Ενεργειακή κρίση που… ηλεκτρίζει! Η λύση έρχεται από τον ήλιο…

fotovoltaika intro

Παλιότερα τα πράγματα ήταν απλά. Για το φρέσκο γάλα είχαμε τη Δέλτα. Τηλεόραση σήμαινε ΕΡΤ. Ηλεκτρικό ρεύμα σήμαινε ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μας παρείχε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αν και αρκετά αναξιόπιστα καθώς οι διακοπές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς βασιζόταν σε πολύ μεγάλο στην εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη, που διαθέτει η χώρα μας κυρίως στα γνωστά λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας-Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είχε το πλεονέκτημα της φθηνής παραγωγής, αφού το καύσιμο το διαθέτει η χώρα και δε χρειάζεται να το εισάγουμε, και σε αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο μεταπολεμικό εξηλεκτρισμός της χώρας. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Ήδη εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργηθεί σοβαρός προβληματισμός για τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την υπερβολικά ρυπογόνα καύση του χαμηλής ποιότητας ελληνικού λιγνίτη. Πέρα από αυτό, πλέον ακόμα πιο σημαντική είναι η τεράστια απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή (φαινόμενο του θερμοκηπίου). Για όλους αυτούς του λόγους αποφασίστηκε η σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη ως μέσου παραγωγής ενέργειας.

sidirokastritis 1130x300

Η νέα μέρα στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι για οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες όλη την ώρα (ούτε λάμπει ο ήλιος όλη τη μέρα ούτε φυσάει όλη την ώρα) οπότε για τις άλλες ώρες χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το φυσικό αέριο. Μόνο που αυτό είναι 100% εισαγόμενο και δεν έχουμε κανένα έλεγχο στην τιμή του! Όσο ήταν φθηνό το φυσικό αέριο όλα ήταν καλά. Και φθάνουμε στο 2022. Οι αυξήσεις στην τιμή του που υπήρχαν ήδη από το 2021 συνδυάστηκαν με την εισβολή στην Ουκρανία και πλέον οι τιμές του Φ.Α. έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Και ως συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευτεί, φέρνοντας σε αδιέξοδο καταναλωτές και επιχειρήσεις!

xronopoulos 1130x300

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Η πρώτη λύση του να αναζητήσουμε εναλλακτικούς προμηθευτές αποδείχτηκε ατελέσφορή. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την Ρήτρα Αναπροσαρμογής! Όπως διαπιστώσαμε όλοι, δεν γλυτώνει τελικά κανένας από τις απότομες ανόδους στις τιμές του φυσικού αερίου και η αναζήτηση εναλλακτικού προμηθευτή μικρή βοήθεια μπορεί να δώσει.

Και εδώ έρχεται η πραγματική απάντηση: τα φωτοβολταϊκά και το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής (net metering). Σε αυτό το πρόγραμμα εγκαθιστούμε ένα ΦΒ σύστημα στη στέγη ή την αυλή μιας οικίας ή μιας επιχείρησης και η συνολική παραγωγή ενός έτους συμψηφίζεται με την κατανάλωση.

sidirokastritis fotovoltaika 1

Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι:

  1. Μειώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! Το ποσοστό μείωσης είναι περί τα 60~80% και εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.
  2. Ο καταναλωτής ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ στην τιμή του ρεύματος και μπορεί να κάνει έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των εξόδων του χωρίς το άγχος των ανατιμήσεων. 
  3. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και τις τάσεις στην αγορά, κτήρια με ΦΒ παίρνουν καλύτερες αξιολογήσεις στις ενεργειακές τους αξιολογήσεις (πιστοποιητικά) και μπορούν να πουληθούν ή ενοικιαστούν πιο εύκολα και σε καλύτερες τιμές.
  4. Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε ελάχιστο χρόνο (3-4 έτη) και μετά υπάρχει μόνιμο όφελος για όλα τα επόμενα χρόνια.

sidirokastritis fotovoltaika 2

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι ήδη περιζήτητη η λύση του net metering και πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να μην προχωρήσει σε αυτή.

Zois Sidirokastritis

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ 

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ