Δίβρη: Η αρχόντισσα του Ολωνού

Αντικρύζοντας τη γοητευτική αρχόντισσα του Ολωνού, την πανέμορφη Δίβρη, απ’ τη μεγάλη στροφή του αμαξιτού δρόμου Πύργου - Τριπόταμα, ο επισκέπτης μένει έκθαμβος και εκστατικός. Αναμφίβολα βιώνει το πανόραμα της απόκοσμης και ειδυλλιακής αυτής γωνιάς, που είναι σπαρμένη ανάμεσα στην αγριότητα και το μεγαλείο της τραχειάς φύσης της πλούσιας χλωρασιάς της Ηλειακής γης.
Η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η ιλαρότητα του κατοικημένου χώρου παρέχουν την αίσθηση της μοναδικότητας, και προκαλούν δέος.

IMG 3169

IMG 3174

IMG 3180

Και κάπου οι μνήμες του επισκέπτη μπλέκονται στη Δίβρη την πολύβουη με το ανθηρό εμπόριο, τους πολυάνθρωπους μαχαλάδες, το αρχοντολόϊ και τους καλαμαράδες του παλιού καιρού, τη Δίβρη έπαλξη και μετερίζι ενάντια στις καταδρομές και τους αγώνες για λευτεριά, με τη λεβεντιά και το στοχασμό του σήμερα, που ζει τη σύγχρονη πραγματικότητα κι ας έχουν μείνει τα ίχνη της. Όπως κι αν έχει το ζητούμενο η πραγματικότητα δεν αλλάζει, η κωμόπολη κουβαλάει αξεδιάλυτα δεμένες την αίγλη και τη γοητεία του παρελθόντος, με τη φθορά, την εγκατάλειψη και την παρακμή του σήμερα, που παρ’ όλα τα μέσα της τεχνολογικής εξέλιξης και του πολιτισμού, συνεχώς φθίνει.

Η κωμόπολη της Δίβρης κείμενη στον ορεινό όγκο του Λάμπειου όρους και χτισμένη αμφιθεατρικά σε γήλοφους. που αποτελούν προέκταση των δασωμένων πλαγιών της Ανάληψης και του Αστερίωνα, διατηρεί σήμερα έντονα το παραδοσιακό της χρώμα. Αυτή η κωμόπολη - μπαλκόνι της Ηλείας - διακρίνεται για τη γνησιότητα της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής και το ιδιαίτερο χρώμα του οικισμού.

Στις μέρες μας για τους περισσότερους αφορμή για μια εκδρομή στην περιοχή είναι τα χιόνια. Συνδυάζουν μια βόλτα στην γραφική κωμόπολη, με την απόλαυση των τοπικών εδεσμάτων, ή ένα ζεστό ρόφημα απολαμβάνοντας τη θέα από το “μπαλκόνι”. Βέβαια η τοπική αγορά έχει πάντα κάτι για να γεμίσει το καλάθι σου και να ψωνίσεις από εκεί, όπως τα ονομαστά λουκάνικα της Δίβρης, το μέλι και τα βότανά της.

IMG 3174 αντιγραφο

Τα ξακουστά λουκάνικα της Δίβρης είναι ίσως το πρώτο που θα ζητήσεις και θα πάρεις από την αγορά της κωμόπολης.

IMG 3183

Μέλι, καρύδια, ρίγανη και πολλά άλλα θα βρεις στα ράφια των καταστημάτων της αγοράς.

Με πληροφορίες από το mydivri.gr

IMG 3211

IMG 3216

IMG 3231

IMG 5869

IMG 5875

JAS 5472

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ