Τόκιο: Μια πόλη από το μέλλον

 Το μητροπολιτικό κέντρο της Ιαπωνίας είναι μια μεγαλούπολη διεθνούς ακτινοβολίας, που αποτελεί το σύμβολο της οικονομικής και βιομηχανικής παντοδυναμίας της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου». Η πολυπληθής πόλη ζει στο μέλλον, με το βλέμμα όμως στραμμένο πίσω στο παρελθόν...


Ολοι θυμάστε τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στις 11/3/2011. Χιλιάδες νεκροί και ένας κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός στην Fukushima ήταν ο τραγικός απολογισμός του πέμπτου μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει τον κόσμο από το 1900. Ο καιρός πέρασε και η ζωή των κατοίκων της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ το Τόκιο (240 χλμ. νοτιοδυτικά της Fukushima), που «στάθηκε όρθιο» στο τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου,   δέχεται και πάλι χιλιάδες ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι ο Ελληνας ταξιδιώτης που επισκέπτεται πρώτη φορά την ιαπωνική πρωτεύουσα αρχικά τρομάζει! Από το τεράστιο μέγεθός της, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, το αρχιτεκτονικό πανδαιμόνιο και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων της. Νιώθει σαν... το χωριατόπουλο που πηγαίνει για πρώτη φορά στην μεγάλη πόλη και όχι άδικα, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο είναι η πολυπληθέστερη αστική περιοχή του κόσμου όπου ζουν και εργάζονται (ή την επισκέπτονται καθημερινά) περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ίδια η πόλη του Τόκιο δε αριθμεί πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Αγάλματα θεοτήτων υπάρχουν σε όλους τους υπαίθριους χώρους των ναών της πόλης
Αγάλματα θεοτήτων υπάρχουν σε όλους τους υπαίθριους χώρους των ναών της πόλης


Το συναίσθημα του... πανικού ευτυχώς εξαλείφεται γρήγορα χάρη στην ευγένεια, την εξυπηρέτηση και τη φιλικότητα των κατοίκων. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την οργάνωση, τον πλουραλισμό και τον δυναμισμό της ιαπωνικής μεγαλούπολης. Μένει άφωνος από τα μικρά τεχνολογικά θαύματα που συναντά σε κάθε του βήμα. Τον συναρπάζουν οι υπερυψωμένοι λεωφόροι, τα εντυπωσιακά πολυώροφα εμπορικά κέντρα, οι πολύχρωμες επιγραφές νέον και οι φωταγωγημένοι ουρανοξύστες που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό. Θαμπώνεται από τη λάμψη, την πολυτέλεια και την αίγλη μιας ελκυστικής - για άλλους απωθητικής-πολιτείας, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη μιας χώρας με τόσο ιδιόμορφο πολιτισμό που παραμένει για τους Δυτικούς ένα μυστήριο.
    
Για να γνωρίσετε καλύτερα το Τόκιο, θα πρέπει πρώτα να έχετε κατανοήσει τις δομές τής -τέλειας οργανωμένης- τοπικής κοινωνίας, όπου η τεχνολογία, η οικονομία και ο καταναλωτισμός βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο συντηρητισμός, η ταπεινοφροσύνη, η εργασιομανία και η εσωστρέφεια αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι από τις δημοφιλέστερες ενασχολήσεις των Ιαπώνων
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι από τις δημοφιλέστερες ενασχολήσεις των ΙαπώνωνΗ «Ανατολική Πρωτεύουσα»
Το Τόκιο βρίσκεται στο νησί Χονσού, το κεντρικό και μεγαλύτερο από τα νησιά που απαρτίζουν την Ιαπωνία και, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «Econo-mist Intelligence Unit», ήταν η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για το 2009. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτει κάποιο σημαντικό αξιοθέατο, η «Ανατολική Πρωτεύουσα» (αυτό σημαίνει ετυμολογικά η ονομασία Τόκιο) συνιστά από μόνη της ένα τεράστιο αξιοθέατο, αφού πρόκειται για μια... διαστημική πόλη, συνώνυμη του χάους και της τρέλας, που ζει και κινείται στους ρυθμούς του μέλλοντος, όλο το εικοσιτετράωρο!

Το Τόκιο δεν διαθέτει ένα συγκεκριμένο κέντρο (μια αστική καρδιά), αλλά 23 μικρά και μεγάλα περιφερειακά κέντρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη προέκυψε από την ένωση όμορων οικισμών στην περιοχή της παραλιακής κωμόπολης Edo, ενώ η συνεχής αστικοποίησή της μέσα στους επόμενους αιώνες έγινε με την κατασκευή δεκάδων χωριστών πόλεων που είχαν τα δικά τους κέντρα.

Η περιοχή Shibuya θεωρείται από τις πιο εμπορικές περιοχές του Τόκιο
Η περιοχή Shibuya θεωρείται από τις πιο εμπορικές περιοχές του Τόκιο


Πρωτεργάτης στην κίνηση της ενοποίησης ήταν ο ισχυρός πολέμαρχος (Σογκούν) Tokugawa Ieyasu, που προσπάθησε να ιδρύσει -μετά την ενοποίηση της Ιαπωνίας το 1603- ένα νέο κέντρο εξουσίας, μακριά από το αυτοκρατορικό Κιότο. Πολύ γρήγορα, η Edo αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, με πληθυσμό που έφτανε τον 18ο αιώνα τους 1.200.000 κατοίκους. Το 1869, ο αυτοκράτορας Meiji μετακόμισε στην Edo, τη μετονόμασε σε «Τόκιο» και την ανακήρυξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα της χώρας, δημιουργώντας έτσι το νέο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του έθνους.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα το Τόκιο υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές: το 1923 από σεισμό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς. Γι' αυτόν κυρίως τον λόγο δεν διασώζονται στην ιαπωνική πρωτεύουσα μνημειακά οικοδομήματα παλαιότερων εποχών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα σημείο το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί «παλιά ιστορική πόλη».

Ο τεράστιος τόνος έχει αφεθεί στα επιδέξια χέρια του ψαρά, στην αγορά Tsukiji Fish Market
Ο τεράστιος τόνος έχει αφεθεί στα επιδέξια χέρια του ψαρά, στην αγορά Tsukiji Fish Market


    
Σούσι και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα
Εάν αντέχετε το πολύ πρωινό ξύπνημα, η επίσκεψη στην ψαραγορά Tsukiji Fish Market γύρω στις 05:30 - 06:00 είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στο Τόκιο. Κάθε πρωί πραγματοποιείται εδώ η αγοραπωλησία των φρέσκων ψαριών, μια διαδικασία που αξίζει να δείτε. Μέσα στην αγορά Tsukiji, εκτός από τους λαλίστατους πωλητές, σας περιμένουν επίσης τα καλύτερα Sushi-Bars της πόλης, που σερβίρουν κάθε πρωί το πιο φρέσκο ψάρι.

Σε κοντινή απόσταση, δίπλα στις όχθες του ποταμού Sumida, απλώνεται η γραφική συνοικία Asakusa. Είναι η περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν το μικρό ψαροχώρι Edo, ο οικιστικός πυρήνας της σημερινής μεγαλούπολης. Ο επιβλητικός ναός Asakusa Kannon (αφιερωμένος στη θεά της ελεημοσύνης Kannon) είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στην Asakusa, ενώ στα δεκάδες καταστήματα που υπάρχουν γύρω από τον ναό μπορείτε να αγοράσετε τα σουβενίρ σας, αφού η ποικιλία είναι μεγάλη και οι τιμές αρκετά προσιτές.

Οι ενδυματολογικές ακρότητες που αντικρίζει κανείς στην περιοχή Harajuku
Οι ενδυματολογικές ακρότητες που αντικρίζει κανείς στην περιοχή Harajuku


Οχι πολύ μακριά σας περιμένει η Ginza, μια από τις κεντρικότερες συνοικίες της πρωτεύουσας. Γεμάτη κίνηση, ζωντάνια και κοσμοπολίτικο χρώμα, διαθέτει πολυτελή εμπορικά κέντρα με επώνυμες φίρμες, εστιατόρια με εκλεπτυσμένες γεύσεις, χλιδάτη ατμόσφαιρα, θέατρα και νυχτερινή διασκέδαση υψηλού επιπέδου.

Στη συνοικία Harajuku έχετε πολλά να δείτε. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε έναν παραδοσιακό γάμο, επισκεφθείτε τον ναό Meiji Jingu. Η γαμήλια τελετή, με τη λευκοντυμένη νύφη να κρατά μια τεράστια κόκκινη ομπρέλα από χαρτί, είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.

Τα κυριακάτικα απογεύματα, στις γειτονιές γύρω από το ναό Meiji Jingu, συγκεντρώνονται εκατοντάδες νεολαίοι, που κυκλοφορούν με ό,τι πιο αταίριαστο και extreme προτάσσει η σύγχρονη μόδα, με πολύχρωμα βαμμένα μαλλιά και πάμπολλα σκουλαρίκια σ' όλο τους το σώμα. Μ' αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, η νέα γενιά εκφράζει την αντίδρασή της στους αυστηρούς κανόνες και στα στερεότυπα της τοπικής συντηρητικής κοινωνίας. Αν θέλετε, μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους.

Παραδοσιακές και σύγχρονες κατασκευές συνυπάρχουν παντού στο Τόκιο. Εδώ διακρίνεται ο Πύργος του Τόκιο
Παραδοσιακές και σύγχρονες κατασκευές συνυπάρχουν παντού στο Τόκιο. Εδώ διακρίνεται ο Πύργος του Τόκιο


Μην παραλείψετε να πάτε επίσης στο κοντινό μνημείο-ιερό Yasukuni (Ο Τόπος της Ειρήνης), που είναι αφιερωμένο σ' αυτούς που έπεσαν μαχόμενοι για την Ιαπωνία. Χιλιάδες ντόπιοι έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους υπερασπιστές της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Πηγή:

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών