Χρώματα κιμωλίας . . . do it yourself

Kalogeropoulou PinelopiΑπό την Πένυ Καλογεροπούλου

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον κόσμο της χειροτεχνίας τα χρώματα κιμωλίας. Το χρώμα της "κρίσης" όπως το λένε μερικοί… Τα χρώματα κιμωλίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ειδική κατηγορία χρωμάτων που χρησιμοποιείται κυρίως σε τεχνικές παλαίωσης επίπλων. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι επειδή ακριβώς περιέχουν μέσα τους ανθρακικό ασβέστιο κιμωλίας, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες χωρίς να απαιτείται πριν τρίψιμο ή ειδικό αστάρωμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που το ονομάζουν «χρώμα της κρίσης».

Ειδικά για έναν ερασιτέχνη που θέλει να αλλάξει ένα έπιπλο ή ένα αντικείμενο στο σπίτι του, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, τα χρώματα κιμωλίας είναι η ιδανική λύση!

Είναι χρώματα υδατοδιαλυτά, έχουν δηλαδή σαν βάση τους το νερό, έχουν αυξημένη καλυπτικότητα σε σχέση με τα απλά ακρυλικά χρώματα, στεγνώνουν πιο γρήγορα και επιτρέπουν τα "λάθη". Ειδικά στις μέρες μας που η αλλαγή ή αντικατάσταση επίπλων ή διακοσμητικών έχει παγώσει λόγω των οικονομικών συνθηκών, είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν από το να πετάξουν τα έπιπλα τους, να τα αλλάζουν χρώμα.

Μας φέρνουν στο εργαστήριο παλιές συνθέσεις υπνοδωματίων, παλιά τραπέζια, ξύλινα ή σιδερένια, καρέκλες, παλιά παντζούρια, μπαούλα, ντουλάπια κουζίνας, ακόμα και ψυγείο, για να τα μεταμορφώσουμε και να τους αλλάξουμε όψη!! Είτε σε μια πιο vintage ή πιο shabby chic όψη, ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός!

kalogeropoulou 1130x300

Με την εισαγωγή του "κάντο μόνος σου" (do it yourself) στην ζωή μας, είναι πολύ εύκολο κάποιος ερασιτέχνης να επιλέξει να ανανεώσει μόνος του τα αντικείμενα του σπιτιού του και είναι κάτι το οποίο πάντα προτείνω, όχι μόνο για λόγους κόστους, αλλά γιατί πάνω απ’ όλα είναι ψυχοθεραπεία να φτιάχνεις κάτι μόνος σου και ειδικά να ξαναδίνεις ζωή σε ένα "πεθαμένο" αντικείμενο! Η ικανοποίηση που παίρνεις όταν βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα είναι απερίγραπτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε στο εργαστήριο μας τα χρώματα κιμωλίας της ελληνικής εταιρείας Cosmochrome "Old times chalk paint" και δείξαμε στους παρευρισκόμενους δυο διαφορετικές τεχνικές για το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρώματα κιμωλίας και να βγάλουν το αποτέλεσμα που ήθελε ο καθένας. Το ευχάριστο είναι ότι μετά το τέλος της παρουσίασης και του εργαστηρίου, όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο εύκολο απ’ ότι περίμεναν.

Iliopoulos 1130Χ300

Αυτό που λέω πάντα είναι "να μην πετάτε τίποτα" και μερικές φορές κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ρακοσυλλέκτης!! Αλλά όπως λέει και η παροιμία «τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» και πραγματικά εάν έχεις φαντασία και λίγη υπομονή μπορείς να μεταμορφώσεις οποιοδήποτε αντικείμενο!! Δείτε παρακάτω μερικά από τα μικρά θαύματα που δημιουργήσαμε με χρώματα κιμωλίας…

Καλογεροπούλου Πηνελόπη
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Το Λειρί του Κόκορα»
Κρέστενα 6948185433

 kimolia 1

kimolia 5

kimolia 6 kimolia 7

 kimolia 8  kimolia 9

kimolia 10 kimolia 11

kimolia 2 kimolia 12

kimolia 3

kimolia 4

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ