Μέρες ραδιοφώνου . . . στην Αμαλιάδα

Η αντιστροφή μέτρηση για τη λειτουργία του Μουσείου Ραδιοφώνου στην Αμαλιάδα, έχει ξεκινήσει. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την δημιουργία και την ιστορία του ραδιοφώνου στην Αμαλιάδα, ο Σπύρος Μπεράτης ήδη έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό από σπάνια αντικείμενα από την διαδρομή του ραδιοφώνου στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Σύντομα σε χώρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας θα είναι επισκέψιμη η έκθεση με δεκάδες συσκευές ραδιοφώνων - το παλιότερο του 1924 - γραμμόφωνα, λάμπες ραδιοφώνου, κονσόλες, συσκευές, βελόνες. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και οι δύο πρώτοι ελληνικοί δίσκοι που ηχογραφήθηκαν από την εταιρία His Master Voice… ακόμα και η πρώτη τηλεόραση που έφερε στην Αμαλιάδα ο Σπύρος Μπεράτης… Μαζί με τους συντελεστές του Ήλιδα 91,1 δημιουργείται ένας μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που θα κάνει τους "εραστές" του ραδιοφώνου να τον λατρέψουν...

Του Γιάννη Σπυρούνη

Οι συσκευές και τα αντικείμενα που θα δει κάποιος στο μουσείο που ετοιμάζεται το χώρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, μετρούν σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας. Πριν καλά - καλά κάνει την εμφάνισή του το ραδιόφωνο στην Ελλάδα. “Από μικρό παιδί συγκέντρωνα ραδιόφωνα. Πολλοί φίλοι μου γνωρίζοντας την αγάπη μου για το ραδιόφωνα μου δώρισαν συσκευές” μας δήλωσε, λίγο πριν μας ταξιδέψει στην ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας που μετρά πλέον 66 χρόνια παρουσίας.

Η ιστορία
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ξεκινά ουσιαστικά την πρώτη του εκπομπή, με την ιδιώτη Σπύρο Μπεράτη, το 1952. Όμως ο ίδιος έκανε μια προετοιμασία ετών για να φτάσει σε αυτή τη στιγμή.
Λίγο μετά την απελευθέρωση ο Σπύρος Μπεράτης, ζούσε στην Καλαμάτα. Στο σπίτι του οι Γερμανοί στον πόλεμο είχαν επιτάξει κάποια δωμάτια. Εκεί φεύγοντας άτακτα άφησαν πίσω τους έναν ραδιοφωνικό δέκτη της εποχής. Αυτή ήταν η αφορμή να ασχοληθεί και να αγαπήσει τα ηλεκτρονικά είδη. Η αγάπη αυτή μεγάλωσε, ωρίμασε και δημιούργησε την ιδέα του ραδιοφωνικού σταθμού. Η πρώτη απόπειρα έγινε ενώ ο Σπύρος Μπεράτης είχε μετακομίσει στην Χαλκίδα (ο πατέρας του ήταν διευθυντής της ΕΤΕ). Εκεί ο σταθμός λειτούργησε λίγες ημέρες… Η οικογένεια του Σπύρου Μπεράτη εκείνη τη χρονιά μετακομίζει στην Αθήνα. Οι επαφές με τους Αμαλιαδίτες της πρωτεύουσας ενίσχυσε την ιδέα.

JAS 9401

Το επόμενο καλοκαίρι ο Σπύρος Μπεράτης στήνει το σταθμό στο σπίτι του στην Αμαλιάδα. Ένας φίλος του θέλοντας να διαδώσει το νέο στην πόλη, πήγε στο καφενείο του Ζαφειρόπουλου (στη θέση του Ρετρό στον πεζόδρομο) που είχε ραδιόφωνο. Όταν ρύθμισε τη συχνότητα, ο ιδιοκτήτης του καφενείου κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον φίλο, γιατί πίστευε ότι του έκανε πλάκα, όταν άκουσε στο ηχείο “Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας”… Αυτή όμως ήταν η απαρχή για μια λαμπρή πορεία στους 1620 χιλιόκυκλους καλύπτοντας τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από την Καλαμάτα έως και την Πάτρα, και τα νησιά του Ιονίου από τη Ζάκυνθο έως και την Κέρκυρα.

Ο κ. Μπεράτης και το ραδιόφωνο του, “κυνηγήθηκε” πολύ και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και πολιτικά μέσα, για να παραμείνει ζωντανός ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας. Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκε να ξηλώσει τα πάντα για να γλιτώσει τα χειρότερα… Όμως ο σταθμός είχε γρήγορα ξεπεράσει τα στενά όρια της Αμαλιάδας και της Ηλείας, “ταξιδεύοντας” στα μεσαία και είχε συνδέσει την πόλη με τους ανθρώπους της όπου κι αν βρίσκονταν στην Ελλάδα.

JAS 9412

Το εγχείρημα σε κάθε περίπτωση ήταν δύσκολο για να διατηρηθεί με έναν άνθρωπο και λίγους φίλους… Έτσι υπήρξε η ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου με την επωνυμία «Όμιλος Φίλων Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας», που θα αναλάβει την λειτουργία του σταθμού, με τον Σπύρο Μπεράτη να πρωταγωνιστεί. Το 1955 λαμβάνει μια επίσημη νομική μορφή ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας και ξεκινά μια νέα φάση της λειτουργίας του. Το μεγάλο βήμα όμως γίνεται στις 22 Δεκεμβρίου 1959, οπότε και εντάσσεται στο δίκτυο του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, αποκτώντας επίσημη μορφή και νομιμότητα. Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την πρώτη δημιουργία ραδιοφώνου στην Ελλάδα… το 1938 από τον Ιωάννη Μεταξά.

JAS 9415

Μια πρωτιά του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας ήρθε το 1966 και επισημοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα… Ο Σταθμός εξέπεμψε για πρώτη φορά στα FM στις συχνότητες 91 και 97,9 MHZ, προσφέροντας στον ακροατή καλύτερη ποιότητα σήματος…

Όμως ο Σπύρος Μπεράτης, δεν έμεινε μόνο στο ραδιόφωνο. Μόλις αναπτύχθηκαν από την ΕΡΤ ο τηλεοπτικός σταθμός και δημιουργήθηκε και στην Πάτρα στούντιο, η Ηλεία και η Αμαλιάδα, δεν είχαν σήμα. Όμως η αγάπη του για το χώρο, έφερε το σήμα στην περιοχή, αγοράζοντας ο ίδιος τον αναμεταδότη και στήνοντας το δίκτυο των κεραιών…

JAS 9423

Το επόμενο βήμα είναι η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του κτιρίου του σταθμού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα… Οι προδιαγραφές είναι υψηλές, με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της Ελβετικής Ραδιοφωνίας… Στα χρόνια που δημιουργήθηκε αλλά και μετέπειτα το κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, έχει χαρακτηριστεί ως υπόδειγμα για την χρήση που κατασκευάστηκε…

Στην πιο πρόσφατη περίοδο της ιστορίας του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας το 1993 περνά στην ιδιοκτησία του δήμου Αμαλιάδας τότε… Από το 2009 αναφέρεται ως ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ) και ξεκίνησαν όλες οι διεργασίες για την αλλαγή του διακριτικού τίτλου από το RSA σε «Ήλιδα» πάντα στους 91,1 στα FM...

JAS 9425

JAS 9428

JAS 9429

JAS 9433

JAS 9435

JAS 9437

JAS 9438

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ