios.blogspot.gr και bitzimbardi.blogspot.gr

DJI 0289a

DJI 0300a

IMG 4195aa

IMG 4198a

IMG 4205a

IMG 4208a

JAS 8924a

JAS 8939a

JAS 8970a

JAS 8972a

JAS 8978a

JAS 8996a

JAS 9015a

JAS 9027a

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών