Αρχαία Σαμία: Οδοιπορικό στην άγνωστη ακρόπολη . . .

 Η Ηλεία είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Τόσο μεγάλη αλλά και τόσο άγνωστη στους περισσότερους. Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό απο την Αρχαία Σαμία, ή πιο γνωστή ως ακρόπολη του Σαμικού. Έναν τόπο που μπορεί να δημκιουργήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. όμως η ιστορία του ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους με την αντίστοιχη ακρόπολη της περιόδου εκείνης. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι εύκολη. Αν κάποιος δεν διαθέτει το κατάλληλο όχημα θα πρέπει να ανέβει όλη η διαδρομή πεζός και να περιηγηθεί επίσης πεζός μέσα στον χώρο, όπου θα βρει εύκολα τα μονοπάτια που έχουν αφήσει πίσω τους άλλοι επισκέπτες να ακολουθήσει... Το κάστρο αυτό της αρχαιότητας αξίζει να αναδειχθεί και να γίνει περισσότερο επισκέψιμο... Να γίνει γνωστή η ιστορία του και να το γνωρίσει ο κόσμος και για την υπέροχη θέα του...

Φωτογραφίες - Επιμέλεια: Γιάννης Σπυρούνης

DJI 0001

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού στο ενημερωτικό σημείωμα για το Σαμικό, "... ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού εκτείνεται στα βόρεια της λίμνης Καϊάφα και ταυτίζεται ενδεχομένως με αρχαία πόλη που έλαβε διαδοχικά τις ονομασίες Μάκιστος, Αρήνη και τέλος Σαμία ή Σαμικόν ή Σάμος. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, καθώς κυριαρχεί στην εύφορη πεδιάδα του Σαμικού και δεσπόζει στο δρόμο που ένωνε κατά την αρχαιότητα την Πισάτιδα με την Τριφυλία και τη δυτική Μεσσηνία. Περιλαμβάνει προϊστορική ακρόπολη που καταλαμβάνει το βραχώδη λόφο Κλειδί, καθώς και κλασική ακρόπολη που εκτείνεται στα ανατολικά.

 

DJI 0004

Η προϊστορική ακρόπολη αναπτύσσεται στο λόφο του Κλειδιού που βρίσκεται στα δυτικά της κλασικής ακρόπολης. Περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη και έχει δώσει ίχνη ζωής από τη μεσοελλαδική και την υστεροελλαδική περίοδο. Την κατοίκηση του χώρου κατά τη μεσοελλαδική περίοδο επιβεβαιώνει το εκτεταμένο νεκροταφείο τύμβων αυτής της περιόδου και ο τύμβος με τάφους και πλούσια κτερίσματα από τη μεσοελλαδική έως την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο. Στην τελευταία αυτή περίοδο χρονολογούνται και όστρακα αγγείων που βρέθηκαν στην κλασική ακρόπολη, όπου υπήρχε ενδεχομένως πύργος-σκοπιά του προϊστορικού οικισμού του Κλειδιού.

DJI 0009

Στην κλασική εποχή χρονολογείται η ακρόπολη που βρίσκεται στο λόφο "Ελληνικό", στις δυτικές παραφυάδες της οροσειράς Λαπίθα. Τα τείχη χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. και σώζονται σε μεγάλη έκταση. Τμήμα της κάτω πόλης θα πρέπει να εκτεινόταν στα βορειοδυτικά της ακρόπολης, στην περιοχή της λίμνης Αγουλινίτσας που έχει σήμερα αποξηρανθεί.

DJI 0014

Από κινητά ευρήματα συμπεραίνεται πως η κλασική ακρόπολη είχε περίοδο ζωής από τον 4ο αι. π.Χ. έως τη ρωμαϊκή εποχή. Κατά την εποχή του Στράβωνα σωζόταν από την πόλη που είχε παρακμάσει μόνον ο οχυρωματικός περίβολος που έφερε το όνομα Σαμικόν. Στην ίδια θέση (Σαμικό) θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητηθεί και η πόλη Μάκιστος που, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε τμήμα της εξάπολης που ίδρυσαν οι Μινύες στην Ηλειακή Τριφυλία. Από τον ίδιο συγγραφέα μνημονεύεται το σαμιακό Ποσείδιο, ιερό άλσος αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, το οποίο έχει αναζητηθεί στην παραλία του Σαμικού. Την εποχή του Στράβωνα λόγω του μαρασμού της πόλης την επιμέλεια του σαμιακού Ποσειδίου είχαν οι Μακίστιοι.

DJI 0024

Στην περιοχή βορείως της κλασικής ακρόπολης υπάρχει ρωμαϊκό λουτρό και παλαιοχριστιανικός ναός. Λείψανα της μεσαιωνικής περιόδου υποδεικνύουν πως το Κλειδί είχε οχυρωθεί και κατά την περίοδο αυτή λόγω προφανώς της στρατηγικής του θέσης".

DJI 0027

DJI 0099

DJI 0103

IMG 7903

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ