Μπαχάμες: Ενας μαγικός υποβρύχιος κήπος με επιβλητικά αγάλματα και πανέμορφα κοράλλια (photos & video)

Υπάρχουν 700 νησιά στις Μπαχάμες, 2.000 παραλίες, 32 εθνικά πάρκα και ένας υποβρύχιος κήπος γεμάτος αγάλματα.

Στη δυτική ακτή του νησιού Νιου Πρόβιντενς (New Providence) που έχει πρωτεύουσα το Νασσάου, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε μια απίστευτη τοποθεσία, η οποία θα τους μείνει αξέχαστη: το BREEF Coral Reef Sculpture Garden.

Ο πρωτότυπος υποθαλάσσιος κήπος, δημιουργήθηκε το 2014 στο νησί, το οποίο ανήκει στις Μπαχάμες , όταν ανατέθηκε σε τρεις καλλιτέχνες να δημιουργήσουν γλυπτά που θα μπορούσαν να «ζήσουν» κάτω από τα κύματα.

Το «Ocean Atlas» είναι το μεγαλύτερο γλυπτό που δημιουργήθηκε από τον διάσημο Βρετανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή για το κλίμα, Jason deCaires Taylor.

Δύο καλλιτέχνες από τις Μπαχάμες δημιούργησαν επίσης γλυπτά: το «Virtuoso Man» είναι του Willicey Tynes και το «Lucayan Face» του Andret John.

Πώς δημιουργήθηκε

Το πρότζεκτ είναι το πνευματικό τέκνο του Tynes, ο οποίος είχε εμπνευστεί από το έργο κάτω από τη θάλασσα του Taylor. Δημιούργησε ένα άμεσο τουριστικό αξιοθέατο που έχει ουσιαστικές και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Ο DeCaires Taylor θυμάται και περιγράφει τον χρόνο που πέρασαν μαζί.

«Όλοι εργαζόμασταν στην ίδια αυλή, για περίπου έξι εβδομάδες» είπε στο CNN Travel. «Ζούσαμε μαζί. Ήταν πολύ δύσκολο. Ήταν σε περίοδο βροχών, είχε ζέστη με βροχές, την εποχή των μουσώνων. Ήταν ένα δύσκολο έργο».
Ο επιβλητικός «Virtuoso Man»

Ο επιβλητικός «Virtuoso Man»
Ο επιβλητικός «Virtuoso Man» / Φωτογραφία: breef.org

Προσπάθειες διατήρησης

Εκτός από την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτήν την μοναδική εμπειρία κολύμβησης με αναπνευστήρα και καταδύσεις, στο BREEF έχουν επίσης αναπτύξει απειλούμενα κοράλλια Staghorn από το 2015 στο φυτώριο των κοραλλιών τους. Σε ένα email στο CNN Travel, ένας εκπρόσωπος του BREEF έγραψε: «Αυτά τα κοράλλια έχουν φυτευτεί για την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων μας και περισσότερα κοράλλια σημαίνει περισσότερα ψάρια».

 Η ομάδα του BREEF καλλιεργεί κοράλλια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Η ομάδα του BREEF καλλιεργεί κοράλλια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση / Φωτογραφία: breef.org

Ο DeCaires Taylor, ο οποίος εργάζεται σε ένα άλλο έργο για το Great Barrier Reef στην Αυστραλία, είπε σχετικά: «Είχα αυτήν την ιδέα που προσπαθούσα να πραγματοποιήσω για κάποιο διάστημα, ήταν αρκετά φιλόδοξη και οι Μπαχάμες έχουν τέτοιο απίστευτο νερό. Είναι τόσο πεντακάθαρο». Του άρεσε η ιδέα της κινητοποίησης της τοπικής κοινότητας να φροντίζει για τους φυσικούς πόρους και τους υφάλους τους.

ψάρια κοράλλια στον βυθό της θάλασσας

Μοναδικές εικόνες από τον βυθό της θάλασσας / Φωτογραφία: breef.org

Έπειτα ήρθε η ιδέα για το γλυπτό, «ένα μικρό παιδί, που κρατά ψηλά τη θάλασσα ή στηρίζει τη θάλασσα σε στάση σαν τον Άτλαντα. Λάξευσα ένα νεαρό κορίτσι που ονομάζεται Camilla, που πήγαινε σχολείο εκεί. Είναι το μεγαλύτερο που έχω που φτιάξει ποτέ», λέει ο Taylor.

Το BREEF ιδρύθηκε το 1993 από τον αείμνηστο Sir Nicholas Nuttall για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Μπαχάμες. Σχεδόν μόνος του, ο Sir Nicholas μετέτρεψε την οργάνωση σε ηγέτη στην εκπαίδευση των Μπαχαμών σχετικά με τους θαλάσσιους πόρους τους.

 

Πηγή: iefimerida.gr - Φωτογραφία: breef.org

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ